Tips voor fijne feestdagen als KOPP kind

Voor KOPP kinderen (Kind van Ouder met Psychische Problemen) is het vaak zo dat het leven al voelt als overleven. Wanneer je opgegroeid in een gezin met psychisch zieke ouder(s) of verslaafde ouder(s) dan laat dit sporen na. Dit kan op verschillende gebieden in je leven naar boven komen. In de periode zo richting de feestdagen hoorde ik in de coach gesprekken heel vaak de vraag:


“Hoe kom ik de feestdagen door?”

Feestdagen kunnen lastig zijn voor je door verschillende redenen. Zelf herken ik dat ook zeker. Ik heb echt mezelf mogen aanleren hoe ik ook van de feestdagen genieten kan. Want jarenlang stonden die dagen alleen maar uit: Zien hoe ik mij erdoor worstel. Want het ‘moet’ nu eenmaal. Hieronder zal ik 3 redenen beschrijven waardoor het geen fijne feestdagen maar worsteldagen kunnen zijn:


1) Je wilt dat anderen het naar hun zin hebben

Je bent als KOPP kind al jong jezelf opzij gaan zetten voor anderen. Jouw gevoelens, wensen of gedachten maakte je ondergeschikt aan anderen. Vaak gaat dit als kind, als je jong bent, heel onbewust. Je voelde aan dat er geen ruimte was, of dat je ouders al zoveel aan hun hoofd hadden…. Nu de je volwassen bent heb je dit zo goed geautomatiseerd. Je talent is dan ook om de mensen om je heen aan te voelen. Zodat je goed weet wat de mensen om je heen nodig hebben. Nu de feestdagen eraan komen kan dat overweldigend gaan voelen, kan je er tegenop gaan zien. Zoveel andere mensen, zoveel gevoelens van anderen en dan vaak ook zoveel achter elkaar. Hoe hou je dit vol deze dagen? Je voelt het ook als plicht om het fijn te maken, te zorgen dat anderen het naar hun zin hebben. Jij voelt wat anderen nodig hebben, daar moet je toch iets mee doen….

Vraag voor jou:

Hebben andere familieleden het echt fijn als jij vanuit een innerlijke plicht handelt?

Nadenker voor jou

Verwar makkelijk voor anderen niet met fijn voor anderen.

2) Je verwachtingen voor de feestdagen zijn hoog

Je wilt graag dat alles klopt. Deze kerst wil je dat iedereen ziet hoe goed je dit allemaal onder controle hebt. Al maanden van tevoren heb je bedacht wat er op het menu staat, hoe de tafel eruit ziet en hoe je programma eruit ziet. Je tafelschikking is zo gemaakt dat mensen het fijn hebben met elkaar en gezellig op elkaar reageren. Zodat er harmonie is en gezelligheid zoals het hoort met de feestdagen. Mogelijk zoek je ten diepste nog naar goedkeuring voor wie je bent, of denk je dat je het niet aan kan om de feestdagen te laten zijn wat het is. Ook kan het zo zijn dat je de gedachte koestert dat als jij het niet doet….niemand het doet. En dan? Dat kan echt niet!

Vraag voor jou:

Is het zo nog wel mogelijk dat jij goede feestdagen hebt?

Nadenker voor jou:

Verwar goed niet met perfect.

3) Moeite met jouw grenzen aangeven

Ervaar je altijd al moeite om je grenzen aan te geven? Dan kunnen de feestdagen voelen als overstroming waardoor je door meegesleurd wordt. Je wilt conflicten vermijden of je ervaart geen ruimte om er te mogen zijn. Je hebt geen idee hoe mensen zullen reageren op het moment dat je aangeeft iets niet te kunnen en daardoor voelt het te spannend om het te gaan doen. Er kan van alles gebeuren. In je hoofd kan je hiervan al hele voorstellingen afspelen. Ten diepste zie je anderen als veel belangrijker. Door het ondermijnen van je grenzen (wat vaak al langere tijd gebeurt) ben je jezelf als steeds kleiner gaan zien. De feestdagen? Die moeten gezellig zijn. Dan is er al helemaal geen ruimte om hier voor het eerst mee te oefenen. Hoe langer jij jouw grenzen ondermijnt, hoe meer het je zal laten ervaren dat je leeg raakt. Uitgeput. Maar ook zal het je bestaansrecht ondermijnen.

Vraag voor jou:

Zijn fijne feestdagen eigenlijk wel mogelijk als je jouw grenzen niet beschermt?

Nadenker voor jou:

Verwar fijne feestdagen voor anderen niet met fijne feestdagen voor iedereen (inclusief jezelf dus!)

5 Tips voor fijne feestdagen als KOPP kind

 1. Zorg voor balans tussen (tijd) geven en (tijd) nemen
 2. Blijf in contact met jezelf
 3. Accepteer de ander en jezelf
 4. Observeer wat je kunt leren van de mensen om je heen
 5. Geniet van alles wat er is

7 Comments

 1. Goede tips Petrina, Ik haal er vooral uit dat de lat wat lager mag. Ik zeg als het over de feestdagen gaat: ´boerenkool is ook lekker´ Daarmee bedoel ik dat van mij dat uitgebreide menu niet nodig is. Verder geloof ik sowieso niet in het perfecte plaatje. Dat scheelt een berg stress 🙂

  1. Hoi Anne,

   Je verwachtingen zijn realistisch en dat scheelt zeker een berg stress. Niet meer streven naar perfectie maar genieten van wat (het) is… Waardevolle reactie, dank je wel!

 2. Van jou leerde ik. Om te mogen zeggen….. Het lukt me niet alleen. Ik heb het zo nodig dat er iemand meedenkt. Dank je wel .

  1. Het is zo mooi als je dit als les mag ervaren. Dank je wel! We zijn ook niet gemaakt om het alleen te doen.. Geniet van de feestdagen!

  1. Met liefde gedeeld Aritha! Leuk dat je een reactie achterlaat.

 3. […] Ik schreef al eerder over de feestdagen als KOPP-volwassene. Dat is alweer twee jaar geleden. Vandaar voor jou deze nieuwe blog. Natuurlijk kan je de eerdere blog ook lezen. Daarin vindt je ook tips om de feestdagen te vieren met vragen die je aan het denken kunnen zetten: Tips voor fijne feestdagen als KOPP-kind […]

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *