Bij het zoeken naar bestaansrecht word ik stil van klaprozen. Kijk deze staan, vol in het licht. Alleen doordat deze klaproos ging groeien, kunnen wij genieten van de schoonheid die aanwezig is in de zaadjes, die in de grond zitten.

Leven vanuit bestaansrecht

Iedere ademhaling is een cadeau,
wanneer je het durft te ontvangen,
laat het jou weten dat jij er mag zijn.

Het klinkt zo vanzelfsprekend eigenlijk als ik het zo schrijf. Jij haalt adem, dat betekent automatisch dat je bestaansrecht hebt. Toch voel ik de noodzaak om hier een blog aan te wijden. Omdat ik juist de worsteling hiervan zelf heb ervaren en ook zie in mijn praktijk. Mag jij er eigenlijk wel zijn?

 

Bij het zoeken naar bestaansrecht word ik stil van klaprozen. Kijk deze staan, vol in het licht. Alleen doordat deze klaproos ging groeien, kunnen wij genieten van de schoonheid die aanwezig is in de zaadjes, die in de grond zitten.
Bij het zoeken naar bestaansrecht word ik stil van klaprozen. Kijk deze staan, vol in het licht. Alleen doordat deze klaproos ging groeien, kunnen wij genieten van de schoonheid die aanwezig is in de zaadjes, die in de grond zitten.

Bestaansrecht geeft wortels om te leven

Wanneer je durft te leven vanuit het besef dat jij het leven volledig mag leven, dan heeft je leven bestaansrecht. Bestaansrecht functioneert als een wortel voor jouw leven.  Het geeft je de mogelijkheid om de voeding tot je te nemen die je nodig hebt om jouw leven te leven. Die voeding zorgt dat je kan gaan opstaan en kan gaan groeien.

Het valt mij zo op dat bij veel mensen deze wortel ontbreekt. Ik merk dit op doordat deze mensen zijn gaan geloven dat het leven voor hen niet mogelijk is. Ten diepste ontbreekt hen aan een geloof, en gevoel van vrijheid, dat ze er mogen zijn. Ze zijn aan het overleven, niet aan het beleven.

Ik zie dit ook veel bij de waardevolle mensen die ik coach in mijn praktijk. Ze hebben hun leven al zolang ingevuld op belemmerende overtuigingen zoals:

 • Wie ben ik nou eigenlijk -> hiermee cijferen ze zichzelf telkens weg en vinden ze zichzelf minder belangrijk
 • Die ander weet toch beter wie ik ben -> daarmee gaan ze meer en meer het leven van een ander leven
 • Ik ben alleen maar tot last -> hierdoor halen mensen zichzelf onderuit en belemmeren ze het opstaan en groei proces
 • Er zit toch niemand op mij te wachten -> hiermee hebben ze hoop en geloof opgegeven dat ze het leven mogen leven waarvoor ze gemaakt zijn

Hoe gebrek aan bestaansrecht ontstaat

Dit raakt mij telkens diep. Ik herken het zo goed. Zo’n jaar of 6 geleden leefde ik ook nog vanuit het gevoel dat niemand op mij zat te wachten. Dat het misschien beter was als ik er gewoon helemaal niet was geweest. Deze overtuigingen die doen wij op in onze jeugd. We halen ze uit boodschappen, zowel verbaal als non-verbaal. Niet altijd is het zo bedoeld als dat wij de boodschap op pikte. Blijkbaar was er al iets waarop deze negatieve overtuigingen konden aanhaken. En hoe meer je op dit haakje hangt, hoe dieper dat de overtuiging in slijt.

Ik ben nog elke dag zo dankbaar dat ik het proces ben aangegaan en dat ik nu durft te leven vanuit de overtuiging dat ik het leven mag leven. Zoals ik ben. Op mijn manier.  Dat is ook mogelijk voor jou! Ik gun dit iedereen van harte. Omdat het je hele leven veranderd en je uiteindelijk alleen hierdoor op jouw bestemming kunt gaan komen.

Omarm jouw bestaansrecht

Vanaf dat jij gevormd werd in de buik van je moeder mag jij er zijn. Je bent wonderlijk gemaakt. Zolang als jij ademhaalt ontvang jij het cadeau van leven. Jij mag dat cadeau ontvangen en tot je nemen om te gebruiken. Om ten volle het leven te kunnen leven waarvoor je gemaakt bent. Je krijgt niet adem voor maar een heel klein beetje leven of voor overleven. Nee jij krijgt precies genoeg om het leven te leven in al zijn volheid! Iedere ademhaling verteld jouw dat je er mag zijn.

Speciale oefening voor als jij dit herkent:

Sta eens stil bij je ademhaling. Ontvang deze eens bewust. Neem deze nieuwe adem tot je en ontvang deze. Adem niet langer zonder nadenken. Sta eens stil bij het cadeau dat je ontvangt. Het cadeau van leven.  Doe dit elke dag meerdere malen. Het zal je veel meer bewust maken van het feit dat jij er mag zijn.

Adem leven in
Adem angsten uit

Genees de wortel van je leven

Wanneer jij de wortel van je leven gaat helen. Dan kan je gaan groeien en tot jouw doel gaan komen. Alles wat jij geneest in jezelf, in jouw leven? Dat genees jij ook voor de generaties die voor jou leefde en voor de generaties die na jou mogen komen. Het zal namelijk ook iets met jouw omgeving doen, als zij opmerken dat je op durft te staan. Wanneer ze mogen gaan zien dat jij het leven durft te gaan leven waarvoor je gemaakt bent!

Ik ben erg benieuwd of jij dit herkent. Leuk als je hieronder wilt delen wat deze blog, of specifiek de oefening die ik heb gedeeld, met jou doet! Als laatste heb ik een vraag aan jou. Wat heb jij nodig om te ontdekken dat jij mag leven zoals jij bent gemaakt? Vanuit het weten dat jij bestaansrecht hebt… Leuk als je dit antwoord met mij wilt delen. Dit kan hieronder, maar je mag mij ook altijd mailen op: petrina@echt-leven.nl

7 Comments

 1. Ik herken zeker wat je schrijft. Wat mij helpt om te durven leven zoals ik ben, zijn echte vrienden! Het duurt vaak lang voor ik iemand echt vertrouw, maar als ik zover ben helpt mij dat. Relaties zijn een kans op genezing en herstel leerde ik bij Koinonia en ik ervaar dat het echt zo is.
  Natuurlijk word ik ook regelmatig teleurgesteld in mensen en krijgt mijn vertrouwen weer een deuk. Maar helaas is dat het leven en zijn er ook een paar echte vriendschappen.

  1. Wat mooi dat je dit deelt Heleen. Dank je wel voor je waardevolle reactie.

   Het werkt inderdaad zo dat relaties er ook voor kunnen zorgen dat je genezing en herstel vindt. We zijn gemaakt voor relaties. En liefde geneest en herstelt. Mooi dat je herkent dat dit zo werkt. Ondanks teleurstellingen blijft de liefde het waard. Ook al wordt het beëindigd, het verlaat je niet. Liefde woont in je hart.

 2. Iets om op te kauwen voor mij

  1. Ik hoop dat het je nieuwe inzichten geeft, of verder helpt Danielle. Leuk dat je mijn blog gelezen hebt en reageert!

 3. […] De dingen die gebeurt zijn in je leven? Ze zijn op een vastgestelde tijd gebeurt. De mensen in je gezin? Ze zijn er gekomen op een vastgestelde tijd, in een volgorde die belangrijk is, met een plek die zij ontvangen hebben met een reden. Jij zelf? Je bent geboren op jouw vastgestelde tijd, omdat je er mag zijn! Niets wil ontkent worden. Je kunt hierover meer lezen in mijn eerdere blog: Leven vanuit bestaansrecht […]

 4. Wat ik nodig heb …? LEF, de moed om op te staan en te gaan schitteren. Wat ik daarbij nodig had was bevrijding en innerlijke genezing van mij Kind deel. Wat ik nu nodig heb is de ontwikkeling van mijn Volwassene, die was nog zo fragiel brrr pfff, maar ze heeft BESTAANSRECHT, ik heb bestaansrecht, wat een openbaring wéér, dankbaar.

  Het lef om op te staan, en niet terug te deinzen en daarbij heb ik Gods hulp nodig en een paar goede vrienden die mij aanmoedigen. Tjonge wat een klus, schijnbaar makkelijk, maar van binnen o zo moeilijk, maar ik ga dapper door … 🙂

  1. Wat mooi: Bevrijding en innerlijke genezing van mijn kind deel. Absoluut heel belangrijk. Je volwassene die zich zo fragiel voelt laat je al iets zien. Ze laat zien dat je nieuwe dingen doet. Mogelijk kan je kijken naar wat ze nodig heeft als extra steunbronnen. Is er iets wat haar helpt om net met wat meer steun te kunnen staan. Ik lees God en vrienden, dat is prachtig. Als steunbron. Is er ook nog iets in jezelf dat haar kan helpen?

   Ja ze heeft bestaansrecht. Ze mag er zijn, jij mag er zijn. Blijf maar dapper doorgaan ze mag zich ontwikkelen en groeien door… te oefenen. Heel veel zegen daarbij en als ik je op een manier kan bij staan in dit proces laat het gerust weten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *