Boekentip 4: Ongezien opgegroeid ~ Lindsay C. Gibson

Begrijpen hoe de emotionele onvolwassenheid van je ouders invloed heeft op jouw leven, is de beste manier om te vermijden dat je het verleden in je huidige volwassen relaties herhaalt. (p. 34)

Ongezien opgegroeid is een boek dat mij verschillende inzichten heeft gegeven. Eigenlijk als eerste om mezelf nog weer dieper te kunnen begrijpen. Het gaf herkenning en ook een stuk herkenning voor verschillende zaken die ik ook heb ervaren als kind, en ook zeker nog als volwassen vrouw. Dat was troostend en ook bevrijdend. Alsof er onbewust een pak met schuld van mijn schouders werd gehaald.

Als mede KOPP-volwassene zal dit boek jou ook vele woorden kunnen brengen die heling en herkenning geven. Woorden vinden voor de gevoelens die je zolang mee hebt gedragen. Waar je zelf mogelijk nog geen woorden voor hebt. Je zult het voelen, zodra je het leest. Alsof ze over jou heeft geschreven en weet wat je moest doormaken. De emotionele band tussen jou en je ouders heeft een diepe invloed. Ook als jij nu volwassen bent en al op eigen benen staat. Want wat nu als je het zelf mag doen, in dat grote mensen leven waar je misschien al heel lang naar uitkeek, en je bent ten diepste bang van echte emotionele verbondenheid?

Het is een opluchting om te kunnen lezen van iemand hoe je als kind gevoeld hebt. Ondanks de intensiteit van het onderwerp is het een boek dat heel fijn leest. De woordkeuze, de volgorde en eigenlijk de hele benadering voelt als gezien worden. Gekend zijn. Niet alleen laat ze kenmerken zien van emotioneel onvolwassen ouders en de verschillende problemen die dit kan geven, ze helpt je ook om op een andere manier om te gaan. Een ieder op zijn of haar eigen mate van emotionele volwassenheid. Het is geen boek dat uit is op vergelding of schuld. Dit boek biedt troost en wijst je een weg om herhaling van je geschiedenis te voorkomen.

Mensen, zowel mannen als vrouwen, die in hun jeugd geen emotionele betrokkenheid hebben gekend, kunnen vaak niet geloven dat iemand een relatie met hen wil, alleen om wie ze zijn. Ze denken dat zij om intimiteit te kunnen ervaren, een rol moeten spelen waarbij de ander altijd op de eerste plaats komt. (p. 22)

Ongezien opgegroeid van Lindsay C. Gibson wijst je een weg naar herstel na een jeugd met narcistische, afwijzende of afstandelijke ouders.
Ongezien opgegroeid van Lindsay C. Gibson wijst je een weg naar herstel na een jeugd met narcistische, afwijzende of afstandelijke ouders.

Over het boek Ongezien opgegroeid

Dit boek geeft antwoord op vragen…die je misschien wel aan niemand durft te stellen. Want het onderwerp is niet iets waar we zo gemakkelijk over spreken. Het maakt kwetsbaar.

Dat maakt het lezen uit een boek zo fijn. Het geeft de ruimte die je soms ook zo nodig hebt en tegelijk door telkens de juiste woorden weer die nabijheid die je zo nodig hebt.

Hoewel dit boek is ontstaan vanuit jarenlange onderzoeken leest het niet als een ingewikkeld onderzoek. Je wordt door de schrijfster zo fijn aan de hand meegenomen door de verschillende stappen. Je leert begrijpen waardoor je je zo anders kan voelen als je opgroeide met emotioneel onvolwassen ouders. De schrijfster helpt je met kenmerken zodat je emotioneel onvolwassen ouders kunt herkennen. Emotioneel onvolwassen ouders worden ingedeeld in vier hoofdtypen. Ook laat ze zien hoe logisch het is dat je anders kunt gaan reageren, in hetzelfde gezin, en schrijft ze hoe je of wel internaliseerder of wel externaliseerder wordt (oja en ook wat dat betekent). En dan helpt ze je op weg om door te breken en eens op zoek te gaan naar jouw emotionele behoeften. Waarin ze ook helder is in wat er kan gebeuren als je dit ontdekt. Ze helpt je hoe je daadwerkelijk anders kan gaan handelen. Waarbij ze afsluit met hoe je emotioneel volwassen mensen kan gaan herkennen.

Zo gaat dat met licht. Het schijnt overal op, niet alleen op de dingen die we willen zien. Als jij besluit de waarheid over jezelf en je gezinsrelaties te ontdekken, zal het je verbazen wat er allemaal naar boven komt, vooral als je ziet hoe deze patronen al generaties lang worden doorgegeven. (p. 229)

Je mag oefening met de opdrachten die de schrijfster met je deelt in het boek. Dat maakt het ook een krachtige hulpbron. Natuurlijk is dat, net zoals altijd, ook afhankelijk van hoeveel jij er zelf mee aan de slag gaat.

Het boek gaat je als KOPP-volwassene zeker herkenning geven en ook erkenning. Voor hoe je reageerde en misschien nu nog wel reageer in relaties. Daarnaast is het zo vol hoop om te kunnen lezen dat het echt ook anders mag en dat het anders kan.

Zodat emotioneel onvolwassen ouderschap kan stoppen bij jou.

Indeling

Inleiding

  1. Hoe emotioneel onvolwassen ouders het leven hun volwassen kinderen beïnvloeden
  2. Het herkennen van een emotioneel onvolwassen ouder
  3. Hoe het voelt om kind te zijn van een emotioneel onvolwassen ouder
  4. Vier typen emotioneel onvolwassen ouders
  5. Reacties van kinderen op emotioneel onvolwassen ouders
  6. Zo is het om een internaliseerder te zijn
  7. Bewustwording komt na de inzinking
  8. Je losmaken uit de greep van een emotioneel onvolwassen ouder
  9. Je leven bevrijd van rollen en fantasieën
  10. Zo herken je emotioneel volwassen mensen

Nawoord
Refentiens
Dankwoord

Conclusie

Dit boek heeft gezorgd dat ik mij nog meer verbonden kon gaan voelen met mezelf en daardoor ook met de wereld om mij heen. Het zorgde voor een bepaalde veiligheid in contacten. De kennis, inzichten en het oefenen vormde een basis waarin ik kon gaan vertrouwen op mezelf en mijn waarneming. Het voelt zoveel vrijer en ook lichter in mij. Daar ben ik heel dankbaar voor en dat is waardoor ik dit ook met jou wil delen.

Ik raad je dit boek zeker aan als jij herkent dat je ouders er emotioneel niet voor je konden zijn. Als je vragen hebt en je frustreert over hoe toch telkens het contact met een familielid, of familieleden, zo pijnlijk verloopt. Dan ga je antwoorden vinden. En het meest bijzondere nog wel… Je zult de antwoorden niet zozeer alleen voelen vanuit het boek (extern) nog veel meer vond ik de antwoorden in mezelf. Dit boek past zo bij waar ik voor sta in mijn praktijk:

Het verleden gaat zo gemakkelijk mee je toekomst in.

Zeker ook emotionele afwezigheid of afstand. Want dat is wat je dan kent. Ik hoop dat je nadenkt over de vraag of je dit nog wel langer zo wilt. En weet dat dit boek je op weg kan helpen om patronen achter je te laten. Jij mag het anders doen en jij kan dat ook!

Dit boek geeft mij als coach ook woorden, en inzicht in hoe ik aanwezig kan zijn voor KOPP-volwassenen die emotioneel afwezige ouders hadden. Dit boek heeft dus ook mijn therapie gevormd.

Echt-leven
Waarbij je verleden je toekomst niet bepaalt

Ze denken vaak dat een bevredigende relatie een luchtkasteel is en te mooi om waar te zijn. En achter die gedachte ligt altijd de angst dat anderen hen niet interessant genoeg vinden.

Herken je dit luchtkasteel verhaal? Gun jezelf eens de tijd om te ontdekken of nog wel waar is, nodig is, en echt niet anders kan. Omdat het zo fijn is om vrij te leven.

Over de schrijfster

Lindsay C. Gibson is klinisch psycholoog met een eigen praktijk in de Verenigde Staten. Naast jarenlange ervaring met de behandeling van de soms zo ongezonde dynamiek tussen ouders en kinderen, deed ze uitgebreid onderzoek naar wat er in de wetenschap bekend is over dit onderwerp.

Dit boek ook lezen?

Koop Ongezien opgegroeid van Lindsay C. Gibson via Bol.com

Dit is een affiliate link. Als je via deze link koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Zonder dat jij daar extra voor hoeft te betalen. Dank je wel alvast!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *