Respectvol omgaan met jezelf

Bij het opgroeien leerde ik om mezelf los te laten. Om te overleven stopte ik het volgende allemaal opzij van mezelf:

 • Gevoelens
 • Gedachten
 • Ideeën
 • Behoefte
 • Mijn ….. (vul maar in)

Daar zat toch niemand op te wachten. Nee lief zijn, zo leerde ik, had vooral met anderen te maken. Het begon bij de ander en zo ging ik aan de slag. Om de gevoelens van anderen positief te beïnvloeden of de behoefte van de ander te vervullen. Op deze manier lief zijn gaf mij een stukje bestaansrecht. Het gevoel dat ik ergens toe deed. Ik was ergens nodig. Helaas werkte dit maar beperkt, want als het mij niet lukte? Dan bevestigde het nog veel harder dat ik tot last was en dat niemand op mij zat te wachten.

Foto van Pixabay

Jezelf uitputten

Misschien herken jij het bovenstaande ook wel. Bij het opgroeien in een gezin met psychisch zieke ouder(s) leer je om jezelf te richten op anderen. Je probeerde op jouw manier alles draaiende te houden, maar wanneer draaide het eigenlijk om jou? Je was telkens aan het proberen anderen in het gezin, of situaties te redden. Maar wie was er om jou te redden?

Geef jij jezelf ook helemaal aan anderen? Alles om geliefd te worden, er te mogen zijn, gezien te worden. Misschien worstel jij nu wel omdat jij je zo leeg en uitgeput voelt. Opnieuw en opnieuw ga je de spiraal in en telkens weer word je bevestigd dat je te zwak bent. Want kijk maar:

Al die anderen die kunnen het wel...

Je vecht jezelf er doorheen en je begint weer opnieuw. Je vecht tegen jezelf, tegen wie je bent. Terwijl juist jij zo nodig bent in deze wereld!

Begin met liefde voor jezelf

Van de week schreef ik deze prachtige zin:

“ Zolang een mens adem ontvangt,
geloof ik dat je die ontvangt
om jezelf te omarmen met liefde.”

Begin vandaag eens anders! Niet bij de ander. Nee begin eens om jezelf met liefde te omarmen. Al jouw mooie eigenschappen en de eigenschappen waar je van baalt of waar jij je voor schaamt. Ze zijn allemaal nodig! Daarom ben jij zoals je bent. Je hebt geen veilige haven in de wereld nodig. Jij mag je eigen liefdevolle en veilige haven zijn.

Je bent klaar om echt te leven

Vanuit je eigen liefdevolle haven kan jij de wereld in. Dan kan je het aan in de wereld waar gebrokenheid en liefdeloosheid is. Want je bent niet langer afhankelijk van wat de wereld je geeft. Jij mag leren dat je geen bestaansrecht hoeft te verdienen. Je bent er al, dus je mag er zijn! Geef jezelf dan ook de ruimte om er te mogen zijn. Je helpt en zorgt niet meer om bestaansrecht te winnen.  Nu is het omgedraaid. Je hebt de wereld iets te bieden. Je helpt en zorgt, om vanuit het kloppen van jouw hart, verschil te maken in de wereld, in iemands leven.

Wanneer jij jezelf omarmt met liefde 
kleur jij de wereld een stukje mooier!

Dan pas kan jij in deze wereld iets toevoegen. Je zal dan ook merken dat je dan, door je kwetsbaarheid, krachtiger voelt. Dat je in balans kan blijven. Juist doordat je begint bij jezelf. Zo kan je echt gaan leven. Precies dat leven gaan leven waarvoor jij gemaakt bent. Zonder je te laten tegenhouden door patronen uit je verleden.

Geef jezelf wat je nodig hebt


Lukt het jou om jezelf te omarmen met liefde? Loop niet te lang door. Want je hebt het juist zo nodig. Liefde, warmte en veiligheid. Ga niet langer door met hoe jij in het verleden leerde om te overleven. Begin vandaag nog met echt leven.

Voel jij dat je hierbij hulp kan gebruiken? Weet dan dat ik er speciaal voor jou wil zijn! Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Echt-leven
Waarbij je verleden je toekomst niet bepaalt!

8 Comments

 1. Een waardevolle boodschap Petrina. Mezelf omarmen is voor mij de liefdevolle ouder zijn die mijn innerlijke kind vasthoudt wanneer dit bang of boos is. Bij een veilige haven denk ik meer aan God – buiten mezelf.

  1. Hoi Anne,

   Mooi hoe je voor jezelf dit hebt opgemerkt en dat je dit deelt. Krachtig om voor jezelf de liefdevolle ouder te zijn die je innerlijke kind vasthoudt in angst of boosheid. Dat is een schitterend voorbeeld van hoe je, wat ik deel in deze blog, toepas in je leven.

   En heerlijk om de veilige haven te hebben bij God!

   Liefs,

   Petrina

 2. Knap geschreven. Blij met wat je schrijft.

  1. Wat fijn Aritha. Leuk dat je dit met mij deelt! Dank je wel

   Liefs,

   Petrina

 3. Door steeds opnieuw jouw mooie en lieve woorden te herhalen; nu sinds enkele maanden; begint het in mijn Ziel te groeien. Het besef dat God mij maakte , en dat ik mag zijn wie ik ben. Dat ik het niet hoef te verdienen, dat anderen mij aardig gaan vinden. Geen ruilhandeltje hoef te hebben. Maar gewoon ; Zijn !!

  1. Wat mooi hoe het werkt Liesbeth! Zo tof om jouw proces zo mee te mogen maken. Je bent zo waardevol. Inderdaad… gewoon door er te zijn! We hebben al meer ontvangen dan dat we ooit verdienen kunnen. Gewoon door God, ontvangen door Zijn genade. Blijf de waarheid over jezelf maar herhalen! Leuk dat je reageert. Dank je wel.

   Liefs,

   Petrina

 4. O, ja, die grenzen! Wat heerlijk om te leren hoe je die kunt aangeven, hè.

  1. Ja dit maakt echt zo’n verschil he Geertje! Mooi om te ontdekken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *