Goedkeuring geven aan jezelf om te mogen zijn zoals je bent. Het is exact wat klaprozen uitbeelden voor mij. Ze groeien, bloeien en stralen. Op zoveel verschillende plekken. Soms zijn er hele velden en heel vaak...fleuren ze ook alleen een omgeving op. Bloei maar gewoon. Jij mag er zijn!

Goedkeuring geven om jezelf te mogen zijn

Wie je ook bent
Waar je ook bent of staat in je leven
Geef jezelf goedkeuring om jezelf te mogen zijn

Als je dit zo leest als opening, wat gaat er dan door je heen? Voel je dat er van alles in beweging komt van binnen?

Innerlijke gedachten over goedkeuring

Ik snap dit zo goed en herken het ook als ik terug denk. Over mezelf en goedkeuring had ik zoveel geleerd. Vooral… waarom het niet goed was om mezelf dat te geven en waarom ik dat niet verdien. Ik zal kwetsbaar met je delen hoe dat in mij klonk:

Petrina jij kan toch niet echt denken dat jij goed genoeg bent… Je weet toch dat jij niets voorstelt, dat je niks goed kunt doen. Jij kunt niets, bent niets en zal nooit iets worden. Verhoog jezelf niet zo want: Wie hoog klimt zal hard vallen. Niemand zit te wachten dat jij trots en verwaand gaat doen daar hebben mensen een hekel aan. Wie ben jij nu eigenlijk om te zeggen dat jij jezelf goed vindt?! 

Dan groei ik niet meer…

Heel lang hoorde ik de roep tot mij komen: Zorg goed voor jezelf, heb jezelf lief en geef jezelf goedkeuring. Alleen kon ik er niets mee. Want innerlijk vond ik dat zo raar. Dat kon ik toch niet echt gaan doen. Het was ook raar om anders te gaan doen, doordat ik al vanaf mijn twaalfde kritiek op mezelf had geuit. Die kritiek uiten op mezelf was prima en werd algemeen aangenomen als ‘normaal’. Want daardoor zou ik blijven groeien en niet gaan denken dat ik al heel wat was.

Nee hoor als ik mezelf goedkeuring geef om te mogen zijn…dan accepteer ik waar ik nu ben. En ik ben nog lang niet goed genoeg. Dat kan pas als ik………. (vul maar iets onbereikbaars/perfectionistisch in) heb bereikt.

Nu denk ik: Het is toch eigenlijk erg dat zoveel mensen dit herkennen. Dat we het normaal vinden om ons zelf te mogen vernederen, kwetsen en bekritiseren en tegelijk het niet vinden kunnen om ons zelf te bemoedigen, troosten of te vertellen dat we mogen zijn wie we zijn. 

Voel je diep van binnen dat je eigenlijk jezelf blokkeert door zo negatief te mogen spreken tegen jezelf? Op het moment dat jij dit mag tegen jezelf, geef je eigenlijk al toestemming dat anderen dit ook mogen. Je accepteert dit. En wat jij tolereert kan je beschadigen. Heb je werkelijk weleens ervaren dat het helpend was om kritisch, negatief en veroordelend tegen jezelf te spreken? Heel vaak gaan we verder met tegen ons zelf spreken, zoals we vroeger thuis, op school of van vrienden mee hebben gehoord.

Als kind kon je het niet stoppen, kon je niet opstaan en was je nog afhankelijk van je omgeving.

En nu je volwassen bent mag je opnieuw gaan kijken. Waar bouw ik mijn leven op. Dat vormt de fundering van je leven.  Zit daar als pijler waar je op bouwt: Zelfkritiek, zelf veroordeling, negatieve innerlijke stemmen? Je kunt deze pijler veranderen. Zodat je kan bouwen op iets anders.

Wat kan er eigenlijk echt gebeuren als jij jezelf wel goedkeuring geeft?

Een andere wereld

Ik weet hoe eng en spannend het kan voelen om dat wat je al zoveel jaren doet los te gaan laten. Er is moed voor nodig. Dat is iets anders als het woord moet. Het klinkt hetzelfde maar het effect is een wereld van verschil. Wanneer jij de moed vindt om jezelf goedkeuring te geven dan kan je jezelf gaan helpen. Eindelijk kun jij je dan op jezelf gaan richten en gaan geven wat jij nodig hebt. Dat is niet egoïstisch weet je wat egoïstisch is?

Jezelf niet geven wat je nodig hebt
Zodat de wereld nooit de echte ware jou zal gaan kunnen ontdekken

Als jij jezelf kleineert en afwijst dan ontzeg jij al jouw schoonheid, pracht, gaven en talenten aan de anderen om je heen. Alleen omdat jij al hebt beoordeeld dat dit niet waardevol en bijzonder is. Je houdt niet alleen jezelf klein, je ontneemt de wereld dat waarvoor jij gemaakt bent.

Nu ik mezelf goedkeuring en toestemming geeft om te mogen ‘zijn’ kan ik veel meer genieten. Lukt het mij om zonder oordeel te kijken naar mezelf en daardoor ook naar de mensen om mij heen. Ik zie veel meer wat er in mij ligt aan talenten en waardevolle gaven waardoor ik die veel beter kan inzetten. En ik durf mezelf ook te ontwikkelen, waar ik voorheen dit niet durfde. Omdat elk falen, elke fout, bevestigde zie je wel dat je niet goed bent, ging ik veel uit de weg. Nu kan ik dus juist veel prettiger groeien. Zonder eerste mijn eigen kritiek te hoeven overwinnen. Het maakt mij dankbaar voor de mooie dingen die hierdoor op mijn pad mogen komen.

Iedereen is bijzonder
Jij bent precies gemaakt zoals je bent
Niet zoals een ander dat is juist het wonder
Al gebruik je dat misschien als argument

Iedereen is bijzonder
Jij alleen kunt aan de wereld geven
Wat jij kan, bent of hebt dat is het wonder
Waarvoor jij bedoeld bent in dit leven

~ Petrina Haak ~

Geef jezelf wat je nodig hebt

Begin maar om jezelf aan te moedigen en te bekrachtigen. Je bent nodig. En je zoekt al misschien wel zolang naar de goedkeuring buiten jezelf. Dat mensen waar jij tegen op kijkt zeggen: Wat doe je dit goed. Helaas merk je dat het gevoel wat hierdoor ontstaat zo snel weer verdwijnt. Dat het je niet blijvend een gevoel van er mogen zijn schenkt. Je hebt meer nodig, vaker, of op andere gebieden van je leven.

Je mag het ook jezelf geven. Begin maar met inzien dat jij dat waard bent, omdat je waardevol bent. Gewoon door te zijn. 

Als je iets goed kan, of stil op de bank zit. Wanneer je iets moeilijks bent aangegaan of als je iets verkeerd hebt gedaan. Je blijft van net zoveel waarde. Je bent mens, levend in de gebrokenheid. Er is lijden in dit leven.

Je bent het waard

Mag ik je één ding vragen? 

Wil je stoppen met jezelf meer lijden te bezorgen? Dat is wat je doet met jezelf af wijzen, naar beneden te halen of te verwonden met hoe je naar jezelf kijkt…

Zou je dit bij iemand anders doen?

Jij bent het waard om jezelf goedkeuring te geven voor dit leven. Jij leeft en bent daarmee al aan het doen waarvan jij niet weet of je dat wel mag. Dat is wat je vraagt als je jezelf geen goedkeuring geeft: Mag ik leven zoals ik ben? Maar wij, mensen, gaan niet over wie er wel of geen leven verdiend. We hoeven alleen maar te omarmen wat er leven ontvangt. Omdat dat waarde heeft. Voel je dit? Dat jij er mag zijn?

Omdat alleen jij talenten en vaardigheden bezit die jij hebt. Ik leer op het moment van schrijven, in mijn opleiding bij Els van Laecke, nog meer over het effect van jezelf goedkeuring geven. Zolang je dit doet vanuit het principe dat je de ander net zoveel goedkeuring schenkt als jezelf, dan is dat in balans. Het helpt mij dan juist om mezelf en anderen beter te beschermen, of om beter verbinding te kunnen maken. 

Goedkeuring geeft dankbaarheid

Het zorgt dat ik durf te groeien, dat ik mezelf ook toestemming durf te geven om het anders te mogen doen (net zoals anderen het anders mogen doen), zonder daar direct een negatief oordeel op te plakken. Sowieso voel ik hoe ik veel meer richt op alles wat er is in mijn leven. En eigenlijk gebeurt er nog iets groters:

Ik ben ook veel meer dankbaar voor wie ik ben en mag zijn. Wat er in mij is gelegd zie ik nu als zo’n waardevol cadeau. Daar wil ik heel graag uit leven en de wereld mooier mee maken. Nog meer mensen mee in vuur en vlam zetten. Vindt de moed om jezelf te geven wat je nodig hebt om te durven zijn zoals jij gemaakt bent.

Dat is waar Echt-leven voor staat:

Durven te leven, te genieten, te zijn wie je bent en te bloeien

Elke adem vertelt aan jou: Jij mag er zijn! Bij elke ademhaling krijg je toestemming dat het goed is dat jij er bent. Durf het maar aan jezelf te geven.

Schrijf je in

Als jij je inschrijft, in juni 2020, voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je een oefening. Hiermee ontdek je hoe jij jezelf dan die goedkeuring kan geven. Ik kijk er naar uit weet je waarom? Mijn hart is gemaakt om mensen te veranderen en in beweging te brengen. Dat doe ik ook graag voor jou.

In de nieuwsbrief vindt je natuurlijk nog veel meer dan alleen deze oefening.

Schrijf je hier in en ik kijk ernaar uit om jou te mogen inspireren!

Nieuwsbrief Echt-leven

3 Comments

 1. Jezelf goedkeuring geven om nu te zijn waar je bent, en jezelf geven wat je nodig hebt, ik ben het steeds mee an het leren. Inderdaad het maakt je dankbaar. Op het moment kijk ik regelmatig naar de reis die ik al achter me heb, het maakt me en vol goede moet om vooruit te kijken, nieuwsgierig naar wat daar allemaal nog voor moois ligt.
  Het cadeau uitpakken wat God in me gelegd heeft.

  1. Hoi Danielle,

   Ja als je ziet wat je al achter je hebt, wat je allemaal hebt meegemaakt en al hebt doorleeft, kan het verschillende kanten opwerken. Prachtig dat je nu ervaart dat je moed hebt voor de toekomst, en nieuwsgierig maakt naar wat er nog mag gaan komen. Geniet van wat je ontvangen mag. Leuk dat je reageert. Dank je wel

   Groet,

   Petrina

 2. […] Hoeveel zal dit voor jou kunnen gaan doen? Ik deelde in mijn vorige blog al: Dat je jezelf goedkeuring mag geven […]

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *