Verantwoordelijkheid oppakken in jouw leven

Jouw verantwoordelijkheid oppakken, ja we weten allemaal dat het belangrijk is. Het is belangrijk voor je zelfvertrouwen en je eigenwaarde. Maar nog veel belangrijker het zorgt dat je doet waarvoor jij gemaakt bent. Het zal je krachtig maken en ervoor zorgen dat je jouw leven kunt inkleuren met jouw kleur. Het verstevigt namelijk je positie. Het zijn juist de elementen waarvoor jij verantwoordelijk bent waarmee je invloed kunt uitoefenen op je leven. Zodat je jouw leven durft te leven! Dat is waar ik zo graag bij help. Voel jij dat je (nog) niet jouw leven leeft? Dat je niet in je kracht staat en dat er ergens iets niet lekker loopt? Lees dan verder onder de afbeelding! Ik deel ook 2 hele makkelijke stappen die je direct kunt gaan toepassen…

Pak jouw verantwoordelijkheid op en geef jezelf wat jij nodig hebt om te bloeien. Net zoals deze klaproos verfrist door de regen. Klaar voor de zon om weer op te drogen en om te stralen.

Pak jouw verantwoordelijkheid op en geef jezelf wat jij nodig hebt om te bloeien. Net zoals deze klaproos. Gebogen, de regendruppels hebben het verfrist. Zodat je kan stralen!

Lees verder

Uitdagende en beschermende factoren KOPP volwassen

Uiteindelijk gaat het om de samenwerking tussen de uitdagende en beschermende factoren.
Die twee samen bepalen de gevolgen voor jou als KOPP volwassene.

KOPP staat voor Kind van Ouder met Psychische Problemen. Het is vanuit de psychologie goed te verklaren waarom deze kinderen voor uitdagingen komen te staan in het opgroeien. Toch loopt niet ieder kind als volwassene zelf tegen problemen aan. Gelukkig maar! Hierdoor zijn we erachter dat er ook factoren zijn die een kind, of een volwassene, kan beschermen tegen de nare gevolgen van de uitdagingen. Hieronder deel ik eerst de uitdagende en daarna de beschermende factoren. Dit om je inzicht te geven. Want…je kunt niets doen aan de zaken in je leven waar jij je niet bewust van bent! Als eerste omschrijf ik de uitdagende factoren wanneer je verder leest kom je vanzelf bij het tussenkopje beschermende factoren. Ga mee op ontdekkingsreis en neem tijd om hierbij naar binnen te keren…

Het is belangrijk om de uitdaging aan te gaan om naar binnen te keren. Daar ontdek je het spel van licht en donker. Zo ontdek jij welke factoren voor jou van toepassing zijn en kun je nog meer stralend de wereld in.

Het is belangrijk om de uitdaging aan te gaan om naar binnen te keren. Daar ontdek je het spel van licht en donker. Zo ontdek jij welke factoren voor jou van toepassing zijn en kun je nog meer stralend de wereld in.

Lees verder

3 Tips om positieve gedachten over jezelf te vormen

Gedachten
de voedingsbron
voor jou leven
welke voeding geef jij
jezelf?

Welke gedachten heb jij over jezelf? En vormen deze gedachten een positieve voedingsbron voor jouw leven?

Sommige gedachten kan je zelfs koesteren. Je bent deze zo gaan geloven dat je zelfs alles eraan doet om die gedachten overeind te houden en te beschermen. Ja dit kan ook, zeker, bij gedachten die negatief en pijnlijk zijn. Ik zie dit wel vaker in mijn praktijk, juist bij KOPP volwassenen, terugkomen. Zelf heb ik dit ook ervaren. Hoe komt het toch dat juist KOPP volwassenen zo negatief, hard en veroordelend over zichzelf kunnen denken?

Omarm jouw kleur met liefde. Net zoals deze klaprozen zich niet laten kleuren door hun omgeving. Geef jezelf de ruimte om te mogen groeien!

Omarm jouw kleur met liefde. Net zoals deze klaprozen zich niet laten kleuren door hun omgeving. Geef jezelf de ruimte om te mogen groeien!

Lees verder

Veerkrachtig leven… Hoe dan?

Als je valt,
raap dan telkens
iets op!
-Oswald Avey-

Ieder mens bezit veerkracht. Het is een innerlijk vermogen om te herstellen van pijn, verdriet, tegenslag en moeite in je leven. En het is ook exact in die periodes dat je veerkracht kunt gaan ontwikkelen en trainen. Dat maakt het ook zo ingewikkeld. Want wie leert nog om pijn te doorleven en hoe je veerkracht aan kan spreken? In deze blog deel ik hoe je veerkracht kunt ontwikkelen en onderaan vind je 3 tips voor een veerkrachtig leven.

Klaprozen, ze tonen mij wat veerkracht voor verschil kan maken. Ze groeien vanuit soms de meest onlogische plaatsen. En hoe dun de stelen ook zijn...ze zijn in staat om weer en wind te doorstaan. Omdat ze meebewegen.

Klaprozen, ze tonen mij wat veerkracht voor verschil kan maken. Ze groeien vanuit soms de meest onlogische plaatsen. En hoe dun de stelen ook zijn…ze zijn in staat om weer en wind te doorstaan. Omdat ze meebewegen.

Lees verder

Geef alles en iedereen in jouw leven de juiste plek

Voor alles is een vastgestelde tijd
en er is een tijd voor elk voornemen onder de hemel.

~Prediker 3 : 1 ~

Er is voor alles een vastgestelde tijd. Voor alles wat er gebeurde in jouw gezin. De momenten waarop al jouw gezinsleden geboren zijn. Ook voor het moment waarop jij geboren bent. Deze tekst, de verhalen in mijn praktijk en ervaringen uit mijn leven zijn de inspiratie voor deze blog. Ik ben erachter gekomen hoe belangrijk het is om alles ook zijn plek te geven.

Er is een plek voor alles in dit veld vol bloemen. De klaprozen staan te stralen, maar ook het gras en de andere bloemen. Alles mag er zijn!

Er is een plek voor alles in dit veld vol bloemen. De klaprozen staan te stralen, maar ook het gras en de andere bloemen. Alles mag er zijn!

Lees verder

Leven vanuit bestaansrecht

Iedere ademhaling is een cadeau,
wanneer je het durft te ontvangen,
laat het jou weten dat jij er mag zijn.

Het klinkt zo vanzelfsprekend eigenlijk als ik het zo schrijf. Jij haalt adem, dat betekent automatisch dat je bestaansrecht hebt. Toch voel ik de noodzaak om hier een blog aan te wijden. Omdat ik juist de worsteling hiervan zelf heb ervaren en ook zie in mijn praktijk. Mag jij er eigenlijk wel zijn?

 

Bij het zoeken naar bestaansrecht word ik stil van klaprozen. Kijk deze staan, vol in het licht. Alleen doordat deze klaproos ging groeien, kunnen wij genieten van de schoonheid die aanwezig is in de zaadjes, die in de grond zitten.

Bij het zoeken naar bestaansrecht word ik stil van klaprozen. Kijk deze staan, vol in het licht. Alleen doordat deze klaproos ging groeien, kunnen wij genieten van de schoonheid die aanwezig is in de zaadjes, die in de grond zitten.

Lees verder

Hoe wordt jij angst de baas?

Als jij opgegroeid bent met een ouder die psychische problemen heeft, dan kan dit zijn sporen nalaten. Angst is één van de sporen die dit kan nalaten. Zelfs als jij al volwassen bent. Carolien Roodvoets noemt KOPP kinderen: Kinderen die opgroeien in een privé oorlog. En dat dekt wel mooi de lading. Want oorlog is gevaarlijk, dat doet wat met je. De soldaten? Die vinden wij dapper en begrijpen wij van dat ze hulp nodig hebben en kunnen worstelen met angst. KOPP kinderen? Ze zijn net zo dapper! En hebben ook hulp nodig. Ook zij worstelen met angst. Dat doet mij denken aan deze songtekst:

na de winter komt de lente
word de grijze lucht weer blauw
maar al ben je uit de oorlog
komt de oorlog ooit uit jou
mooie ogen zijn vergiftigt
zijn aan het geweld gewend
en niemand ziet hoe klein je bent
niemand ziet hoe klein je bent

Marco Borsato – Speeltuin

Bloeiende klaprozen in de duinen, met donkere wolken. Ze bloeien, zonder angst, precies zoals ze gemaakt zijn!

Ondanks de duinbodem waar deze klaprozen in moesten opgroeien en ondanks de donkere wolken….bloeien ze gewoon. Ze doen, zonder angst, waarvoor ze gemaakt zijn.

Lees verder

5 Redenen waarom vergeven belangrijk is

Vergeven is een kwetsbaar onderwerp, waar vaak veel pijn onderligt. Waar veel van ons ervaring mee zullen krijgen in hun leven.

Vergeven is…

Wat betekent vergeven eigenlijk? Volgens de algemene opvatting is het: Niet meer kwalijk nemen van een ernstige daad. Dit spreekt dus over verschillende stappen:

1) Weten er is gebeurt
2) Het onder ogen durven zien
3) Het leven weer instappen met vertrouwen

Waarom zou je nu iemand, die jou kwaad heeft aangedaan, vergeven?

Een klaproos die zich draait naar het zonlicht. Alleen daardoor kan hij groeien en bloeien. Vergeven zorgt dat je weer in het licht kan staan.

Een klaproos die zich draait naar het zonlicht. Alleen daardoor kan hij groeien en bloeien. Vergeven zorgt dat je weer in het licht kan staan.

Lees verder

Weg met je belemmerende overtuigingen

Mensen houden er allemaal, verschillende overtuigingen op na. Gedachten die we zien als (enige) waarheid, waar we in geloven. Heel veel van deze gedachten leer je jezelf aan, of krijg je mee bij het opgroeien. Ze geven je grip op je leven en op de wereld. Alleen niet alles wat jij gelooft is helpend! Jouw overtuigingen hebben invloed op hoe jij leeft en op wat jij doet. Welke overtuigingen heb jij?

Klaprozen die stralen in de zon. Ze durven te groeien. Bij ons kunnen overtuigingen bloei tegenhouden. Weg met je belemmerende overtuigingen

Klaprozen die bloeien en stralen. Jij bent er ook voor gemaakt. Welke belemmerende overtuiging houdt jouw bloei nog tegen?

Lees verder

Respect voor je ouders

Als je bent opgegroeid met psychisch zieke of verslaafde ouder(s) dan kan je het volgende misschien wel herkennen: Ik heb nog wel ouders maar eigenlijk toch weer niet. Het kan zijn dat je het als een noodzaak ervaart om wat afstand te bewaren. Omdat het zo pijnlijk is, zo diep gaat, om jezelf te beschermen tegen nog meer pijn. Juist deze houding kan ervoor zorgen, dat je als volwassenen in een rol blijft hangen. Dat je vast komt te zitten. Wil jij gaan bloeien? En echt gaan leven? In deze blog lees je een onderdeel richting herstel: Respect.

Een klaproos in de knop. Een klaproos kan zich jaren verstoppen voordat deze begint te groeien. Verstop jij jezelf ook nog? Heb respect voor je afkomst, maak ruimte voor de ander en jezelf, en groei! Je mag er zijn. Respect is zo belangrijk. Echt-leven coachingspraktijk Krimpen aan den IJssel
Een klaproos in de knop, wist je dat een klaproos wel jaren verstopt kan zitten voordat hij durft te groeien?

Lees verder

« Oudere berichten

© 2020 echt-leven

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑