Verantwoordelijkheid oppakken in jouw leven

Jouw verantwoordelijkheid oppakken, ja we weten allemaal dat het belangrijk is. Het is belangrijk voor je zelfvertrouwen en je eigenwaarde. Maar nog veel belangrijker het zorgt dat je doet waarvoor jij gemaakt bent. Het zal je krachtig maken en ervoor zorgen dat je jouw leven kunt inkleuren met jouw kleur. Het verstevigt namelijk je positie. Het zijn juist de elementen waarvoor jij verantwoordelijk bent waarmee je invloed kunt uitoefenen op je leven. Zodat je jouw leven durft te leven! Dat is waar ik zo graag bij help. Voel jij dat je (nog) niet jouw leven leeft? Dat je niet in je kracht staat en dat er ergens iets niet lekker loopt? Lees dan verder onder de afbeelding! Ik deel ook 2 hele makkelijke stappen die je direct kunt gaan toepassen…

Pak jouw verantwoordelijkheid op en geef jezelf wat jij nodig hebt om te bloeien. Net zoals deze klaproos verfrist door de regen. Klaar voor de zon om weer op te drogen en om te stralen.
Pak jouw verantwoordelijkheid op en geef jezelf wat jij nodig hebt om te bloeien. Net zoals deze klaproos. Gebogen, de regendruppels hebben het verfrist. Zodat je kan stralen!

Misleiding rondom verantwoordelijkheid

We kunnen ons voor veel dingen verantwoordelijk voelen. Dit kan zelfs resulteren in het feit dat je veel belangrijke taken hebt ontvangen. Je doet veel en eigenlijk staat je agenda helemaal vol.  Als iemand het moeilijk heeft of voor een uitdaging staat, dan sta jij al klaar met raad en daad. Nog voordat iemand hulp gevraagd heeft ben je bezig. Je ziet wat er nodig is en wat er anders kan om het verschil te maken. Dat doe je dan ook ijverig! Het kan erg misleidend werken om altijd maar bezig te zijn. Belangrijke dingen doen, veel dingen doen, het zijn misleidingen rondom het nemen verantwoordelijkheid.

Je volle agenda, die belangrijke taken die je worden toevertrouwt en alle dingen waarmee jij klaar staat voor anderen… Ze geven ook nog het gevoel dat je belangrijk bent en nuttig. Je voelt je groot en gezien. Omdat je jezelf ook laat zien! Toch voelt het niet als jouw leven kunnen leiden. Niet zoals jij bedoeld bent. Als jij eens even stilsta, hoor je dan de stem die in je spreekt:

  • Wie zorgt er eens voor jou?
  • Het is teveel…
  • Het is toch niet eerlijk…ik ben altijd bezig en krijg dan toch stank voor dank
  • Wat ik ook doe het lijkt wel nooit goed genoeg!

Het zijn signalen dat je jezelf elke dag aan het verzwakken bent. Iedere keer dat je hiermee verder gaat put jij jezelf meer uit. Zeker als jij opgegroeid bent met een psychisch zieke ouder ben je hier gevoelig voor. Al zo jong had je te maken met KOPP zorgen. Zorgen voor alles en iedereen om je heen! Ik kwam erachter, door eigen levenservaring, dat dit het uiteindelijk niets te maken had met verantwoordelijkheid. Veel meer met mijn altijd maar braaf en onschuldig willen zijn. Door die volle agenda, de taken die ik deed en alles wat ik voor een ander deed:

Zocht ik naar goedkeuring!

Wat is verantwoordelijk leven?

Verantwoordelijk leven, het begint bij jezelf! Weten wat er zich eigenlijk binnen jouw grenzen bevindt. Van alles binnen jouw grenzen ben jij eigenaar. Het opnemen van jouw verantwoordelijkheid zorgt dus direct dat je meer eigenaarschap over je leven ervaart.  Je bent pas echt verantwoordelijk als je niet voor jezelf wegloopt. Dat is wat hierboven stond als misleiding. Het begint juist in jouw cirkel.

Zoals een opengebroken stad, zonder muur, zo is een mens die zijn geest niet in bedwang houdt.
~ Spreuken 25  vers 28 HSV ~

Verantwoordelijk leven houdt dus in dat je eerst bij jezelf te rade gaat. Dat je jezelf leert om vragen te stellen, vanuit een bewustheid dat je jouw invloed nagaat. Hierin zal je patronen kunnen gaan ontdekken. Je leert je fouten dragen en waar mogelijk herstellen. En daarnaast leer je genieten van de dingen die je goed doet en gaat daar integer mee om. Als je weet wat hoort bij jouw verantwoordelijkheid dan kan je ook ermee gaan experimenteren en creëer je eigenlijk pas de gelegenheid om er iets aan te veranderen. Hiervoor is tijd nodig en ruimte. Het maakt je meester van een situatie.

Verantwoordelijk leven:

  • Zorg dragen voor dat wat binnen jouw grenzen ligt
  • Weten waar je invloed op hebt
  • Nagaan op welke manier je die invloed uitoefent
  • Analyseren waar je mogelijk verantwoordelijkheid laat liggen
  • Tijd en ruimte maken om te gaan experimenteren om waar nodig patronen te doorbreken

Wat doen we gemakkelijk

Hoe vaak zeggen we eigenlijk niet stiekem: Als die ander er niet was…dan zou ik een beter mens zijn! Of een andere variant als die persoon nou daaraan werkt dan heb ik er geen last meer van! Terwijl het ons probleem is als wij niet op een juiste manier onze grenzen communiceren. Of als wij niet op volwassen en respectvolle wijze reageren op de ander. Hier zitten vaak patronen in die je al leerde in je opvoeding. Wanneer je hierop geraakt wordt…dan kan jij je nijdig en kwaad gedragen. Terwijl je eigenlijk van binnen pijn voelt. En zo kan het gebeuren dat we eigenlijk geen aandacht hebben voor de werkelijke gevoelens, maar dat we ons zelf gaan verdedigen. Door de ander aan te vallen. We zijn zo geleerd om onze verantwoordelijkheid af te schuiven op het moment dat het niet lekker voelt. Als iets niet lekker loopt.

We zien ook oprecht veel eerder waar een ander nog aan zou kunnen werken. Ergens klopt het toch echt wat ik al jong leerde:

Haal eerst de balk uit uw oog
dan zult u goed kunnen zien om de splinter,
die in het oog van uw broeder is, eruit te halen.
~ Lucas 6 vers 42 c HSV ~

2 stappen om verantwoordelijkheid op te pakken

Om echt verschil te gaan maken in jouw leven zijn er 2 stappen die je kunt zetten.

1. Aanvaard dat de situatie is wat het is.
2. Maak voor jezelf concreet wat jij aan deze situatie gaat doen.

Vecht niet langer tegen iets wat er al is, en leg het niet telkens op de schouders van een ander. Het zal ervoor zorgen dat je minder strijd ervaart in je leven. Ik hoor in mijn praktijk dat mensen dit lastig vinden, omdat het ergens hun het gevoel geeft dat ze zwak zijn. Als ze aanvaarden dat iets niet is hoe ze het zouden willen. Omdat iets nog niet lukt om te doorbreken.

Ik zie juist telkens weer opnieuw hoe sterk het is als je aanvaard dat je niet perfect bent. Hoe dapper het is als ze ook erkennen dat ze niet langer de imperfecties hoeven te verbloemen. Dat ze oprecht erover durven spreken en zich er niet door uit het lood geslagen voelen.

Op het moment dat je concreet gaat maken wat je aan de situatie gaat doen laat je ook persoonlijk leiderschap zien. Niet langer ben je slachtoffer van iets wat telkens weer gebeurd. Je pakt dat op wat onder jouw impact ligt. Dat is moedig en zal tijd nodig hebben. Oefentijd. Om iets nieuws te gaan leren doen, anders te gaan reageren. Maar het zal zeker zorgen voor een beloning!

Verander de wereld
Begin bij jezelf!

Ontvang een gratis oefening

Wil jij nog een gratis oefening ontvangen rondom je verantwoordelijkheid? Ik kan die naar je toesturen. Hierin geef ik je inzicht in wat er in jouw invloed ligt. Stuur mij een bericht waarin je laat weten dat je deze oefening wilt ontvangen. Je kunt een bericht sturen via de volgende button:

Ik wil graag de oefening!

Ik help je graag en sta voor je klaar!
Zodat ook jij kunt zeggen:

Echt-leven
Waarbij je verleden je toekomst niet bepaalt

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *