Een klaproos is kwetsbaar. Wanneer je deze wilt plukken...zal de schoonheid snel verloren gaan. Je mag stoppen met duwen en trekken, geef jezelf de juiste voedingsbodem.

Wat mag jij van jezelf?

Afgelopen week ging ik naar België voor supervisie. Daar kwam ik erachter dat ik veel dingen doe vanuit hardheid. Hardheid naar mezelf. Om voor jullie de beste coach te zijn die ik kan zijn…moet ik van alles. Ook al weet en leer ik beter, ging ik toch denken:

Als ik dit doe vanuit liefde en mogen…
Ja dan kan ik er niet van groeien.

Misschien herken je dit wel. Dat je kan denken: Door pijn, duwen en trekken aan mezelf en ook nog mezelf van alles verplichten…daardoor groei ik. Als je hier eens bij stilstaat. Wat moet jij dan eigenlijk allemaal van jezelf?

Een klaproos is kwetsbaar. Wanneer je deze wilt plukken...zal de schoonheid snel verloren gaan. Je mag stoppen met duwen en trekken, geef jezelf de juiste voedingsbodem.
Een klaproos is kwetsbaar. Wanneer je deze wilt plukken…zal de schoonheid snel verloren gaan. Je mag stoppen met duwen en trekken, geef jezelf de juiste voedingsbodem.

Het meest bijzondere dat ik opmerk is zelfs als anderen mij toestemming geven om iets te mogen, in plaats van te moeten, dan nog kan ik in mijn hardheid blijven hangen. Hierdoor gaan soms prachtige dingen aan mij voorbij. Tijdens de supervisie werd ik geobserveerd terwijl ik aan het coachen was. Na de sessie kwam er feedforward. Die begon met tops. Prachtige dingen waar ik goed in was. Enkel… Doordat ik in mijn groeimodus stond pakte mijn hersenen helemaal niet eens op wat er aan complimenten gedeeld werd. Het ging aan mij voorbij.

Hoeveel mooie dingen gaan er aan jouw voorbij door wat jij moet?

Het heeft mij veel gebracht

Het hard zijn naar mezelf heeft mij ook veel gebracht. Op die manier kijken naar waarom ik gedrag vertoont geeft mij al direct veel inzicht in mezelf. Als klein meisje ging ik namelijk naar een vorm van innerlijk verlammen. Dit automatisme kon ik vervangen door te gaan strijden. Vechten is een andere automatische respons. Dit bracht beweging in mijn systeem die eerder zorgde dat ik vast zat. Ik merk nu op hoe ik nu beide kan inzetten. Het strijden doe ik makkelijker naar mezelf. Zodat ik mezelf in beweging zet.

Niet alleen zette hardheid mij in beweging. Het hield mij ook veilig. Door de hardheid ontzegde ik mezelf ook van alles. Wanneer anderen toestemming geven, deed ik alleen dingen die echt verantwoord waren. Voor sommige dingen had ik zelfs echt heel vaak herhalend nodig om te horen dat het mag. Vooral…omdat ik het niet mocht van mezelf.

Mag ik dit wel echt?

Op 3 en 4 juli 2019 was ik in het prachtige Brasschaat voor het Bizwomen event van mijn top coach en mentor: Els van Laecke. Daar hoorde ik haar aanbod en ik voelde mij erdoor geraakt. Ik ging de eerste dag naar mijn hotel, heerlijk trouwens, en besprak het aanbod met mijn man. Dit deed ik op een bijzondere manier. Ik deelde met hem dat ik dit heel graag zou willen. Er was een aanbod voor een jaar maar ook voor vier maanden. Persoonlijk kon ik mezelf wel toestemming geven voor het vier maanden programma, qua investering. Daarom sprak ik daarover met mijn man, alsof dat was wat ik wilde. Ik vertelde waarom ik dit zou willen en mijn man hoorde mijn verlangen en ook wat ik voelde dat het mij zou brengen. Hij stelde een hele simpele vraag na mijn uitleg over het vier maanden programma:

Is dat alles wat Els aanbiedt? Wat doet ze nog meer eigenlijk?

Oja er was ook nog het jaar programma natuurlijk. Ik had er geen woord over gezegd, omdat ik het eigenlijk… niet vond kunnen. Nu hij hiernaar vroeg vertelde ik het wel zonder de investering te noemen. Natuurlijk vroeg mijn man daarnaar. En toen kwam de reactie:

Oke dus als je een jaar kan doen voor dat bedrag…dan kies je alsnog voor vier maanden voor die investering? Dan is een jaar toch gewoon voordeliger en ook completer? Van mijn man kreeg ik toestemming om het jaar traject te gaan starten. Weet je wat er gebeurde?

De dag erna ging ik opnieuw naar het event voor de tweede dag. En de hele dag zat ik zelf innerlijk nog te denken aan: Zal ik mij anders toch maar inschrijven voor de vier maanden? Dat was wat ik mocht van mezelf. Hoeveel bevestiging ik ook had gehad, ik had het mezelf nog niet gegeven…

Uiteindelijk heb ik dat wel gedaan en ik ben er nu zo dankbaar voor. In januari ben ik gestart en het heeft mij zoveel gebracht als coach maar zeker ook als mens.

Nu mag het anders

Het is tijd om nu om jezelf dus toestemming te geven en te laten weten dat je mag. Ik mag het anders doen. Anders dan wat ik heb geleerd, dan wat anderen mensen doen. Wat daardoor gebeurt is ook dat als ik het mag van mezelf dat de toestemming van anderen ook binnenkomt. Ondertussen zat ik namelijk heel de tijd goedkeuring te blijven zoeken. Terwijl die allang ontvangen was. Enkel kon ik er niks mee. Omdat ik zelf de persoon was die maar nee bleef denken.

Hoeveel zal dit voor jou kunnen gaan doen? Ik deelde in mijn vorige blog al: Dat je jezelf goedkeuring mag geven

Hoe kan je dit nu doen? Door letterlijk eens op te schrijven wat jij mag. Schrijf voor jezelf als het ware eens een briefje, zoals je ouders vroeger voor je deden als je op schoolreis ging of niet mee kon gymen. In de ochtend kan je eens opschrijven: Vandaag mag ik….(vul maar in wat die dag van toepassing is). Het gaat zoveel verschil maken. Ik gun het mezelf en zeker ook jou!

Maak de zin maar eens af in het reactie veld hieronder:

Ik mag ……..

Leuk als je dit deelt en zo anderen ook inspireert.

1 Comment

  1. […] Zelf ben ik van ‘overlever’ naar gezonde helper kunnen groeien. Doordat ik kon leerde om bij mezelf te blijven in contact met anderen en ook omdat ik leerde dat ik mag kiezen. Dat er opties waren. Die opties ontstonden eigenlijk allemaal door de vraag, waar ik ook een blog over heb gemaakt: Wat mag ik van mezelf? […]

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *