Boekentip 3: De fontein – vind je plek ~ Els van Steijn

“Kijk alsjeblieft vriendelijk als ik andere keuzes maak” (p. 54)

“Het patroon dat je afwijst bij één van je ouders, installeer je onbewust bij jezelf vanuit onbewuste loyaliteit.” (p. 148)

De fontein – vind je plek is een boek dat mij telkens opnieuw nieuwe inzichten levert. Elke keer op een andere laag in mezelf en mijn systeem. Het omschrijft zoveel verschillende onderdelen die ik terug zag en zie in mijn leven. Eigenlijk ging ik van aha moment naar aha moment. Door het eerst te lezen en daarna voor mezelf te bestuderen en ermee te gaan oefenen kon ik er ook verschil mee maken in mijn dagelijkse leven. Het was zo bijzonder dat ik dit boek las voordat ik systeem opstellingen leren geven en ook ging uitvoeren in mijn praktijk.

Wanneer jij een KOPP genoot bent dan zal dit boek je erkenning en inzicht geven. Het laat helder weten welke gevolgen opgroeien met psychisch zieke ouder(s) kan hebben en ook welke beweging je dan kunt gaan maken als ‘kind van’. Het kan helpen jezelf te begrijpen en om wegen te ontdekken om anders in je leven te kunnen gaan staan. Want het systeem heeft invloed. Het kan je tegenwerken als jij van je plek bent gegaan. Els van Steijn laat je zien hoe je het systeem voor je kunt laten werken.

Soms kan het even schuren, zou je het boek willen wegleggen, omdat de schrijfster het juist zo helder verwoord en precies de vinger op zere plekken neer kan leggen. En tegelijk kwam er daardoor juist weer zo’n gevoel van: Ik wil verder en weten wat ze nog meer gaat schrijven. Zij weet hier meer van. Het was tegelijk ook zo fijn om eens zo onomwonden te lezen waar je mee geworsteld kan hebben. De schrijfster stopt daar ook niet. Ze neemt je ook mee naar wat je nodig hebt. En dat dit binnen jouw verantwoordelijkheid ligt. Waardoor dat jij er zelf mee aan de slag kan. Ze nodigt je telkens opnieuw uit: Je staat al in de fontein – vind ook maar jouw eigen plek.

“Als je opstijgt in de fontein op welke manier dan ook, sta je niet in je kracht waardoor je je leven minder vol kunt leven.” (p. 172)

De fontein - vind je plek neemt je mee op reis naar jouw plek in jouw familiesysteem
De fontein – vind je plek neemt je mee op reis naar jouw plek in jouw familiesysteem

Over het boek De fontein – vind je plek

Dit boek neemt je mee in de onlosmakelijke verbinding die er is tussen jou en al je familieleden. Dit boek helpt je om te ontdekken dat je van je plek gegaan bent en waardoor. Dit alles op een heel begrijpelijke manier. In dit boek wordt je als het ware mee op reis genomen in jouw eigen leven, in jouw eigen familiesysteem, en zal je dus herkenning kunnen vinden. Met die inzichten kan je helder krijgen waar jouw plek zich echter bevind en wat je kunt doen om daar te gaan durven staan. Wat ik mooi vind is dat het ook zo respectvol omschreven is. Veelal zie ik in mijn praktijk een terughoudendheid in uitspreken van zaken. Door gebrek aan woordenschat en tegelijk ook het gevoel niet de familie te willen beledigen. Door dit boek ontdekte ik een groei in het woorden kunnen geven aan wat er gevoeld is van binnen.

In de inleiding worden 2 punten omschreven als basis uitgangspunten in het werk van Els van Steijn en die punten omvatten wat het boek teweegbrengt voor mij:

 1. “Als onzichtbare patronen zichtbaar worden gemaakt, zijn ze beter hanteerbaar.” (p.15)
 2. “De realiteit onder ogen komen werkt helend.”
  (p. 15)

In het boek wordt er uitgelegd hoe het systeem in je familie zich kan verhouden. Het bevat ook voorbeelden die tot de verbeelding spreken en persoonlijke ervaringen wat voor mij een ‘gezicht’ gaf aan de inzichten en lessen die gedeeld worden. Voor mij maakte dit het mogelijk om het te plaatsen zoals het bedoeld werd en om het daardoor mee te nemen om naar mezelf te reflecteren. Op verschillende stukjes vindt je ook lijstjes terug waarin je kunt zien op welke manier je dit in jouw leven kunt terug zien, op welke zaken het effect kan hebben in jouw leven en wat bepaalde actiepunten zijn waarmee je aan de slag kunt. Overzichtelijk en ook heel compleet.

Dit boek helpt in het verlangen wat ik keer op keer hoor terug komen: Ik wil zo graag mijn leven leiden. Je voelt de mogelijkheid hiervan door het hele boek heen spreken. Er is een plek waarop jij jouw leven kunt beleven. Dit is ook waarom dit boek op mijn boekentip thuishoort: Echt-leven begint op jouw eigen plek.

In dit boek lees je terug welke effecten het kan hebben om op te groeien met een afwezige ouder wat zeker voor KOPP genoten heel veel herkenning zal geven. Door het zo omschreven te zien ligt er ook erkenning in voor hoe jij hierop reageerde en waar het je gebracht heeft. Je mag oefenen met de nieuwe aanreikingen die je in dit boek gegeven wordt en de resultaten daarvan zijn telkens weer bekrachtigend en dat waar jij naar verlangt:

Je wordt minder geleefd
En leeft meer en meer jouw leven

Ook in dit boek wordt het belang gedeeld dat dit boek geen vervanging is voor psychologische hulp.

“Mijn inziens getuigt het van meer lef om je grenzen te (h)erkennen dan eroverheen te gaan. Tijdig hulp vragen kan zinvol zijn.” (p. 21)

“Je zegt ‘ik doe het zelf wel’ en ‘ik kan het wel alleen’. Deze houding beschermt je wellicht enigzins, maar je zet jezelf tegelijkertijd op de waakvlam.” (p. 223)

Indeling

Dit boek bestaat uit 12 hoofdstukken waarin je meegenomen wordt op reis door jouw familiesysteem:

 1. Inleiding
  1.1 Gelukkig zijn
  1.2 De onderstroom
  1.3 Innerlijke houding
 2. De fontein
  2.1 Ontvangen
  2.2 Verbinden
  2.3 Drie bronnen van kracht en energie
  2.4 De metafoor van de fontein
  2.5 Je familiesysteem
  2.6 Van je plek gaan
 3. Je schuldig en onschuldig voelen
  3.1 Lieve brave meisjes/jongetjessyndroom
  3.2 Je geweten
  3.3 Het persoonlijke geweten
  3.4 Het familiegeweten
  3.5 Het universele geweten
  3.6 Je schuld nemen
  3.7 Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven
 4. Je lot
  4.1 Zorgen in je eigen stand
  4.2 Het lot
  4.3 Gevolgen van opstijgen in de fontein
  4.4 Je lot en bijbehorende emoties
  4.5 (Innerlijk) afwezige ouders
 5. Opstijgen manier één: Oneigenlijke verantwoordelijkheid overnemen
  5.1 Iemand zijn lot laten of aan zijn lot overlaten
  5.2 Een onbewust appel doen op je kind als ouder
  5.3 Behoeftige ouders
  5.4 Signalen dat je bent opgestegen door het overnemen van oneigenlijke verantwoordelijkheid
  5.5 Aanmatiging en arrogantie door het overnemen van oneigenlijke verantwoordelijkheid
 6.  Opstijgen manier twee: (ver)oordelen en uit verbinding gaan
  6.1 Iemand ziet je niet, zie jij de ander?
  6.2 De ander ziet jou niet
  6.3 Voorbeelden van opstijgen vanuit (ver)oordelen en uit verbinding gaan
  6.4 Wat is een oordeel
  6.5 Signalen dat je bent opgestegen vanuit (ver)oordelen en uit verbinding gaan
  6.6 Gecombineerd opstijgen
 7. Opstijgen manier drie: onbewuste identificatie
  7.1 Een onzichtbare wereld
  7.2 Onbewuste identificatie of verstrikt zijn
  7.3 Wetmatigheden van het familiegeweten die zorgen voor onbewuste identificatie
  7.4 Signalen dat je bent opgestegen in de fontein vanwege onbewuste identificatie
  7.5 Nuances
 8. Je plek aannemen
  8.1 Degene die ik was ben ik niet meer
  8.2 Effecten van afdalen
  8.3 Proces van afdalen
  8.4 Algemene basisstappen om af te dalen in de fontein
  8.4.1 Je ouders boven je zetten in de fontein
  8.4.2 Loslaten wat van de ander is en aankijken wat van jou is
  8.4.3 Ja zeggen tegen wat er is
  8.4.4 Je eigen primaire gevoelens aangaan
  8.5 Een stukje van jezelf kwijt zijn
 9. Afdalen
  9.1 Ons licht laten schijnen
  9.2 Afdalen na manier één van opstijgen, overnemen van oneigenlijke verantwoordelijkheid
  9.3 Afdalen na manier twee van opstijgen, (ver)oordelen en uit verbinding gaan
  9.4 Afdalen na manier drie van opstijgen, onbewuste identificatie
  9.5 Aanwijzingen en valkuilen
 10. Je ouders
  10.1 Ouders zijn een package deal
  10.2 Je moeder
  10.3 Je vader
  10.4 Wanneer voelen kinderen zich veilig
  10.5 Ingewikkelde systemische situaties
 11. Partner, relaties, scheiding en co-ouderschap
  11.1 Een geslaagde relatie
  11.2 Een partner vinden en vasthouden is lastig
  11.3 Moeilijke momenten in relaties
  11.4 Wanneer slaagt een scheiding?
  11.5 Co-ouderschap
 12. Waar sta je?
  12.1 Op welke plek sta je?
  12.2 Wil je het snappen of wil je gelukkig zijn?
  12.3 Verschillende fonteinen
  12.4 Mijn en jouw plek
 13. Bronvermelding
 14. Dankbetuiging

Conclusie

Dit boek laat puzzelstukjes bij mij op zijn plek vallen. Alsof het mijn onbewuste kon lezen en er woorden aan kon geven. Het heeft mij geholpen om mezelf te begrijpen, nog meer lief te hebben en meer te kunnen dragen aan de ene kant. En tegelijk zit daar de krachtige andere kant: Het heeft mij uitgedaagd om terug te stappen, te durven stoppen met willen ‘oplossen van mijn pijn’ en op mijn plek te gaan staan. Dit boek zorgt voor beweging en dat is zo bijzonder.

Ik raad je dit boek zeker aan als jij voelt dat je telkens opnieuw tegen dezelfde problemen aan blijft lopen. Als je een onbestemd gevoel ervaart en niet de vinger erop kunt leggen. Wanneer je worstelt met schuldgevoel, met schuld vraag en/of verantwoordelijkheid. Vooral als jij verlangt naar rust en Echt-leven. Je zult de dynamieken kunnen gaan herkennen en niet langer met automatische patronen erop reageren. Dit boek helpt je om meer en meer te kiezen hoe jij reageert. Het boek geeft een heel nieuw perspectief. Over je relaties, over je leven en over jezelf.

In dit boek vond ik dus de woorden voor waar ik zelf nog geen woorden voor had. En door de compleetheid van dit boek weet ik dat dit ook voor jou zo zal zijn.

Als je dan toch verbonden bent met je familiesysteem…laat het je daarin dan goed gaan. Els van Steijn helpt met De fontein – vind je plek om je te verbinden met zowel jezelf als je systeem. Zodat je krachtig kunt gaan staan en je wortels kunt gaan vormen. Waardoor jij je gesteund, gesterkt en gevoed weet en waardoor jij op jouw beurt weer kan doorgeven aan de volgende generatie.

Laat het systeem voor je werken
Dat is mogelijk ook voor jou

Dit boek heeft mij als coach ook anders laten kijken en heeft mijn therapie gevormd. (Uiteindelijk droeg dit boek eraan bij om in een opleiding met opstellingen te stappen door de diepe inzichten die ik hierover al had ontvangen). Omdat de theorieën uit het boek zo aansluiten bij: Echt-leven waarbij je verleden je toekomst niet bepaalt.

Mijn plek,
die is van mij.
Voor altijd.
Daar is een thuis.
Een ankerplaats.
Waar dan ook (in ieder geval innerlijk),
hoe dan ook.

Jouw plek,
die is van jou.
Voor altijd.
Daar is een thuis.
Een ankerplaats.
Waar dan ook (in ieder geval innerlijk),
hoe dan ook.
(p. 305)

Over de schrijfster

Els van Steijn (1969) is teamtrainer en coach en is gespecialiseerd in het systemische perspectief. Ze past het systemisch werken toe in haar coachingspraktijk en begeleidt daarnaast familie- en organisatieopstellingen. Voor haar cliënten is de fontein een eyeopener en het ontbrekende stukje van de puzzel dat nodig is om een volgende stap effectief te kunnen zetten.

Dit boek ook lezen?

Koop De fontein vind je plek van Els van Steijn  via Bol.com

Dit is een affiliate link. Als je via deze link koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Zonder dat jij daar extra voor hoeft te betalen. Dank je wel alvast!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *