5 Redenen waarom vergeven belangrijk is

Vergeven is een kwetsbaar onderwerp, waar vaak veel pijn onderligt. Waar veel van ons ervaring mee zullen krijgen in hun leven.

Vergeven is…

Wat betekent vergeven eigenlijk? Volgens de algemene opvatting is het: Niet meer kwalijk nemen van een ernstige daad. Dit spreekt dus over verschillende stappen:

1) Weten er is gebeurt
2) Het onder ogen durven zien
3) Het leven weer instappen met vertrouwen

Waarom zou je nu iemand, die jou kwaad heeft aangedaan, vergeven?

Een klaproos die zich draait naar het zonlicht. Alleen daardoor kan hij groeien en bloeien. Vergeven zorgt dat je weer in het licht kan staan.
Een klaproos die zich draait naar het zonlicht. Alleen daardoor kan hij groeien en bloeien. Vergeven zorgt dat je weer in het licht kan staan.

Vergeven helpt jou

Juist vergeven van iemand die jou iets heeft aangedaan helpt jou. Op vele verschillende manieren. Te vaak wordt er nog gedacht dat vergeven iets doet met de ‘dader’. Dat is ook best mogelijk. Maar het doet nog veel meer met jou! Doe het niet te snel. Neem tijd voor dit proces. En al in het proces naar vergeven toe kan je zoveel opmerken in jezelf! Wat kan het doen met je als je gaat vergeven?

1) Het maakt je slachtoffer af

Veel te lang kunnen we door blijven lopen als slachtoffer. Ja dat ben je ook. Er is jou iets ergs overkomen. En hoelang wil jij vanuit enkel die ervaring leven? Wanneer ben jij klaar om slachtoffer af te zijn en te weten dat je meer bent dan wat je is overkomen? Je mag je leven genieten. En juist dan is vergeven een belangrijke sleutel. Het helpt je om slachtoffer af te worden en weer vrij te kunnen leven.

Wanneer jij de dader zijn daad, tegen jou, niet meer kwalijk neemt en de dader vergeeft. Dan neem je de kracht van de situatie weg. Dan spreek je vertrouwen uit naar jezelf dat je niet langer, alleen maar, slachtoffer wil zijn. Het helpt je om weer te genieten van ook andere rollen in je leven.

2) Het zet je weer midden in het leven

Zolang je niet vergeeft kan je het gevoel hebben dat de hele wereld doorleeft en jij stil staat. Jij worstelt met de ervaring(en), de gevoelens en het kan soms lastig zijn om daarin je hoofd boven water te houden. Terwijl anderen allemaal hun leven opbouwen, mooie dingen meemaken. Dat kan moeilijk zijn om te ervaren. Het kan steken, want jij hebt er ook niet om gevraagd. Het is je overkomen. En jij zit met de gebakken peren. Herken je dit? Dat is wat een moeilijke ervaring met je kan doen.

Vanaf dat je voor jezelf het proces begint om te gaan vergeven, zal je merken dat je weer meer open komt te staan voor je leven. Je perspectief veranderd. Het beeld over jezelf en je leven groeit. Omdat je niet meer alleen richt op de moeilijkheden en de pijnen. Voor vergeven is het namelijk nodig om verder te kijken dan enkel de gebeurtenis. Dat veranderen van kijken, heeft direct al invloed. Zo heb je in het proces al van alles wat je kan ervaren, nog voordat je vergeving hebt uitgesproken!

Zet jezelf niet langer buitenspel, vergeef wat je aangedaan is!

3) Het maakt jou de held van je leven

Vergeven is voor helden. Dat is hoe ik het zie. Voor mensen die dapper, moedig en veerkrachtig durven zijn. Want vergeven, ja dat is echt wel wat om te doen! Je bent geraakt, verwond op een bepaalde manier. Dat heeft sporen achter gelaten. Als je dan de persoon die deze wond toebracht het kwijt kan schelden, het niet meer kwalijk neemt? Dan ben jij een echte held! Vergeven….maakt jou echt de held van je leven!

Niet langer meer slachtoffer die iets is overkomen. Maar een held, die bevrijding heeft gegeven! En die bevrijding is voor jou. Wanneer jij vergeeft bevrijdt je jezelf!

Jij bezit alles om de held van je leven te zijn!

4) Het brengt de aandacht terug naar jou

Wanneer je nog niet vergeven hebt, dan richt je vaak met al je aandacht op: de situatie of de dader. Daarmee doe je jezelf nog steeds tekort. Je geeft jezelf daarmee niet wat je nodig hebt. Als je vergeven hebt, dan is er automatisch minder aandacht, of andere aandacht, voor de situatie of de dader. Waardoor je meer aandacht over hebt om op jezelf te kunnen richten. Op je herstel en op wat jij nodig hebt.  Ga jezelf niet voorbij!

5) Het zorgt voor een betere gezondheid

Vergeven doet ook iets met je gezondheid. Wetenschappelijk is bewezen dat als het je lukt om te vergeven, je minder stress ervaart. Onvoorwaardelijk vergeven, dus niet alleen als de ander zich verontschuldigt of het heeft recht gezet, leven gezonder. Wat ik zelf heb gemerkt is dat ik door vergeven zoveel energie terug kreeg. Onbewust verloor ik energie zolang het mij niet lukte om te vergeven. Als je vergeven hebt, kan je terug denken aan de ervaring of aan de dader, zonder hoge emoties. En niet te vergeten, het geeft je zoveel rust terug.

Vergeven het doet iets met jou!

Vergeet ook niet om jezelf

Ongemerkt kunnen we ook ons zelf van alles kwalijk nemen. Het is belangrijk om dan ook het proces te starten om ons zelf te vergeven. Je hebt gedaan, wat je kon, met de informatie en kennis die je op dat moment had. Beschuldig jezelf niet meer. Haal de hardheid naar jezelf, het oordelen naar jezelf weg en begin met compassie. Geef jezelf toestemming om verder te mogen leven. Een leven waarin je mag leren, mag vallen en opstaan.

Vergeef jezelf en sta niet langer jezelf in de weg!

Een innerlijk besluit

Vergeven, ja het is een kwetsbaar onderwerp. En juist daardoor zo belangrijk om over te delen! Vergeven is een keuze, niet een kwestie van gevoel, maar door een innerlijk besluit. Vergeven, het veranderd iets groots. Ik begrijp dat het een heel persoonlijk onderwerp is. Ik wil er zijn voor jou! En als je hier nu mee worstelt, vragen over hebt of hierop wilt reageren mag dit in de reactie hieronder. Daarnaast mag je mij ook een bericht sturen via de mail: petrina@echt-leven.nl

8 Comments

 1. Mooi geschreven en het is waar wat je zegt. In een slachtofferrol voel je je wel veilig, maar je komt niet verder. Ik heb ook iemand kunnen vergeven, daar ben ik wel 40 jaar mee bezig geweest, voordat ik zover was! Ik ben er gekomen en het gaf mij rust en respect naar mijzelf als persoon.

  1. Wat mooi dat je dit deelt Liesbeth! Het is inderdaad een proces. Gaaf dat je deelt dat je herkent dat de slachtofferrol je niet verder helpt. En ook dat je rust en respect ervaart richting jezelf. Je hebt het gelezen, dus je weet het al. Maar echt: Je bent een held!

 2. Mooi blog, zo waar en herkenbaar.
  Vergeving brengt vrijheid.

  1. Mooi dat je dit herkent Danielle! Die ervaring van vrijheid is zo waardevol. Mooi dat je dit kan bevestigen!

   Dank je wel voor je reactie

 3. Ik schrijf meerdere boeken over destructieve relaties. Ik heb zelf de kracht van vergeving ontdekt , maar ken ontelbare slachtoffers die absoluut niet willen vergeven. Zij blijven verbitterd. Hierdoor blijven ze weg van de kracht van de Heilige Geest en blijven ze slachtoffer. Ik ga je blog met veel plezier delen.

  1. Hoi Mieke,

   Wat mooi dat je die kracht hebt mogen ontdekken in jouw leven. Ik herken wat je schrijft over de verbittering bij mensen die niet willen/of nog niet kunnen vergeven. Pijn en boosheid zijn normaal, ze willen ons beschermen. De pijn en boosheid wil je in beweging brengen. Het geeft aan dat je geraakt bent. Dan is het tijd om te helen! En…om inderdaad slachtoffer af te worden.

   Heel mooi als je dit wilt delen! Dank je wel voor je mooie reactie dat waardeer ik.

 4. Ik ben heel erg beschadigd door iemand in mijn jeugd en ben daarvoor zelfs in traumabehandeling. Ik ben woedend geweest, ben het soms nog, heb me stuk gehuild, doe ik ook nog, maar de laatste tijd, nu ik dingen die die persoon gedaan heeft aan het verwerken ben, overvalt me soms, vandaag, een gevoel van mededogen met haar. Ik wil haar niet de rest van mijn leven blijven haten en me hard voelen. Ik ben er nog niet, maar uiteindelijk wil ik haar echt vergeven. Omdat zij zelf al heel erg beschadigd was en ook nog geprobeerd heeft hiervoor hulp te krijgen, maar dat lukte niet.. Ik ga haar vergeven en huil nu, voor het eerst sinds een paar jaar, om haar leven, niet alleen om het mijne.

  1. Josina wat dapper wat je hier deelt. Alle gevoelens mogen er zijn. Juist door ze toe te laten kunnen er ook weer nieuwe gevoelens naar boven komen, zoals het mededogen met haar wat je hier omschrijft. Wat ik heb ontdekt is dat het niet altijd bij een eenmalige vergeving blijft. Telkens wanneer er nieuwe pijn, nieuwe gevoelens komen mag je opnieuw vergeven. Laag voor laag jezelf bevrijden. Je mag geraakt zijn door beide levens… Zowel door het hare en daarnaast ook rond jouw leven. Het mag EN zijn in plaats van of… Veel zegen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *