Ontdek je grenzen (met oefening)

Voor je grenzen aan kan geven is het belangrijk om te weten waar ze voor jou persoonlijk liggen!

Grenzen geven jou de ruimte om jezelf te zijn en om te kunnen leven zoals jij dit wilt. Daarnaast geven ze ook duidelijkheid. Voor jezelf en ook voor de ander! Grenzen… ze zijn heel persoonlijk! Zodat jij ook echt kunt bloeien zoals jij bent. Daarom leer je niet jouw grenzen kennen door andere mensen te kopiëren.  Je grens zit in jezelf. Als je oplet dan voel je soms in je lichaam iets gebeuren wanneer iemand je grens overschrijd!

Over je grenzen gaan

 

In mijn vorige blog schreef ik wat er allemaal binnen jouw verantwoordelijkheid valt. Waarover jij je grenzen mag bepalen. Je kunt deze hier aanklikken: Grenzen aangeven om echt te leven

Wanneer je geen duidelijke grens hebt, dan is het ook onmogelijk om je grens te kunnen bewaken. Dat levert stress op. Wanneer iemand over jouw grens gaat? Dan doet dit iets met jou als mens. Het kost je energie en het laat zo zijn sporen achter op verschillende gebieden.

  1. In je gedachten
  2. Als stress in jouw lichaam
  3. Het vreet energie
  4. Heeft weerslag op jouw omgeving

Angst om grenzen te stellen

Heel vaak heeft het niet stellen van grenzen te maken met het feit dat we anderen, of ons zelf, niet willen teleurstellen. Of omdat we bang zijn voor wat anderen er wel over zullen denken. En het is juist leven vanuit deze houding die zorgt voor veel onduidelijkheid, teleurstelling en vooral onveiligheid.

Wat doet het met jou?

Als eerst voor jou, als je op deze manier over je grenzen heen gaat? Dan stel je jezelf teleur en ben je onveilig voor jezelf. In je lichaam stapel je stress op, door niet te luisteren naar jouw behoefte of beperkingen. Je voelt misschien dat iedereen je maar gebruikt en stelt jezelf weleens de vraag: En ik dan? Waarop het zelfs kan gebeuren dat je het antwoord al hebt opgevat: Ik ben het niet waard, ik verdien het niet, niemand houdt van mij en niemand wilt er voor mij zijn. Ook heb ik ingezien dat het niet stellen van je grenzen, je emotioneel instabiel maakt. Het kan zelfs zo zijn dat je hiermee nu aan het worstelen bent. Wanneer jij niet goed je grenzen kent, je grenzen niet aangeeft of niet durft te bewaken?

Dan voelt het leven als overleven. Jij tegen de grote boze wereld!

Wat doet het met de ander?

Maar ook anderen worden erdoor geraakt wanneer jij over je grenzen heen gaat. Juist misschien wel de mensen waarvoor je dit doet! Ze kunnen namelijk onmogelijk ontdekken wie jij nu werkelijk bent. Ze leren jouw grenzen niet kennen en zullen nooit weten tot hoe ver ze kunnen gaan. Het maakt je onvoorspelbaar. Wat er ook kan gebeuren is, doordat je zo vaak over je grenzen gaat, en dit niet communiceert, dat er situaties ontstaan waarin je werkt als een explosief. Dan ontplof je en komt alles eruit om daarna weer verder te gaan zoals je deed.

Het voelt als overleven. Jij alleen in de grote boze wereld!

Jij bent jouw grenzen waard

Herken jij dit? En vindt jij het moeilijk om te bepalen waar jouw grenzen liggen? Ben je er moe van dat je jouw leven niet durft of kan invullen zoals jij het wilt. Dat je altijd maar geleefd wordt en niemand wilt teleurstellen. En hierdoor eigenlijk continu jezelf teleurstelt?

Weet dat het kan stoppen! Jij bent gemaakt om verantwoordelijk te zijn voor alles van jezelf. Het belang van een ander? Het weegt absoluut niet zwaarder als dat van jou. Jij bent net zo belangrijk. Jij bent van waarde! De keuze is aan jou!

Ontdek jouw grenzen

Vindt je het moeilijk hoe je achter jouw grenzen kan komen? Dan heb ik voor jou de volgende uitdaging!

Oefening

Maak de volgende zinnen voor jezelf af:

  1.  Andere mensen mogen niet…….!
  2.  Ik mag altijd vragen om…….?
  3. Om mijn agenda en mijn energie te bewaken mag ik……!

Wil je nog meer leren over grenzen? Het is mogelijk. Ik heb een speciaal aanbod rondom dit thema! Op 4 verschillende momenten ga ik je gericht coachen op het gebied van grenzen.

Neem vrijblijvend contact met mij op

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *