Wat is jouw KOPP kracht?

Opgroeien met psychisch zieke ouder(s) kan een uitdaging zijn. Dat is iets waar ik vaker over schrijf. Als het je lukt om de pijn te kunnen helen dan kan je iets moois gaan ontdekken. Jouw KOPP kracht (KOPP= Kind van Ouder met Psychische Problemen)

Juist door het opgroeien in een KOPP gezin kon ik talenten ontwikkelen die ik nu gebruik. Mooie eigenschappen die al in mijn zaten. Wanneer ik nu terug kijk zie ik:

 • Dat ik leerde om goed/actief te luisteren.
 • Hoe ik goed voor anderen kon zorgen.
 • Ik leerde mijn gevoel goed af te stemmen op de ander.
 • Daardoor ook goed tot de kern van een situatie/uitdaging kan komen.
 • Ik leerde mezelf ook woorden te geven aan ervaringen en gevoelens .
 • Dat ik heb geleerd om de waarde te blijven zien van iets of iemand.
Foto afkomstig van Pixabay

Ontdek en omarm

Nu kan ik gebruik maken van die mooie eigenschappen. Mag ik ze inzetten voor mezelf en ook voor anderen. Heb jij al weleens mogen ontdekken welke schatten er zijn ontwikkeld. Juist toen je opgroeide als KOPP kind. Dat is in mijn ogen jouw eigen KOPP kracht!

Omarm die schatten, die juist in het donker zijn ontwikkeld. Daarvoor is het belangrijk datje op zoek durft te gaan. Dat je terug durft te kijken naar je verleden. Bij dat zoeken merkte ik iets bijzonders op wat mij veel energie heeft gekost.

Geef niet op

Terwijl ik naar de mooie dingen ging zoeken, kwamen de volgende dingen heel hard op mij af:

 • Wat ik had gemist
 • Wat mij pijn had gedaan
 • Wat er allemaal fout ging

Allemaal dingen waar ik doorheen moest, wat ik eerst mocht omarmen voor mezelf. Waar ik mezelf mocht geven wat ik nodig had. Zodat ik op die gebieden kon herstellen. Daarna kon ik weer verder zoeken. Ik wil dit delen doordat het zoveel verschil kan maken.

Omdat ik hoop dat je niet stopt bij je gemis, je pijn of alle fouten. Want uiteindelijk is er meer! Als het jouw lukt om de beschadigde wortels te herstellen, dan kan het zomaar zijn dat je de prachtige vruchten kan ontdekken die daardoor zijn gaan groeien! Ik weet hoe als ervaringsdeskundige dat er momenten kunnen zijn waarop je denkt dat er niets goeds was. Zelf mocht ik dit proces ook doorgaan.

Het is er ook voor jou!

Daarom deze reminder:

Waar schaduw is, daar is licht! 

Lukt het jou om te zien wat jouw KOPP kracht is? Ze horen bij jou. Wanneer je nog niet zo ver bent, geef dan niet op. Luister goed naar wat je nodig bij het schatzoeken! Het kan zijn dat je het nodig hebt om dit proces samen met iemand te doen. Dat er iemand is die je hierbij begeleid, steunt en waar jij je vertrouwd bij voelt. Gun jezelf dan de juiste persoon naast je. Zodat ook jij mag zien welke KOPP kracht er is ontwikkeld!

Nieuw aanbod:

Ik heb een heel nieuw aanbod gemaakt. Dat wil ik graag met jullie delen. Zo heb ik nu ook het KOPP kracht traject. In dit traject gaan we samen op zoek naar jouw KOPP kracht en wat jij daarmee kan in het heden. Ben je nieuwsgierig geworden? Via de klikbare button kom je op mijn aanbod pagina:

Ik ben nieuwsgierig naar het KOPP kracht traject

Ben jij er klaar voor?
Echt-leven
Waarbij je verleden je toekomst niet bepaalt

5 Comments

 1. Een mens leert vaak het meest van dat wat het moeilijk is geweest. Mooi hoe jij nu vanuit die ervaring anderen helpt Petrina.

  1. Ja bijzonder is dat eigenlijk! Ik wil die lessen ook graag inzetten, de kracht ervan voelen en het weer door kunnen geven. Leuk dat je dat ook ziet.

   Dank je wel voor je reactie!

  2. Helemaal mee eens, je bent een mooi mens Petrina.
   En jij ook Anne

 2. Herkenbaar wat je schrijft, ik leer meer en meer mezelf en de lessen doe ik heb geleerd zo wel als KOPPkind als KOPPouder te omarmen.
  Het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben een waardevol en kostbaar mens.
  Mooi hoe je zo open blogt over dit toch soms best lastige onderwerp.

  1. Wat mooi dat je dit deelt als ervaringsdeskundige. Tof dat je bezig bent om het te omarmen. Wat je schrijft is zo waar! Je bent waardevol en kostbaar!

   Ik deel er met liefde over! Dank je wel voor je reactie!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *