Train je dankbaarheid spier met deze 3 oefeningen

Dankbaarheid is als een zaadje in de grond. Met de juiste aandacht en voeding… Kan dit gaan groeien tot een plant die blijvend vruchten geeft in je leven. En die vruchten kan je krachtig opmerken juist in moeilijke tijden. Oefen dankbaarheid in het licht. Zodat je al getraind hebt voor als het donker wordt in je leven.

Dankbaarheid maakt kleine dingen groot.

Als je kijkt naar deze klaprozen kunnen ze je raken. Wanneer je dan nog eens kijkt...kan je opeens nog meer zien. Voor dankbaarheid mag je de tijd nemen om het je hart te laten bereiken en helemaal in je op te nemen.
Als je kijkt naar deze klaprozen kunnen ze je raken. Wanneer je dan nog eens kijkt…kan je opeens nog meer zien. Voor dankbaarheid mag je de tijd nemen om het je hart te laten bereiken en helemaal in je op te nemen.

In mijn vorige blog Dagboek van Petrina: Corona heeft mij stilgezet  deelde ik over het oefenen van de dankbaarheid spier. Om je dankbaarheid spier te gaan oefenen heb je niet zoveel nodig. Ik zal even wat benodigdheden voor je op een rij zetten:

 • Je hebt vooral jezelf nodig

Dankbaarheid wacht op jou

Alles is er al en het wacht tot je het komt ontdekken. Het vraagt om niet gehaast te leven. Want dan vliegen we zo gemakkelijk voorbij aan wat er allemaal is. De snelheid van ons leven zorgt dat we niet alles tot ons kunnen nemen. We gaan een keuze maken wat ons hart mag bereiken. En die keuze is niet altijd wat het beste is voor je. Soms is de keuze bepaalt door: Wat is het handigste of het meest efficiënte. De rest, dat er ook is, daar heb je geen ruimte voor. Soms is er geen tijd om eens stil te staan en na te gaan wat er allemaal is.

Meer geeft niet altijd meer. Het is iets wat iedereen raakt. We willen meer… Misschien is er nog meer mogelijk. Ontevredenheid is denk ik de tegenhanger van dankbaarheid. En dit klinkt misschien ingewikkeld. Wat ik bedoel is dat meer zaken of taken toevoegen aan je leven niet altijd zorgt voor meer voldoening, blijdschap of geluk. Als je geen ruimte meer hebt om te genieten van de dingen die je doet, hebt en kan. Misschien herken je het wel, als ik terug kijk, was ik alleen maar bezig met wat ik allemaal nog wilde leren of wilde hebben. Ik hoor dat ook weleens langskomen: Als ik dat heb….ja dan kan ik tevreden zijn. Dan kan ik gelukkig zijn of dan pas is mijn leven goed.

Zo laten we dankbaarheid wachten. We zien niet dat het er al is. Omdat we bezig zijn met andere zaken.

Zorg maar voor meer van dit in jouw leven:

 • Rust
 • Tijd
 • Aandacht
 • Gebruik van je zintuigen

Je zult merken dat dit belangrijke gereedschappen zijn voor het ervaren van dankbaarheid.

Trainen van dankbaarheid

Net als bij sporten zal je kunnen opmerken dat er bij het laten groeien van dankbaarheid in je leven een zekere oefening nodig is. Terwijl ik opmerk dat steeds meer mensen van alles doen en ondernemen om gelukkig te zijn merk ik op dat het zo vaak buiten zichzelf gezocht wordt. Daarnaast zijn we heel erg geoefend in zien wat er niet goed is en wat er ontbreekt. Ergens leren we ons zelf aan dat dit belangrijk is. Want dat moet beschermd worden en anders moet het gemis opgevuld worden. Anders komen zal het ons niet goed gaan of komen we mogelijk iets tekort. Bijzonder is dat je juist zult opmerken dat het niet goed gaat en dat je tekort komt… Als dat het enige is wat je tot je neemt.

Het klopt vaak wel en het is niet iets wat je zelf verbeeld. Alleen help je jezelf niet door enkel en alleen de nee kant van het leven waar te nemen. Dat zal je een ontevreden gevoel gaan geven, misschien ervaar je dat al. Je mag oefenen in dankbaarheid. Waardoor je ook, net zo tot je laat doordringen, wat er wel goed en aanwezig is in je leven. Dat kan je op verschillende manieren doen. Ik zal speciaal voor jou wat oefeningen delen die je kunnen helpen.

3 oefeningen voor jou

 1. Start een dankbaarheidsdagboek waarin jij, of misschien je gehele gezin, kan opschrijven wat je dankbaar heeft gemaakt. Een vast moment maken waarop je zelf of samen eens nagaat…wat heeft mij vandaag eigenlijk blij gemaakt? Waardoor werd ik positief verrast? Wat heeft mij eigenlijk geraakt? Door alles wat in de dag op je afkomt kan het namelijk weg ebben of ondergesneeuwd raken door allemaal andere dingen. Door bewust tijd te maken, en het te herinneren kan je het opnieuw ervaren. Wanneer je dit met je gezin doet is het ook heel waardevol dat je dit met mensen kan delen die van jou houden.
 2. Door er telkens bij stil te staan en het op te schrijven… oefen jij je hersenen ook gelijk. Je gaat ze hierdoor onbewust trainen om steeds meer af te stemmen op: Wat is er ook? Of op wat is er wel al goed?Daarnaast kan zo’n dagboek je ook helpen in dagen die moeilijker zijn. Als je er dan in gaat lezen kan je zomaar even meegenomen worden naar dat fijne moment of die mooie herinnering.
 3. Aandacht oefening – kies eens elke dag een moment waarop jij je volledige aandacht richt op iets wat je mooi vindt. We zijn geneigd om na een paar seconde alweer naar iets anders te kijken. Vooral omdat we zo gewend zijn aan snelheid. Eigenlijk staat deze oefening ook al onder de foto in deze blogRicht je aandacht ergens op
  Merk op wanneer je er niet meer bij bent en afdwaalt of iets anders onder je aandacht komt
  Keer dan nog eens terug en kijk dan eens naar wat je de tweede keer waarneemt alsof je het eerder niet zagDit is een oefening die je kan helpen doordat je hierdoor anders gaat kijken. Als iets je raakt ga je hierdoor rustiger kijken. Wordt je minder snel afgeleid en laat je het meer tot je komen.
 4. Deel dankbaarheid met anderen. Wat je kunt doen is elke dag delen wat je waardeert. Dit is op meerdere manieren mooi. Een vriendelijk woord en een compliment kan de dankbaarheid zijn van de ander en van jou. Hierdoor komt er een prachtige cirkel tot stand. Daarnaast krijgen we over het algemeen allemaal wel te maken met kritische woorden. Vooral KOPP volwassenen hebben veel twijfels over zichzelf, voelen zich snel ‘slecht’ of schuldig. Veel mensen lopen rond met een liefdestank die bijna leeg. Als jij deelt waarom je dankbaar bent met die persoon…dan zal de warmte van je woorden ook weer op jou afstralen. Wanneer je dankbaarheid deelt wordt het vermenigvuldigt.

Dankbaarheid is leren kijken met je hart

Ik zou het leuk vinden als je hieronder deelt welke oefening jij gaat proberen. Of wat jouw ervaringen zijn als jij al één van deze oefeningen toepast in jouw leven. De ervaringen die je ontvangt van het leven uit dankbaarheid zijn de vruchten. Hiermee kan jij anderen ook weer helpen, inspireren of bemoedigen.

3 Comments

 1. Ik vind nummer 4 wel mooi.

  1. Ja het delen van je dankbaarheid is een prachtige manier. Is het al gelukt? Ik zie dat ik wat laat ben met reageren.

 2. Hallo Petrina,

  Bedankt voor je artikel over het trainen van dankbaarheid met drie oefeningen. Als ervaringsdeskundige op het gebied van voeding, sport, mindset en meditatie, werk ik vaak met cliënten die zoeken naar manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren. Ik vind je suggestie om een dankbaarheidsdagboek bij te houden en aandacht te schenken aan de positieve aspecten van het leven erg waardevol. In mijn praktijk benadruk ik ook het belang van bewustzijn en dankbaarheid voor het verbeteren van het algehele welzijn.

  Vriendelijke groeten,
  Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *