7 onderdelen voor een gezonde relatie

Eén van de belangrijkste uitdagingen voor KOPP kinderen is het aangaan en het onderhouden van een liefdesrelatie. Zonder deze achtergrond kan het al ingewikkeld zijn en met deze achtergrond wordt het er zeker niet makkelijker van.

 

Het lastige is dat juist het hebben van een gezonde relatie ervoor kan zorgen dat bijvoorbeeld een onveilige hechting kan gaan groeien naar een veilige hechting. Juist deze positieve ervaring zorgt dat je kan ontwikkelen, kan groeien en doelen kan halen op gebied van relaties aangaan en onderhouden. Speciaal voor jou zet ik in deze blog 7 onderdelen op een rij, die belangrijk zijn voor een gezonde (liefdes)relatie:

1) Onvoorwaardelijke liefde

Dit is een enorm groot begrip. Juist dit maakt een heel groot verschil. In de relatie met jezelf en met de ander. Want één van de dingen waar wij diep naar verlangen is: Om geliefd te worden om wie we zijn. Veel vaker gaat liefde, of het uitblijven ervan, om dat wat wij doen. Ben je in staat om lief te hebben, dwars door het falen heen. Hoe ga je met jezelf om op de momenten die niet ‘perfect’ zijn, of niet gaan zoals je had gewild? Daarnaast natuurlijk hoe ga je met je relatie om wanneer hij/zij niet ‘perfect’ blijkt te zijn en faalt? Lukt het jullie om elkaar lief te hebben dwars door alles heen?

2)  Relatie met jezelf

Het bijzondere is dat het in relatie met anderen, ook heel belangrijk is welke relatie jij hebt met jezelf. Vaak blijkt dat wij, onbewust, met anderen omgaan, zoals wij met ons zelf omgaan. Voor het aangaan en onderhouden van gezonde relaties is het dan ook belangrijk dat je verbonden bent met jezelf! Anders is er een groot risico dat de relatie scheef zal gaan groeien. Weten wie jij bent, wat jij voelt en wat je nodig hebt kan ervoor zorgen dat, ook al ben je samen, er toch ruimte blijft voor wie jij bent. Zo kan de ander ook de echte versie van jou leren kennen.

3)  Verwachtingen 

Het is goed om eens na te gaan wat je verwachtingen zijn. Zowel de verwachtingen die je hebt over jezelf als ook over de ander. Stap 2 is wat doe je met verwachtingen die jij hebt. Wanneer je deze namelijk voor jezelf houdt, dan ontneem je de ander mogelijkheden om deze wel of niet in te vullen. Dat kan een lastig struikelblok gaan vormen.

Het ontstaan van verwachtingen in relaties begint al in onze jeugd. Je leert nu eenmaal dingen aan en je hersenen pakken deze op als ‘normaal’. Het kan veel teleurstelling voorkomen als je bespreekt wat je verwachtingen zijn van jezelf en van de ander. Want in een relatie heb je met twee verschillende personen te maken.

Vaak hoor ik dat mensen een relatie ingaan met de verwachting dat ze bepaalde eigenschappen van de ander wel kunnen veranderen. Of zijn er verwachtingen die de partner moet vervullen. Wanneer dit niet gebeurt dan kan dat ook ervaren worden als iets veelzeggends over de relatie. Terwijl het eigenlijk alleen maar duidelijk maakt dat je verwachtingen niet goed zijn afgestemd, niet goed gecommuniceerd of niet realistisch waren…

4)  Verbondenheid

Verbondenheid geeft een gevoel van: Bij elkaar horen. Dat je in je partner een veilige thuis haven hebt gevonden. Waardoor je diep van binnen voelt dat je partner er is voor jou. Zelfs als je niet bij elkaar bent. Verbondenheid wordt dan ook wel gekenmerkt door de volgende belangrijke onderdelen:

  • elkaar zien – je gezien voelen
  • elkaar horen- je gehoord weten
  • elkaar waarderen – je gewaardeerd weten

Dit geeft veiligheid om de wereld aan te kunnen. Voor mij maakt verbondenheid, dat ik mij meer voelt dan alleen. Alsof mijn partner de som veranderd van: 1 + 1 = 2 naar: 1 + 1 = 3.  Dit geeft een diepe blijdschap en een gelukkig gevoel. Het is dan ook de basis voor intimiteit, de geestelijke verbondenheid.

We willen ons allemaal verbonden voelen met de ander maar als je je achter een masker verschuilt is er van weinig verbinding te spreken
Brene Brown

 

5)   Communiceren

Een onderdeel dat verschil kan maken in je relatie. Wanneer je merkt dat jij bijvoorbeeld veel slikt, en jezelf aanpast, om de vrede te bewaren… Dan kan dit goed zijn voor een keer, maar als je dit te vaak doet, kan je de relatie met jezelf verliezen. Waardoor je niet meer ‘echt’ bent in je relatie. En niet jezelf zijn, dat hou je over het algemeen niet zolang vol en zorgt er daarnaast voor dat je niet een gezonde relatie kan hebben.

Goede communicatie geeft dan ook een stevig fundament in je relatie. Eerlijk en open delen naar de ander zorgt dat er namelijk ook vertrouwen kan groeien. Dat je elkaar dieper gaat leren kennen. Juist het delen over jezelf is erg belangrijk. Wat daar dus direct ook aan vast gekoppeld wordt is het luisteren naar de ander. Een groot deel van communicatie is namelijk luisteren. Wanneer de ander deelt over zichzelf is het van belang dat je de ander ook daadwerkelijk hoort. Hoort zoals de ander is. Zonder oordeel, en zonder veroordeling te voelen. Want dan gaat het alweer over jezelf en wat jij ervan vindt. Juist bij de ander blijven als je luistert en durven delen als je spreekt is waardevol.

6)   Vergeef elkaar

in een relatie is het belangrijk om na een conflict, situatie of voorval, het toch telkens weer het goed te maken. Wat veel mensen makkelijk af gaat is: Sorry zeggen en dan gelukkig door leven. Maar op een bepaald niveau kunnen conflicten dan meegedragen worden door de hele relatie. Waardoor ze ook heel makkelijk weer op tafel komen in een volgend voorval. Iets wat voor niemand een fijne ervaring is en zeker ook niet helpend is voor de relatie. In een gezonde relatie is het goed om te bespreken waar je grens ligt, daarbij komt ook dat je die grens mag bewaken.

Kaart dus zeker aan waarin je iets te ver vond gaan, wanneer jij je niet meer gemakkelijk voelde en wat het met je deed. Ook al kan hierdoor een conflict ontstaan, de ander leert jou hierdoor kennen.

Wanneer je het dan uitgesproken hebt? Dan is het de kunst om, juist in je liefdesrelatie, de ander weer een schone lei te geven. Een frisse nieuwe start. Zodat je ook beide verder kan en niet heel stiekem blijft hangen in het conflict. Vraag om vergeving als je de grens van je partner overging, of vergeef je partner wanneer deze over jouw grens ging. Zo voorkom je wrok, bitterheid, wanhoop en frustraties.

7)   Tijd met elkaar!

Het laatste onderdeel al weer. En niet omdat deze minder belangrijk is. Alle onderdelen zijn in mijn ogen aan elkaar verbonden. Voor een gezonde relatie is het ook belangrijk en waardevol om samen tijd door te brengen. Om zo verbonden te blijven, nieuwe herinneringen samen te maken en te kunnen delen. Echt, en zonder afleiding, samen zijn. Waarbij er ruimte is voor wie jullie zijn, waar jullie nu staan en wat op dit moment voor jullie belangrijk is. Vier de tijd met elkaar. En geniet, samen op weg, van de liefde die jullie kunnen delen.

 

Ik gun jou een waardevolle en gezonde relatie. Herken jij bovenstaande punten? Hoe uit zich dat in jullie relatie?

4 Comments

  1. Interessant! Ik herken de bovenstaande punten. Alleen punt 7 is door alle verhuishectiek in het gedrang. Goed om te weten dat daaraan wordt gewerkt. Vanaf volgend jaar wonen we gewoon samen op 1 plek!

  2. Wat mooi dat je de punten herkent in je relatie Anne. En wat een fijn vooruitzicht. Dat maakt het makkelijker om samen tijd door te brengen he. Heel veel succes! Ook bij alles wat er nog bij komt kijken…

  3. Hi Petrina,
    heb je ook tips voor partners van kopp volwassenen? Pas na 6 jaar relatie beginnen wij de impact hiervan te begrijpen.

    1. Hoi Rut,
      Jazeker zijn er ook tips voor de partners van KOPP-volwassenen. Het komt vaak voor dat ik in coaching koppels coach vanwege de dynamiek, patronen en de impact van KOPP.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *