Dagboek van Petrina: Corona heeft mij stilgezet

Na 16 dagen voornamelijk op de bank doorgebracht te hebben, doordat Corona mij flink te pakken heeft, kies ik vandaag voor iets anders. Even op een andere plek rechtop zitten. Deze beweging zet ook letterlijk mijn hoofd in beweging.

Ken je dit gevoel?
Het gevoel dat je vast staat?

Corona geeft mij nu ruimte om het hele plaatje te zien. Het helpt mij om een stap achteruit te zetten, omdat ik niet anders kan. En in die ervaring zitten levenslessen verborgen die ik mee wil nemen en met jullie wil delen.
Corona geeft mij nu ruimte om het hele plaatje te zien. Het helpt mij om een stap achteruit te zetten, omdat ik niet anders kan. En in die ervaring zitten levenslessen verborgen die ik mee wil nemen en met jullie wil delen.

Je lijkt heel wat te doen, werkt hard, om vooruit te komen. Toch veranderd dit je zicht op het leven, of op die situatie, helemaal niet. Het blijft hetzelfde aan je laten zien. De verlangde groei, je doel bereiken, het lukt maar niet om dat te bereiken.

Na een periode waarin je zo bezig bent kun je zat raken, moe en beu, want het heeft geen nut. Als je achterom kijkt zie je dat het allemaal energie is geweest die geen verschil maakte. Het lastige is namelijk dat een andere situatie verlangen en hard werken niet voldoende is. Nu Corona mij raakt kan ik kiezen… Ook ik heb namelijk prachtige plannen en was bezig met mooie nieuwe dingen uitwerken voor jullie. Nu kan ik kiezen laat ik Corona de plannen stoppen of zorgt dit enkel voor een andere weg naar het doel. Met nog meer ervaring en levenslessen voor jullie.

Absoluut zijn het dit onderdelen die nodig zijn om iets uiteindelijk te bereiken:
1.Verlangen naar een doel
2.Hard werken

Je zult niet zonder kunnen op je reis. Het pad naar je doel zal telkens opnieuw van je vragen: Wil je dit nog wel? Is dat doel belangrijk genoeg om deze reis te maken? En ben je bereid daarvoor werk te doen?

Helaas zijn die twee dingen alleen niet voldoende. Zo zie ik veel mensen die niet weten hoe ze kunnen werken naar hun doel toe. Elke hindernis op het pad, iedere uitdaging, vormt direct een belemmering. Waardoor ze dus uiteindelijk niet komen waar ze naartoe willen, met soms alle gevolgen van dien. Wat ik heb gezien dat het verschil kan maken?

Helderheid creëren

Wat is de werkelijke factor waardoor je hetzelfde resultaat blijft behalen. Heel gemakkelijk gaan we hierbij dan wijzen naar van alles om ons heen. Mensen, situaties en omstandigheden. Die zorgen ervoor dat je niet verder komt.

Als ik…genoeg geld heb dan…
– Als mijn partner… eens meer aandacht aan mij zou geven dan…
– Als dat…ongeluk/die ziekte/ de zorgen er niet waren geweest dan…

Oké stel je even zo voor dat jouw als dat wel gerealiseerd zou zijn: Wat dan? Zou je dan wel je doel behalen? Of als je eerlijk met mij meekijkt…zou er dan wel weer iets anders zijn?
De meeste blokkades zitten uiteindelijk in ons zelf.

Zelfs als je dus een ongeluk meemaakt, een ziekte hebt die diepe impact maakt of als er andere zorgen zijn. Ja dat zijn vaak realistische obstakels.

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik daar zelf midden in. Corona heeft mij volledig stil gezet. Ontnam mij zo’n anderhalve week het vrij ademen en zorgde dat ik alleen maar kon liggen, naar adem kon happen en slapen. Mijn hersenen die altijd werken, scherp zijn, interessante zaken in deze wereld zien… ze deden het helemaal niet meer. Simpele dingen kon ik niet meer bedenken.

Best een behoorlijk obstakel in de dromen en doelen die ik persoonlijk heb.
Toch is het aan mij de keuze:

Laat ik het toe dat Corona (of wat er dan ook op mijn pad komt) mij mag stoppen?

Of…

Gebruik ik het dat Corona (of wat er dan ook op mijn komt) mij levenslessen schenkt waardoor ik misschien iets langzamer ga, of een andere weg ga dan eerder gedacht, maar straks aan kom bij mijn doel met nog meer waardevolle lessen.

En de keuze die je hier maakt…is jouw persoonlijke keuze.

ik heb ontdekt en weet al langer dat het leven niet maakbaar is. We weten niet wat de toekomst ons brengt. Ten diepste zijn we afhankelijke mensen…Afhankelijk van elke adem die je mag ontvangen. Kwetsbaar en krachtig tegelijk.

Zoek dus eens naar helderheid

Wat in jou zorgt er nu voor dat jij je doel niet bereikt?
Wat is nu de echte hindernis?

De meeste hindernissen en obstakels zitten opgeslagen in ons zelf. Ze verschuilen zich…want ze zijn al zolang bij je. Dit is wat je kent. Waarvan je soms gelooft dat het niet anders kan. Wat je ten diepste zelfs wil verdedigen omdat…

Je het zo eigen hebt gemaakt en bij jou is gaan horen alsof het jouw persoonlijkheid is.

Daarom een oproep:

Kijk eens vanaf een afstandje

Daar zijn verschillende methoden voor:

Zet vraagtekens achter alles waar je sterk van overtuigd bent

– Schrijf eens op wat jij gelooft over de volgende onderwerpen:

1. Geld
2. Leven
3. Gezondheid
4. Relaties
5. Ouderschap
6. Kinderen
7. Geloven

– Beoefen je dankbaarheidsspier (hierover zal ik meer delen in een andere blog)

– Schrijf eens elke avond op wat er gebeurde die dag en doe dit door je zintuigen te gebruiken (wat zag je, wat hoorde je, wat rook je, wat proefde je, wat voelde je)

– Schrijf eens elke dag 10 minuten je gedachten uit

Door afstand te nemen en niet alles direct als persoonlijk te maken…krijg je een veel beter beeld.

Net als bij fotograferen. Als jij foto’s maakt waarbij je heel erg inzoomt dan laat je heel veel beeld wegvallen. Wanneer je uitzoomt kan je weer een totaal plaatje krijgen.

Het is belangrijk dat je in je leven allebei kunt. Inzoomen en focus leggen is namelijk wel heel goed. Wanneer je het doet bij iets wat je graag wilt zien. Als jij inzoomt op iets maar er zit nog een vinger voor je lens, of je object beweegt… dan is inzoomen niet handig. Zoom dan eerst even uit.

Zodat je kunt kijken wat nodig is om je doel te bereiken als je gaat inzoomen.

Durf jij het aan om te zien wat er is? Los te laten wat jij altijd dacht dat er was?

Alleen als het helder is van waar je gaat vertrekken…kan je de eerste stappen van je reis goed plannen. En ook onderweg is het belangrijk om tussen fases in te plannen waarbij je weer opnieuw kijkt naar het totaal plaatje. Helderheid te creëren of je nog op het goede pad zit, of er mogelijk nog iets nodig is om verder te gaan en dan ook om te kijken. Te zien wat achter je ligt. Een periode uit te trekken om te vieren wat achter ligt.

Ontdek zo jouw eigen groeipad, jouw levensreis. Die reis begint in jou. Wat jij onderweg daar tegenkomt? Dat heb jij niet volledig in de hand. Veel is helemaal niet door ons te voorzien. Hoe we ons ook proberen te beschermen of beveiligen. Wanneer iets op je pad komt, zoals bij mij nu Corona, dan is er wel iets anders dat wel aan jou is. De manier waarop jij besluit te reageren en wat jij er uiteindelijk mee doet. Zie het niet als hindernis, of als belemmering. Ontdek dat het een kans biedt: Om opnieuw helderheid te krijgen hoe je verder leeft.

Hoe ik nu reageer op Corona in mijn leven

Dat is wat Corona bij mij teweeg bracht, het gaf mij een kans. Ik krijg hierdoor een nieuwe ervaring. Letterlijk werd ik stilgezet omdat ik niks meer kon. Iets wat ik eigenlijk niet zo goed ken. Al van jongs af aan ben ik altijd bezig, hard aan het werk. Eerst om zo goed mogelijk toch te ontwikkelen en groeien (onbewuste reden) ik moest daar hard voor werken omdat mijn verzorgers niet (altijd) in staat waren om mij hierin te ondersteunen of te geven wat ik nodig had. Ik nam daardoor al veel op mijn schouders.

Eigenlijk altijd ben ik zo verder gegaan.

Jarenlang probeerde ik het, op wel duizend verschillende manieren, om minder ‘druk’ te zijn. Mijn leven simpeler te maken. Altijd kwam er wel iets tussen. Wat ik schoof op externe zaken. Niet om er maar gemakkelijk van af te zijn. Veel meer omdat ik de tijd niet nam om te kijken naar binnen op dit gebied. Of zoals ik hierboven deelde als inspiratie… ik nam niet de tijd om het gehele plaatje te bekijken vanaf een afstand. Ik zat er te diep in.

Iedere keer dat ik faalde…geloofde ik nog meer dat een gemakkelijk leven voor mij niet haalbaar zou zijn.

Alle zaken die op mijn pad kwamen gaf ik de schuld van het niet kunnen of durven kiezen. Kiezen voelde automatisch als verliezen. Hiervoor zat de werkelijke reden in mij. Deze Corona stilstand kan ik dit nu zien. Komt er ruimte om daar aandacht aan te geven en bij stil te staan.

De realiteit?!

Mijn agenda is voor de derde week op rij leeg en nog steeds voel en ben ik dezelfde waardevolle Petrina.

Niets kunnen en niets moeten. Het gaf mij ruimte. En een kans om het eens te ervaren. Simpel leven. Er zit even niets anders op en dat is een cadeau.

De hindernis voor een simpel leven?
Die zit diep in mij. En die verborg ik, ik praatte eroverheen of sprak verdedigend als het aangeraakt werd.

Ik zal je meenemen in wat ik mocht ontdekken in de ruimte. Dit vraagt van mij kwetsbaarheid en openheid. Iets nieuws op dit gebied in mijn leven. Niet bedekken maar openen en het er laten zijn.

Kwetsbaar en open over mezelf:

De echte hindernis in mij was:

Wie ben ik als ik niet hard werk als ik rustig en simpel leef?

Zolang mijn hersenen daar geen invulling of betekenis bij hebben… Blijven ze er weg van. Dat is te onveilig. Het andere, hard werken, dat kennen ze al. Dat is altijd veiliger als iets nieuws wat onbekend is. Zelfs al heb ik al vaak tegen de lamp gelopen. Al vaker de gevolgen gevoeld en verlangt om minder hard te werken, minder veel te doen en meer simpel te leven.

Ja daar heb ik heus stappen in gezet. Er is wel iets in gebeurd. Maar het drukke, het veel moeten doen ging eigenlijk van binnen niet echt weg. Ik kon het even wegstoppen, ik kon het even op pauze zetten. En…dan kwam er weer iets van buitenaf naar mij toe. Van die zaken die ik dan de ‘schuld’ gaf waardoor ik niet rustiger, simpeler en minder kon gaan doen. Het was nodig dat ik druk deed, hard werkte en het moeilijk maakte…

Externe situaties die ik aanwees als reden:

– Mensen om mij heen die mij hebben gevonden om advies te vragen
– Alleenstaande moeder zijn
– Complexe scheiding
– Naast psychische ziekte van mijn moeder ook haar lichamelijke ziekte
– Mijn vader en zijn bedrijf
– Het overlijden van mijn moeder, oom, allebei mijn oma’s en opa’s in 2 jaar
– Samengesteld gezin met allemaal onze uitdagingen en bagage
– Exen waarmee we altijd ouders blijven van onze kinderen
– (Kerkelijke) gemeente taken die ik kan uitvoeren

De situaties waren niet allemaal slecht. De keuzes die ik maakte ook niet. Wel de motivatie waaruit ik besloot ja te zeggen. Daar lag mijn hindernis onder. De belemmering om mijn doel te bereiken. Die belemmering kwam voort uit angst om niet genoeg te zijn.

Ik kan het dus ik moet het doen, als ik hard werk dan… wordt ik misschien ooit oké en goed genoeg.

Om je doel te bereiken is het namelijk ook heel goed om tegen de juiste zaken ja te zeggen. Met een goede en gezonde motivatie. Mijn motivatie was duidelijk gebaseerd op een tekort, hierdoor had ik geen toegang tot alle opties. De optie om nee te zeggen, met goede redenen, die was vaak niet eens aanwezig. Zo belemmerde ik het om mijn doel te bereiken.

Om je doel te bereiken moet je dus ook tegen goede dingen nee kunnen zeggen als ze je belemmeren om een doel te bereiken. Iets wat ik nu steeds meer en dieper ontdekken mag:

Teveel goede dingen doen
Is nog steeds teveel

We zijn niet gemaakt om alle goede dingen die op ons afkomen te volbrengen. We mogen doen waarvoor wij bedoeld zijn. En ook al hebben we niet alles in ons hand in dit aardse leven… Mogen we dromen en verlangen vanuit ons hart. Want daar in je hart liggen juist de zaken opgeslagen waardoor je kunt ontdekken waarvoor je bedoeld bent. Ik hoop dat je dat weleens hebt ervaren.

Zo’n gelukkig kloppend hart omdat je dat deed wat overeen komt met waarvoor je bedoeld bent.

Hoe is dit bij jou?

Ik nam je mee naar mijn hindernis, intern in mij opgeslagen en veilig verborgen. Niet vreemd voor mij, omdat ik mezelf ken. Wanneer jij mij al even kent dan zal je dit mogelijk ook goed als puzzelstukje op zijn plek kunnen leggen. Kunnen we dat juist niet gemakkelijker voor anderen dan bij ons zelf? Dat is uiteindelijk waarom ik deze blog deel: Met als doel jou uit te nodigen om ook eens te kijken naar hoe dit bij jou zit. Te kijken naar het grotere plaatje in je leven en waar je jezelf belemmert.

Welke dromen en verlangens heb jij? Waar wil je al langere tijd naar toe? Of wat probeer je al geruime tijd te bereiken? Wat is jouw hindernis?

Creëer helderheid voor jezelf over jezelf

Maak eens een beeld van het totaal plaatje en ontdek wat de rode lijn is waardoor je het nog niet hebt bereikt. Wanneer je kijkt naar de zaken die onder jouw impact liggen, waar jij invloed op hebt, dan kan je vooruit en dan kan je stappen zetten. Zolang jij kijkt naar wat buiten je ligt en wat je belemmerd…kan je er nooit iets aan doen.

Als het helder is wat je hindernis is dan kan je in beweging komen. Zoals ik begon: Ik zat vast op de bank zolang ik daar telkens koos om te liggen of te gaan zitten. Vanaf dat ik zag welke opties er zijn in huis en in mijn gezondheid: Kon ik keuzes maken die mij helpen om vooruit te komen.

Hou deze blog in de gaten. Ik zal speciaal voor jullie vaker een dagboek stuk van mezelf delen. Soms uit het nu, mogelijk ook meer rond Corona en hoe je jezelf hierbij kunt helpen of hoe het is als je het hebt en als het fijn voelt zal ik met jullie dagboek stukken delen van momenten dat ik jonger was.

Ik ben heel benieuwd wat deze blog bij jou doet. Wil je dit met mij delen?

6 Comments

 1. Oei wat is dit herkenbaar : de belemmering in jezelf, je motivatie.
  Vanaf een afstandje naar het totaalplaatje kijken, dat is een uitdaging.
  Dank je wel en sterkte en succes met je herstel mooi mens

  1. Ik deel dit met liefde om je te inspireren. Wat fijn je reactie te lezen. Oefen er maar mee, op jouw tempo en jouw manier. Inzoomen en uitzoomen.

   Dank je wel voor je beterschap wens.

 2. Bedankt Petrina. Mooi dat je hier ook weer lessen uit trekt, die je wilt delen.

  1. Ja met liefde doe ik dit. Bijzonder hoe het loopt en…hoe verrassend we kunnen leren van het leven.

 3. […] mijn vorige blog Dagboek van Petrina: Corona heeft mij stilgezet  deelde ik over het oefenen van de dankbaarheid spier. Om je dankbaarheid spier te gaan oefenen […]

 4. […] Veel vaker zie ik hoe we geleerd hebben om ons ‘zijn’ te verloochenen en te bestrijden. Alsof het gevaarlijk is wie je bent. Jij mag ‘zijn’ zoals je bent. Je bent het namelijk al, ook als je het opzij schuift. Je kunt via de klikbare link ook mijn eerste dagboek stukje lezen: Dagboek van Petrina: Corona heeft mij stilgezet […]

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *