Ontdek jouw familie patronen

Als je stenen op jouw weg laat liggen, struikel jij er niet alleen over, maar ook je kinderen

surinaams spreekwoord

Het gezin waarin jij bent opgegroeid is als het ware de bodem voor je leven. Ieder gezin heeft zo zijn eigen grondstoffen en aanwezige factoren. Die bodem kan helpend zijn voor jou, maar het kan ook juist afbreuk doen. Waardoor jij niet kan groeien zoals jij bent, of waardoor je niet kan groeien doordat er iets ontbreekt wat je nodig hebt. Dit kan zorgen voor familie patronen.

Een klaproos die je verrast door te groeien ongeacht de bodem

Wat is de bodem in jouw familie?

Bevat jouw bodem voeding of vindt jij er een veilige ruimte? De taken voor familie bestaan uit 3 onderdelen: voeden, verzorgen en beschermen. Als dit aanwezig is, kan er best eens iets naars gebeuren. Dit hoeft geen grote gevolgen te hebben. Want de bodem, is gezond. Alles om te kunnen groeien als gezinsleden is aanwezig.

Sommige mensen groeien op met een bodem waarin er stenen liggen of onkruid. Dat heeft direct invloed op de groei van de gezinsleden:

De stenen zorgen dat jij onzichtbaar blijft, geen ruimte hebt of durft te nemen. Telkens wanneer je weer probeert te groeien? Dan zorgen die stenen ervoor dat je niet verder kan. Deze belemmeren jou en doen je telkens pijn.

Het onkruid kan verschillende uiterlijke vormen hebben. Hierbij kan je denken aan tradities of gewoonten die jij erop na blijft houden. Waar jij in verstrikt raakt. Hierdoor krijg je niet de voeding die je nodig hebt, of ontbreekt het je aan zonlicht. Doordat dit onkruid alles overschaduwt.

Wat is van jou?

Om als KOPP/KVO volwassene door te kunnen, met een bodem waar ongetwijfeld stenen en onkruid aanwezig is, is het extra belangrijk om hier eens naar te kijken. Begin eens met nadenken over de volgende onderwerpen:

 • Tradities
 • Overtuigingen
 • Relaties
 • Gevoelens
 • Leefregels
 • Inzichten

Wat is van jezelf en wat heb jij doorgekregen van je (voor)ouders? Het is niet altijd erg of iets wel of niet van jou is. Dat het doorgekregen is van je familie kan ook goed zijn. Alleen als je er niet bewust van bent, dan weet je ook eigenlijk niet of het wel bij jou past. Tegelijk kan je, door dit eens te onderzoeken, soms achter confronterende zaken komen.

Wat kies jij?

Nu je hier onderzoek naar gedaan hebt krijg je opeens de keuze. Is dat wat jij nu doet goed genoeg om door te geven aan je kinderen? Past het bij wie jij bent en hoe jij het leven wilt? Er zijn keuzes en mogelijkheden, vanaf het moment dat je bewust wordt dat er iets is, waar jij mee worstel. Nu je erachter komt welke steen daar op je pad ligt, kan jij bepalen wat er gebeurt. Laat jij het liggen, zodat ook je kinderen hiermee moeten worstelen? Of ruim jij het op?

De keuze die je maakt heeft effect

Wanneer jij die stenen en het onkruid uit jouw leven opruimt heeft dat groot effect. Ik merkte het namelijk ook, op het moment dat ik hier zelf mee aan de slag ging. Het was confronterend, pijnlijk en tegelijk zo ruimte gevend. Het heeft mij echt bevrijd en geholpen om mezelf te geven wat ik nodig heb om te groeien. Waardoor ik nu mijn kleur aan deze wereld durf toe te voegen.

Ga jij voor echt leven?

Want nu wij volwassen zijn, nu kunnen we ons zelf voeden, verzorgen en beschermen! Dat helpt om te bloeien. Zelfs uit een bodem vol stenen en onkruid. Jij hebt zoveel potentie in je. Alles voor echt leven zit al in jou!

Wil jij ook de positieve schakel zijn tussen de generatie voor en na jou? Kom in actie. Ga de stenen en het onkruid niet uit de weg. Herken jij in jouw leven stenen en onkruid? Weet dat je het niet alleen hoeft te doen! Want samen kom je verder…

Check mijn nieuwe aanbod:

Ik ben nieuwsgierig naar het KOPP kracht traject

3 Comments

 1. Mooi blog Petrina. Ik denk dat jij mensen goed kan helpen bewust te worden en verder te komen. Ik ben erg met mijn wortels bezig doordat ik mijn erfenis onderzoek. Dat is heel letterlijk aan de hand van oude brieven en foto’s. De mensen komen daardoor dichtbij. Het is fijn wortels te hebben. Ik kom uit een gelovig geslacht. Gelukkig mag ik mijn eigen weg met God vinden. Die ruimte heb ik mezelf al een tijd geleden toegestaan.

  1. Hoi Anne,

   Wat een mooi compliment, dank je wel!

   Ja dat is wel heel letterlijk bezig zijn met je wortels. Ook dat zal je veel inzichten geven. Wat mooi wat je schrijft: Het is fijn wortels te hebben. Uiteraard! Zonder wortels, konden we niet blijven staan. Mooi dat je nu in het patroon ruimte hebt gevonden om het op je eigen manier te mogen doen. Doordat je eigenlijk dus jezelf die ruimte schonk. Dank je wel voor dit prachtige voorbeeld!

 2. […] mijn vorige blog schreef ik over: https://echt-leven.nl/ontdek-jouw-familie-patronen/daar vindt je informatie op welke gebieden patronen zich kunnen bevinden en wat dit met je doet. […]

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *