Boekentip 5: Verbonden ~ Amir Levine & Rachel Heller

Gedragingen die we voorheen toeschreven aan iemands persoonlijkheidstrekken of als overdreven hadden bestempeld, waren door de lens van de hechtingstheorie nu helder en precies inzichtelijk. (p. 21)

Het boek: “Verbonden” is een boek dat ik door mijn studie tegenkwam en daardoor wilde lezen. Het onderdeel hechting had volledig mijn aandacht geraakt in de module van mijn studie. Daardoor wilde ik er meer over weten en dieper op in gaan. Door zowel het studie onderdeel dat ging over de hechtingstheorie in combinatie met dit boek ging ik een hele persoonlijke ontdekkingsreis in. Opeens leken de zaken die ik in verschillende relaties tegenkwam op een plek te vallen. Ik kon door het boek gaan begrijpen wat er gebeurde en wat er achter het gedrag zich onzichtbaar afspeelde.

Ook jij kunt ontdekkingen gaan doen over jezelf en relaties. Door dit makkelijk leesbare boek over de hechtingstheorie. Hechting is wat we allemaal in ons zelf, in ons systeem, met ons meedragen. Niet allemaal dragen we dezelfde stijl of manier van reageren vanuit dit hechtingsstysteem. Bijzonder is dat ook niet in elke relatie jouw hechtingsstijl geactiveerd wordt. Het wordt interessant als deze wel geactiveerd wordt. Welk gedrag wordt er dan zichtbaar. Het boek verbonden bracht rond het thema relaties en hechting echt puzzelstukjes op zijn plek. Rond relaties die al beëindigd zijn en ook mijn huidige relatie.

Het aangaan, onderhouden en verdiepen van gezonde relaties vraagt veel op sociaal vlak van ons. Wanneer jij opgroeide met een ouder met psychische problemen (KOPP-volwassene) dan kan het zijn dat je jezelf patronen hebt aangeleerd om te overleven. Waardoor het voelt alsof er geen keuze is. Dat het niet anders kan voor jou. Onze automatische reacties komen voort uit hoe we gehecht zijn. Dit boek helpt je inzicht te krijgen in de stappen die jij zet in relaties. En ook wat jij nodig hebt, of kan doen, om stappen te zetten naar meer verbondenheid en veiligheid in de relatie.

Ook jij draagt de hechting die je bent aangegaan mee. De wereld in. Verschillende relaties in. Dit boek helpt je om te begrijpen welke hechting jij meedraagt. Het laat ook helder zien welke dynamiek er kan ontstaan tussen mensen met verschillende hechtingstijlen. Je krijgt ook heldere informatie over welke hechtingsstijlen er passen bij elkaar en welke er zullen botsen.

In dit boek wordt er niet om patronen en voorvallen heen gedraaid. Daardoor werkt het heel verhelderend. Jij hoeft echt geen psychologie te studeren, zoals ik in het begin aangaf als reden dat ik het boek ging lezen. Juist niet. Dit boek brengt de praktijken die voor kunnen vallen in relaties heel duidelijk aan de orde en neemt je mee naar wat er afspeelt in de hechting. Zonder moeilijke woorden of moeilijke uitleg. Juist heel herkenbare situaties, verhalen en ervaringen. Waar jij je al dan niet in kunt herkennen en met de uitleg erna je voordeel kunt gaan doen.

De opbouw van het boek werkt heel fijn. Eigenlijk wordt je eerst meegenomen naar een kennismaking met de hechtingstheorie. Daar kan al veel inzicht door je worden opgedaan. Er zit ook een zelftest in, die je kunt invullen, zodat je echt zichtbaar krijgt welke hechtingsstijl er aangaat als jij geactiveerd wordt in onveiligheid. Heel langzaam ga je dan naar hoe kan het er in het dagelijks leven, van alledag, uitzien. Zowel dat je inzicht krijg in jouw hechtingsgedrag als natuurlijk ook dat van jouw partner. Hierdoor wordt het plaatje heel compleet. Je kan dit gedeelte hierdoor ook gebruiken voor eerdere relaties. En zo inzicht op doen over wat er speelde. En wat er nodig was. Want daar ga je uiteindelijk ook naartoe: je relatievaardigheden zo trainen en oefenen dat ze je helpen naar een veilige manier van samenleven.

Dit boek een fijn praktisch boek wat je er geregeld bij kan pakken. Weer even opnieuw de oefeningen door en het overzicht krijgen in wat er gebeurde en wat jij nodig hebt.

Dit boek laat je in de spiegel kijken naar jezelf. Pas wanneer je daar jezelf hebt doorzien kan je zien wat er bij de ander gebeurd. Het boek helpt je op weg naar een relatie waarin jij je verbonden, veilig en geliefd kan voelen.

Wat zou het veel verschil maken als ze bewust konden werken aan het in veilige richting veranderen van hun hechtingsstijl, in plaats van zich door het leven heen en weer te laten slingeren! (p. 19)

Verbonden van Amir Levine & Rachel Heller gaat over hechting en kan daardoor grote impact maken op je (liefdes)leven.
Verbonden van Amir Levine & Rachel Heller gaat over hechting en kan daardoor grote impact maken op je (liefdes)leven.

Over het boek Verbonden

Het boek Verbonden laat je dingen zien die je eerder niet zag in jouw eigen handelen en dat van je partner (of eerdere partners). Relaties aangaan is een uitdaging. En dan een gezonde relatie vinden, aangaan en onderhouden…dat is weer een stap verder. Voor jou als KOPP-volwassene kan die uitdaging nog groter zijn. Door de eerste relatie die jij bent aangegaan met je ouders. Door vragenlijsten in dit boek ontdek je dan ook jouw eigen hechtingsstijl. Die aangaat als jij geraakt wordt door je partner en jij je eigenlijk onveilig voelt. Wat wordt er dan bij jou geactiveerd? Vaak als je er met iemand over spreekt gaat het als eerste over de ander. Of blijft het gesprek gaan over het gedrag of de situatie. Daarnaast zit er in vele KOPP-volwassene ook de gedachten als:

  • Het is niet zo erg als tussen mijn ouders hoor. Dus dit valt echt wel mee.
  • In elke relatie is wel wat. Dit is normaal…

Alleen wat is wel normaal en wanneer niet? In dit boek wordt er dan gekeken naar wat is veilig? Wat is een verbonden manier, van in relatie zijn en kunnen blijven, ook als je geraakt wordt.

Nadat je meegenomen wordt in de ontdekking van jouw hechtingsstijl en reactie. Pas daarna… Wordt je meegenomen naar de hechtingsstijl van je partner (of eerdere partner). Zo kan  je gaan ontdekken wat er zich afspeelt in de dynamiek tussen jullie. Ook waar jullie elkaar uit het oog verliezen.

Je kunt pijnlijke en kwetsbare ontdekkingen doen. Vooral bedoeld om te ontdekken hoe jij hiermee om kan gaan. Welke stappen jij kunt zetten naar het veranderen van de hechting naar een meer en meer veilig gehechte relatie. Verbonden in liefde.

De schrijvers stoppen niet bij het zien van zowel jouw hechtingsstijl als die van je partner (of vorige partners). Je wordt dan ook meegenomen in uitleg en oefeningen om nieuwe relatie vaardigheden te trainen. Net welke vaardigheid er in jouw hechtingsstijl nodig is om verder te mogen groeien.

Door het hele boek liggen schatten aan ervaringen en voorbeelden. Zodat jij niet blijft hangen op: Hoe kan dit dan anders? In dit boek wordt je ook daarin wel meegenomen.

Wij hebben vijf specifieke gedragingen gevonden die mensen met een veilige hechtingsstijl gebruiken om een conflict onschadelijk te maken en op te lossen, en het goede nieuws is dat we geloven dat deze kunnen worden aangeleerd. De theorie over volwassen gehechtheid heeft keer op keer bewezen dat we als mensen kneedbaar zijn als het over onze hechtingsstijl gaat. En het is nooit te laat om nieuwe relatievaardigheden te leren. (p. 220)

Je mag oefenen en groeien. Juist daar waar jou huidige relatie het meest behoefte aan heeft kan het ook zo moeilijk zijn om te oefenen en te groeien. Of als je in vorige relaties telkens hetzelfde patroon zag, kan je door dit boek ontdekken wat er nodig is en wat er anders kan. Er is oog voor dat wat er gedeeld wordt niet het makkelijkste is. Wel kan het een groot verschil maken in je beleving van je relatie.

Onthoud vooral: Ook jij kunt de liefde vinden én behouden.

Indeling

Voorwoord van Karin Wagenaar

Van de auteurs

Deel I
De nieuwe wetenschap over volwassen gehechtheid

1 Relatiegedrag ontcijferen
2 Afhankelijkheid is geen lelijk woord

Deel II
Je relatiegereedschapskist – hechtingsstijlen ontcijferen

3 Stap I: Wat is mijn hechtingsstijl?
4 Stap 2: De code kraken – wat is de stijl van mijn partner?

Deel III
De drie hechtingsstijlen in het dagelijks leven

5 Leven met een zesde zintuig voor gevaar: de angstige hechtingsstijl
6 Liefde op afstand houden: de vermijdende hechtingsstijl
7 Aangenaam dichtbij komen: de veilige hechtinsstijl

Deel IV
Als hechtingsstijlen botsen

8 De val van angstig-vermijdend
9 Ontsnappen uit de val: hoe het angstig-vermijdende paar meer veiligheid kan krijgen
10 Als abnormaal de norm wordt: een handleiding om uit elkaar te gaan

Deel V
De veilige-methode – je relatievaardigheden aanscherpen

11 Effectieve communicatie: zorgen dat de boodschap overkomt
12 Vijf veilige principes voor het omgaan met conflicten

Nawoord
Dankwoord
Literatuur
Register
Over de auteurs

Conclusie

Dit boek gaf mij zo’n inzicht over de hechtingsdans, de dynamiek die mijn hechting en de hechting van mijn partner, bij elkaar uitwerkt. Ook al las ik dit boek in onze relatie, en mijn partner niet, heeft het zoveel verhelderd dat er ook daadwerkelijke veranderingen zijn ontstaan in onze relatie. Ik vind dat echt bijzonder gaaf om te delen. Als jij, alleen, inzicht krijgt en meer en meer vanuit veilige hechting kan reageren, veranderd er al zoveel.

Het oefenen hielp mij ook door het boek heen. Je begint met een oefening en bouwt het rustig op. En soms kom je er weer even bij terug. Dat sluit aan bij een mens. Want we leren niet in een rechte lijn omhoog en omhoog. Het zijn stapjes en juist even opnieuw terugpakken op een oefening gaf mij verdieping.

Er zit een zelftest in die heel gemakkelijk is om te maken en duidelijk laat zien waar jij, en je partner, nu staan. Overigens ook leuk om die later nog eens in te vullen. Zo kan je ook daadwerkelijk meten of er verandering en groei is. Uiteindelijk maakt dat het ook heel concreet.

Dit boek raad ik zeker aan als jij in relatie zit en zoekt hoe het anders kan. Of het kan ervaren als een (emotionele) achtbaan. Die voorbij raast en je niet altijd begrijpt wat er nu allemaal speelt. Lees dit boek eens en houdt het daar niet bij. Ga er echt voor. Doe de oefeningen. Ga het eens aan. Als KOPP-volwassene is het ook een kracht dat je er vol voor kan gaan. Zet dat eens in. Juist als jij met vragen rondloopt over relaties. Je hoeft het niet alleen uit te vinden. Dit boek kan een mooie opstap ook vormen naar hulpverlening toe. Want het geeft je woorden en inzichten in relaties, waardoor je er ook over kan praten.

Bij je klaar om jezelf dieper te leren kennen? En niet alleen jezelf. Ook je partner dieper te leren kennen? Waardoor je ziet waar je staat in de relatie en welke stappen in jullie relatie dans beter op elkaar afgestemd kunnen worden?

Je draagt zoveel van het verleden mee in jezelf. Het kan verborgen met je meegaan in jouw reactie in intieme relaties. Juist daar. Bij de mensen waar jij het meest om geeft en die het dichtste bij je staan.

Wanneer onze partners bij onze intieme kring gaan horen, worden we intiem op een manier zoals we dat alleen met onze naaste familieleden kunnen zijn (onze partner en kinderen, onze ouders en broers en zussen). (p. 187/188)

Het hebben van een veilige, verbonden en gezonde relatie heeft verschillende voordelen. En wat jij nu ook gelooft over je huidige relatie. Ik gun het jou ook. Dit boek kan een mooie hulpbron voor je zijn. Het kan je helpen om vol moed deze wereld in te durven omdat je weet dat er voor jou een veilige haven is. Hierover wordt ook geschreven in het boek:

Wij geloven dat ieder mens het verdiend de voordelen van een veilige verbintenis te ervaren. Wanneer onze partner zich gedraagt als onze veilige basis en ons emotionele anker, putten we daaruit de kracht en moed om de wereld in te gaan en alles uit onszelf te halen. Hij of zij is er om ons te helpen de beste persoon te worden die we kunnen zijn, net zoals wij dat ook zijn voor hem of haar. (p. 245)

Dit boek past helemaal bij de missie van mijn bedrijf:  Echt-leven waarbij je verleden je toekomst niet bepaalt.

En jij…jij verdiend die voordelen ook in jouw relatie.
In jouw leven.
Je vindt onder informatie over de schrijvers ook een link om op die manier het boek aan te kunnen schaffen.

Over de schrijvers

Amir Levine is psychiater en neurowetenschapper. Momenteel is hij universitair hoofddocent klinische psychiatrie en hoofd van het Levine Lab for Developmental Neuroscience, waar hij hoofdonderzoeker is. Daarnaast heeft hij daar ook een eigen praktijk waar hij therapeuten van over de hele wereld begeleidt en opleidt in behandelingen.

Hij groeide op in Israël en Canada. Biologie en zeker ook het brein fascineerde hem al jong. Hij ontving verschillende onderscheidingen. Bij zijn werktijd in een medisch kinderdagverblijf voor moeders met een posttraumatische stresstoornis en hun kinderen was Amir gegrepen door de kracht van hechting. Hier ontdekte hij de kracht van gehechtheidsprincipes in het dagelijks leven, voor zowel volwassenen als kinderen.

 

Rachel Heller is sociaal en organisatiepsycholoog van Columbia University in New York. Ook zij is eigenlijk altijd al geïnteresseerd geweest door het menselijk gedrag en cultuur. Haar jeugd bracht ze door in verschillende landen als dochter van twee universiteitsprofessoren. Mogelijk  werd ze zelf hierdoor ook een verwoed reizigster en bracht ze zelf ook langere tijd in door in andere landen. Waar ze mocht leren over tradities.

Voordat ze verhuisde naar San Fransico werkte ze voor de dienst Onderwijspsychologie in Modi’in waar ze gezinnen hielp, binnen de verschillende onderwijsinstellingen, om hun relaties en leven te verbeteren.

Dit boek ook lezen?

Koop Verbonden van Amir Levine & Rachel Heller via Bol.com

Dit is een affiliate link. Als je via deze link koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Zonder dat jij daar extra voor hoeft te betalen. Dank je wel alvast!

 

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *