Weg met je belemmerende overtuigingen

Mensen houden er allemaal, verschillende overtuigingen op na. Gedachten die we zien als (enige) waarheid, waar we in geloven. Heel veel van deze gedachten leer je jezelf aan, of krijg je mee bij het opgroeien. Ze geven je grip op je leven en op de wereld. Alleen niet alles wat jij gelooft is helpend! Jouw overtuigingen hebben invloed op hoe jij leeft en op wat jij doet. Welke overtuigingen heb jij?

Klaprozen die stralen in de zon. Ze durven te groeien. Bij ons kunnen overtuigingen bloei tegenhouden. Weg met je belemmerende overtuigingen
Klaprozen die bloeien en stralen. Jij bent er ook voor gemaakt. Welke belemmerende overtuiging houdt jouw bloei nog tegen?

Belemmerende overtuigingen

Het is heel handig om overtuigingen te hebben.  Om zo te weten wie je bent en wat je wilt. Ons leven zit vol met gedachten die we geloven. En daar zitten ook gedachten tussen die je gelooft die eigenlijk:

* niet helpend zijn
* je klein houden
* ten diepste je kwetsen
* belemmeren om te gaan groeien

Misschien heb je dat zelf heel lang niet eens door. Overtuigingen sluipen erin, je neemt ze aan, en leeft ernaar.  Daarom is het wel goed om eens te kijken welke gedachten jij gelooft.  Als je vanuit die belemmerende overtuigingen gaat leven, dan lig je eigenlijk jezelf dwars. Daardoor wordt het moeilijker om te groeien en te bloeien. Op de manier waarvoor jij bedoeld bent.

Onderzoek  welke overtuigingen je hebt

Hoe kom je er nu achter in welke gedachten je gelooft? Zelf heb ik iets toegepast in mijn leven dat hierbij helpt. Ik ga dit met jullie delen doordat ik jullie het ook gun. Dat stukje bevrijding die ik hierdoor kreeg. Bijzonder, want het was eigenlijk bevrijding van mezelf. Van dat wat ik altijd geloofd had dat niet helpend is.

Een hele mooie oefening om alles waar jij stellig van overtuigd bent eens te onderzoeken is:

Zet achter alles waar jij stellig van overtuigd bent eens een vraagteken.

Hier wat voorbeelden

Ben jij ervan overtuigt dat je niets kan… Dan maakt bovenstaande oefening het volgende:

Ik kan niets
Kan ik niets?

Dit is echt een belemmerende overtuiging. Iedereen kan iets. Ook jij. Het kan zijn dat je nu nog niet goed weet wat. Door deze overtuiging wordt het wel lastiger om dat te durven ontdekken. Alles wat jij op kan schrijven, wat je wel kan….haalt deze overtuiging uit zijn kracht.

Of als jij gelooft dat je niet goed genoeg ben en dan bovenstaande oefening doet:

Ik ben niet goed genoeg
Ben ik niet goed genoeg?

Ook dit is een duidelijk voorbeeld van belemmerende gedachte die jij gelooft. Mogelijk als jij jezelf vergeleken hebt met anderen, ben je dit aan gaan nemen als de waarheid. Maar je bent echt goed genoeg! Jij bent goed genoeg voor jouw leven. Daarvoor heb je exact ontvangen wat je nodig hebt.

Het kan ook zo zijn dat jij het overtuigt bent van het feit dat jij iets verpest:

Ik verpest het telkens
Verpest ik het telkens?

Ook deze overtuiging is belemmerend. Het helpt je niet om vrij te doen wat je kunt. Het gaat ervan uit dat je zal falen. Dat is niet wat wij mensen willen. Als je niets doet…dan kun je niet falen. Maar dan ontwikkel je ook niet. Ontwikkeling is wel waar jij voor gemaakt bent. Wat verpest je niet? Wat is verpesten eigenlijk? Je faalt niet, alles bevat een les. Geef jezelf de tijd en ruimte om te mogen oefenen.

Hoe is dit voor jou?

En dit kan je doen met alles wat jij gelooft. Maak er een vraag van. Dat geeft namelijk ruimte om antwoorden te vinden. Die mogelijk allang in jou zitten, alleen waar je nog niet eerder naar hebt geluisterd.

Negeer jij innerlijke antwoorden? Wat weet jij diep van binnen al wel, maar krijgt geen ruimte, doordat je zo vasthoudt aan jouw overtuigingen? Vraag jezelf maar vrij. Wanneer je dit doet, kan het zo zijn dat er toch weer een nieuwe overtuiging als antwoord komt. Blijf vragen en weet dat je keuze hebt. Keuze in welke overtuiging bij jou passen en welke eigenlijk niet.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaring hierbij. Wil je dit samen met mij doen? Dat kan uiteraard ook. Dan begeleid ik je, niet alleen met deze oefening maar ook met andere oefeningen. Stuur mij een berichtje of schrijf je in:

Ik wil contact met je opnemen

Je kunt je ook inschrijven voor mijn nieuwsbrief. Hierin zal ik iedere maand ook een oefening of opdracht delen die je helpen naar Echt-leven. Hier kan je inschrijven:

Ik schrijf mij in voor je nieuwsbrief

2 Comments

    1. Dank je wel voor je reactie Aritha! Super leuk om te mogen lezen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *