Boekentip 1: Niemandskinderen ~ Carolien Roodvoets

“Niemandskinderen hebben een zwembad vol tranen, maar ze weten het niet en ze huilen hun tranen ook niet.” ( p 144)

“Deze kinderen voelen zich ten diepste verraden als mens door hun alledaagse medemensen. Ze voelen zich in de steek gelaten en verworpen en de angst dat dat opnieuw zal gebeuren dragen ze elke dag bij zich. Wanneer jij je zo voelt als hier beschreven…, dan voel je je een ‘Niemandskind.” ( p 88)

Het boek Niemandskinderen heeft mij persoonlijk enorm veel gebracht. Op mijn 22ste kwam ik erachter dat ik een KOPP volwassene was. Natuurlijk wist ik wel dat mijn ouder psychisch ziek was. Alleen had ik nooit gehoord dat ik daardoor in een groep behoor van lotgenoten waar herkenning en erkenning te vinden is. Niemandskinderen was mijn eerste boek wat ik las over dit thema: Onveilige jeugd en KOPP problematiek. Het bleef niet bij één keer lezen. Daarnaast heeft ook mijn psychisch zieke ouder dit boek gelezen wat ook daar inzichten gaf en herkenning bracht.

Niemandskinderen van Carolien Roodvoets neemt je mee naar de gevolgen en de verwerking van een onveilige jeugd.
Niemandskinderen van Carolien Roodvoets neemt je mee naar de gevolgen en de verwerking van een onveilige jeugd.

Over het boek Niemandskinderen

In dit boek wordt er verhelderend en in duidelijke taal geschreven over een onderwerp dat nog steeds wel onder een taboe valt. Kinderen die opgroeien in onveilige gezinnen, door verschillende omstandigheden die in dit boek helder uit één gezet worden. Er wordt geen blad voor de mond genomen en daardoor kan dit boek je diep raken. De gezinssituaties worden omschreven als een privé oorlog en de kinderen als Niemandskinderen. Door wat er speelt zijn ze niet van hun ouders…omdat de ouder(s) niet in staat zijn om liefde te kunnen delen. Daarnaast leren deze kinderen om niet meer van anderen te zijn doordat hun vertrouwen zo vaak beschadigd is van zo dichtbij. En uiteindelijk durven ze ook niet meer van zichzelf te zijn en op zichzelf te vertrouwen.

Verschillende oorzaken hiervan komen aan bod. Soms is er verontwaardiging in te lezen andere keren afschuw, ongeloof en zeker ook een vorm van boosheid over wat er kan afspelen achter de voordeur. Gevoelens die eigenlijk ook juist heel passend zijn bij de onderwerpen. Tegelijk zijn dat gevoelens die veel Niemandskinderen hebben geleerd om te verstoppen. Daardoor kan het helpen om dit boek te lezen.  Voor jou als Niemandskind is er respect, begrip en erkenning te lezen wanneer jij dit hebt doorgemaakt. Hierdoor kan dit boek raken aan de emoties die je juist kunnen helpen om van overleven naar vrede te kunnen gaan.

Het boek helpt om onder ogen te komen, bewust te worden en te kunnen handelen. Niet alleen als je zelf een onveilige jeugd hebt doorgemaakt. Ook als naaste van iemand die dit heeft meegemaakt kan het boek helpend zijn en inzicht geven. Deze Niemandskinderen hebben mensen om zich heen nodig die niet weglopen, die hen niet in de steek laten. Die niet herhalen wat ze in het gezin van herkomst hebben doorstaan. En tegelijk zonder dat deze Niemandskinderen het weten zullen ze die gevoelens bij mensen om hen heen oproepen. Omdat ze dit gewend zijn waardoor dit veilig voelt.

Het boek draagt eigenlijk continu de boodschap uit dat het Niemandskinderen weer menselijk wilt maken. Niemandskinderen worden gezien, gerespecteerd en als mens neergezet.

Wanneer je zelf Niemandskind bent, en opgroeide in een onveilige jeugd, krijg je waardevolle inzichten mee, confronterende spiegels en belangrijke stappen die je op weg kunnen helpen naar leven in vrede. Niet langer meer in een privéoorlog.

Dit boek doorbreekt de stilte
De stilte van Niemandskinderen die nog niet kunnen spreken over wat er is gebeurd
De stilte van de ouders van het Niemandskinderen die vastzitten in hun privéoorlog

Dit boek kan oproepen om iemand te vinden die je in jouw proces bij kan staan. Het is niet zwak wanneer je die hulp zoekt. Het getuigt juist van moed en lef en daarnaast kan dit een belangrijke stap zijn om van Niemand weer Iemand te worden:

“Trauma verdwijnen niet door ze te bestrijden, niet door ze te negeren, niet door je erdoor te laten terroriseren, maar ze verschrompelen door ze onder ogen te zien en door erover te vertellen. Door alles te vertellen aan een medemens die het allemaal wil weten, wil horen, mee wil voelen en mee wil helpen dragen. Daar word je weer een mens van. Dat helpt om je menselijke waarde en menselijke waardigheid weer terug te vinden. Zo wordt een Niemand een Iemand. Mens word je alleen weer in contact met anderen….doordat de ander je zíét. (P 143)

Indeling

Het boek is ingedeeld in negen hoofdstukken met elk verschillende onderwerpen. Ze neemt je mee op reis door de hoofdstukken heen:

Voorwoord – Geschreven door Nelleke Nicolai (psychiater-psychotherapeut
Inleiding

  1. Oorlogskinderen
  2. Ter uwer eer en glorie
  3. Overleven
  4. Ontworteld
  5. Ontwaken
  6. Helder zicht
  7. Vuile was
  8. Het hol van de leeuw
  9. Voorbij de pijn

Dankwoord

Conclusie

Dit boek was het begin van mijn zoektocht om van een Niemandskind, waar ik mij zo sterk in herkende, naar een Iemand te mogen groeien. Op mijn weg vond ik verschillende belangrijke factoren die ik nodig had om Iemand te mogen worden. Dat heeft er mede voor gezorgd dat ik er nu kan zijn in het proces van andere Niemandskinderen.

Mijn hart viert feest als een Niemandskind weer Iemand mag worden. Dit herken ik in de manier van schrijven bij Niemandskinderen. Het diepste verlangen in dit boek is om Niemandskinderen weer mens te laten voelen.

In mijn persoonlijke leven en zeker ook als coach, pak ik vaak boeken erbij die mij inzichten geven en verder helpen. Dit boek is een boek dat er altijd weer bij gepakt wordt. De combinatie van de voorbeelden en persoonlijke verhalen met ook de heldere informatie en uitleg over onderwerpen maakt dat ik dit boek telkens weer oppak. Daarnaast vind ik het heel bijzonder en echt een talent, dat de schrijfster met dit onderwerp, de manier van schrijven, de diepgaande voorbeelden en persoonlijke verhalen en het geen blad voor de mond nemen, zo’n goed leesbaar boek heeft weten uit te brengen.

Als jij op zoek bent naar gedegen informatie over de gevolgen van een onveilige jeugd, of hoe je dit kunt verwerken? Dan is dit boek met stip op 1 een aanrader.

Dit boek ook lezen?

Koop Niemandskinderen van Carolien Roodvoets via Bol.com

Dit is een affiliate link. Als je via deze link koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Zonder dat jij daar extra voor hoeft te betalen. Dank je wel alvast!

1 Comment

  1. […] vorige boekentip blog kwam dit ook naar voren. Je kunt deze lezen via de volgende klikbare link: Boekentip 1: Niemandskinderen ~ Carolien Roodvoets Dit terwijl het juist ook een uitdaging kan zijn om woorden te vinden. Hoewel de beelden soms nog […]

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *