Begin met het zetten van kleine stappen

En ontdek dan het grootste effect van vele kleine stappen bij elkaar…

Zo aan het begin van het jaar zie ik veel mensen weer doelen stellen. Met nieuwe energie en kracht ga je het weer proberen te winnen. Wil je iets overwinnen. De motieven zijn helder omschreven en al meerdere keren duidelijk opgemerkt. Nu moet het maar eens gebeuren. Niks kleine stappen. Het allerliefste…zou je morgen al op je doel zijn. Want eigenlijk nu je start begin je te geloven:

Dat je er allang had moeten zijn.

Daardoor begin je (opnieuw) met:

 • Pushen
 • Doorduwen
 • Op je kop zitten (zie je het al voor je?!)
 • Trekken aan jezelf
 • In bochten wringen

Als coach ben ik opmerkzaam geworden. En wat ik zie gebeuren doet mij veel. Ik zie de zelf sabotage hierin. Als KOPP-volwassene ben je misschien de harde houding naar jezelf gewend geraakt. Ik zie hoe gemakkelijk dat die houding voortgezet kan worden. Ook al heb je een eigen leven opgebouwd en mag je kiezen. Als je geen opties hebt…welke keuze is er dan?

Groei op jouw eigen ritme. Zet elke keer de kleine stappen die jij aankunt. Het doet mij denken aan klaprozen. Sommige groeien snel en komen al snel tot bloei. Andere zaadjes nemen hun tijd, liggen jaren verscholen onder het zand, totdat de omstandigheden zo zijn en ze de kleine stappen kunnen zetten die nodig zijn. Dan worden ze zichtbaar voor ons. Zet jouw kleine stappen en je groeit.
Groei op jouw eigen ritme. Zet elke keer de kleine stappen die jij aankunt. Het doet mij denken aan klaprozen. Sommige groeien snel en komen al snel tot bloei. Andere zaadjes nemen hun tijd, liggen jaren verscholen onder het zand, totdat de omstandigheden zo zijn en ze de kleine stappen kunnen zetten die nodig zijn. Dan worden ze zichtbaar voor ons. Zet jouw kleine stappen en je groeit.

Van veranderen naar groeien

Als volwassene komen we soms achter gedrag waar we aan willen werken. Heel vaak komen mensen naar mij toe met de boodschap: Ik wil veranderen… Dat klinkt al heel groot. Wanneer je hier dieper naar gaat kijken dan kan je een zekere afwijzing ontdekken. Misschien herken je het wel, het verlangen om te willen veranderen. Kijk dan maar eens mee:

Zie je dan dat je afwijst waar je nu staat, of wat je nu doet?

Dit is al een eerste stap. En kleine stappen die kunnen wel veel verschil maken en daar maak ik je als coach dan ook graag van bewust. Want waar je nu bent, wat je nu doet…is dat niet iets waar je jaren geleden naar uitkeek?

Je wilt groeien als mens. En soms gaat groei in een spurt als vanzelf.  Zullen we stoppen met willen veranderen? Want wat nu als je jouw doelen juist niet bereikt doordat je wilt veranderen vanuit hardheid, oordeel, doorduwen?

Ik geloof dat ontwikkelen anders kan
Dat groeien anders werkt in je hersenen
Ik geloof…dat jij het anders mag

Lang genoeg heb je te maken gehad met afwijzing, verwijten, oordelen en druk. Niet alleen van je omgeving, langzaamaan ook van jezelf. Lang genoeg heb je het gemist om mens te mogen zijn, jezelf. Gemist om te mogen zijn wie je bent. Het groeien mag met liefde, echt waar, je gaat daardoor niet stil staan. Je leven begint niet als je jouw doelen bereikt hebt. Het leven voor jou…begint nu!

Het leven is nu

Je bent al gegroeid…

Oké niet alles in je leven om gaan gooien, niet grote sprongen maken waarbij je jezelf verliest… Wat dan wel Petrina? Ik hoor het je bijna denken.

Kijk eerst eens waar je bent, waar jij nu staat en wat je nu doet. Je wilt groeien? Kijk dan eerst eens om hoe jij al gegroeid bent. Zie jij wat je al bereikt hebt en wat je al gedaan hebt?

Maak voor jezelf maar eens een lijst van alles wat je vorig jaar geleerd hebt of anders bent gaan doen.
Alles waarin je gegroeid bent

Hou in het oog waar jij vandaan komt en blijf op die manier groeien vanuit verbinding. Verbinding met jezelf. Dit gaat het begin van je groeiproces al veranderen. Groei vanuit liefde en respect voor waar je nu bent, voor waar je vandaan komt. Als jij groeit vanuit liefde en respect dan neem je jouw hart mee op reis. Hoe fijn als jij in jouw leven op reis mag met jezelf.

Iedereen is al gegroeid. Ook jij. Durf te zien welke reis je hebt afgelegd. Je bent van ver gekomen. Er is al een levensreis te zien als je terug kijkt. Precies jouw pad. Jij kent als geen ander de kuilen, de stenen, de wegversperringen die daar zaten. En toch… ben jij vandaag niet meer waar je vorig jaar was. Je hebt al zoveel grote en kleine stappen gezet en moeten zetten. Ontdek ze en je helpt jezelf.

Kies en doe niet alles tegelijk

Als je dit helder hebt dan zie je misschien nog steeds wel verschillende zaken in je leven die je anders wilt. Mogelijk zelfs op veel verschillende gebieden. Hierbij kun je denken aan:

 • Relaties aangaan en/of onderhouden
 • Omgaan met emoties
 • Het voelen en bewaken van je grenzen
 • Zelfliefde
 • Gezond eten
 • Bewegen
 • Afvallen
 • Financieel gezonder worden
 • Nieuwe baan of functie bekleden
 • Ouderschap
 • Balans in je leven

Echt zonder nadenken kan ik al zo’n lijst met gebieden delen. Allemaal onderwerpen die ik in coaching langs hoor komen en zelf ook wel ervaringen mee heb in mijn persoonlijk leven. Kijk eens naar deze lijst… Op hoeveel van deze gebieden wil jij groeien?

Als het meerdere zijn zet dan eens voor jezelf in de volgorde waarin jij voelt dat het prioriteit heeft.
Met op nummer 1 het gebied dat het allerbelangrijkste is om nu aan te werken en als laatste het gebied dat je het minst belangrijk voelt voor het nu.

Oké daar heb je jouw gebied staan op nummer 1. Hoe vaak ben jij al ongemerkt gestart om te groeien op alle gebieden tegelijk? Zullen we gewoon eens met 1 gebied beginnen?!  De rest…loopt niet weg, je hebt het al opgeschreven in je lijstje. Zelfs al op de volgorde waarin je voelt dat het belangrijk is in jouw leven. Voor veel mensen is dit al verkleinen. Door maar met 1 gebied bezig te gaan. En niet alleen is dit 1 gebied, het is ook nog eens een manier om gemakkelijker een keuze te maken.

Grote sprongen

En dan het volgende en het belangrijkste stap niet in de valkuil van de grote sprongen willen maken. Hoe groter je de sprong maakt… Hoe gemakkelijker je jezelf verliest onderweg of dat je verkeerd neerkomt. Op de korte termijn lijkt dit wel te werken. Je ziet juist snel resultaat. Alleen is het op de lange termijn niet altijd vol te houden. Waardoor het snelle resultaat, je enorme inspanning die je leverde, niet meer zichtbaar. Wat weer van alles naar boven kan brengen aan negatieve stemmen over jezelf. De grote sprongen kunnen er weleens voor zorgen dat als je op lange termijn gaat terug kijken…dat ze je meer gekost hebben dan opgeleverd. Wat ik ook veel zie is dat bij het maken van een grote stap, een grote verandering, het eigenlijk te groot is voor je. Waardoor je systeem gaat groeien vanuit angst en onveiligheid. En angst en onveiligheid helpen je niet naar jouw groei. Dat kost juist heel veel energie. En tegelijk…is het een gevoel die veel KOPP-volwassene al zoveel jaren kennen, waardoor dit gemakkelijk als normaal kan worden beschouwd. Dit is het niet. En het mag anders voor jou.

Jouw kleine stap

Je hebt de gebieden waarop je wilt groeien geprioriteerd en daar is een eerste uit gekomen. Als je eens naar dat gebied gaat kijken…welk muizenstapje kan je vandaag zetten? Laat je doel los. Kijk naar het hier en nu. Welke kleine verandering komt er naar boven waar jij nu al verschil kan maken. Ja hier kunnen allemaal gedachten door naar boven komen: Er is toch wel meer nodig dan dit… en iedereen kan dit dat is toch geen stap. Erken dat dit voor jou wel een stap mag zijn. Hoe kleiner en gemakkelijker je stap is: Hoe kleiner de kans op terugval. Je kunt het beter volhouden. Zodat je hier nog meer kleine stappen aan toe kunt voegen.

Oja en: Geniet elke keer als jouw kleine stap lukt. Geef jezelf een schouderklop en spring in de lucht waarbij je jouw handen boven je hoofd tegen elkaar klapt (een high five aan jezelf).

Kleine stappen maken dat je vooruit komt

Voorbeeld vanuit de praktijk

Jolan* wilde gezonder eten. Elke keer begon ze weer opnieuw met dit doel. Ze was er volledig van overtuigd dat dit beter was voor haar en haar gezondheid. Niet alleen voor haar gezondheid, ook deed ze het als voorbeeld voor haar kinderen.

Wanneer ze startte haalde ze al het ongezonde uit huis en ging ze alle maaltijden en de tussendoortjes alleen nog maar gezond eten tot zich nemen. Prachtig tot zover. Ware het niet dat ze het geen enkele keer langer dan een maand volhield en dat elke keer wanneer ze bewust werd dat het haar niet lukte ze meer ging geloven dat ze slecht was als mens, vrouw en moeder.

Zie je ook waar je vandaan komt?

Ze keek nadenkend naar boven…

Ja ik denk dat ik het wel weet hoor, alleen vergeet ik dat vaak. In het gezin waar ik opgroeide maakte het niet uit wat we aten. Er was niemand die erop lette wat ik at. Soms at ik niet en andere keren maakte ik maar waar ik trek in had. De eerste keer dat ik geen eten kreeg van mijn ouders voelde ik mij verloren. Ik denk dat ik geleerd heb maar los te laten dat ook maar iemand voor mij zorgt en dat ik het allemaal alleen moet doen. Ik kon eten wat en wanneer ik maar wilde en dat deed ik ook.

Na hierop doorgesproken te hebben vroeg ik haar: wat heb je al geleerd over gezond eten?

Hmm ik zie alleen maar hoe het anders zou moeten he. Oké ja wat heb ik al geleerd over gezond eten.
Ja ik denk dit toch wel: We eten nu maaltijden en tussendoortjes en niet heel de dag aan een stuk door. Ook weet ik al wel wat gezond en ongezond is. Het lukt mij ook om de avond maaltijd een gezonde maaltijd neer te zetten.

Wauw bedenk eens wat een stappen. Zie de stappen die al gezet zijn. Vier het en je zult merken dat dit direct al zorgt voor een hele andere start. Jolan had nog niet zo terug gekeken. Ze zag enkel dat het verre doel dat ze neergezet had telkens nog niet bereikt was.

Vanuit hier kan je verder, kon Jolan verder.

Hoe kleine stappen helpen in deze casus

Oke wat goed de avondmaaltijd lukt gezond. Je weet wat gezond is en ongezond. Ook zie je in dat de hele dag door eten niet gezond is en daardoor heb je maaltijden en tussendoortjes. Wat zou een volgende muizenstapje kunnen zijn die haalbaar is voor jou?

Ja ik heb wel een idee. Ik moet er zelf om lachen… Ik ga het delen maar vind dit zo kinderlijk eenvoudig.

Nou dat klinkt precies als een stap zoals ik bedoel Jolan. Nu maak je mij nieuwsgierig…

Ik ga elke dag minimaal 1 stuk fruit eten naast dat wat ik nu ontdekt heb dat ik al gezond doe.

Hoe groot is de kans dat dit gaat slagen Jolan?

Ja wel een dikke 10
Dit kan ik

Heerlijk om te horen. En op een lastige dag Jolan wat zou je dan kunnen doen om jezelf te helpen? Want eigenlijk…hoorde ik door heel haar verhaal dat ze het wel heel erg alleen moet doen.

Ik kan wel vragen aan mij man om steun denk ik. Ja ik weet dat hij mij wel zou willen helpen.

Wat mooi als je dit samen kunt doen Jolan. En wat zou je hem dan vragen te doen voor jou?

Als het lukt zou ik het leuk vinden als hij mij daar een compliment over geeft. Ik denk dat ik het daardoor beter nog zou volhouden. En daarnaast zou ik het fijn vinden als hij mij aanmoedigt of als hij elke dag meedoet. Ja ik denk dat ik dit sowieso wel kan vragen. Ik denk altijd dat ik alles gewoon moet kunnen.

En wanneer ga je dit aan hem vragen?

Als dit gesprek afgelopen is direct

Welke kleine stap ligt er voor jou?

Het vinden van jouw kleine stap waarbij je kan gaan groeien, zonder jezelf schade toe te brengen in het nu, of jezelf te verliezen onderweg, dat kan ondanks deze blog een uitdaging blijven. Zeker als KOPP-volwassene waarbij je niet geleerd bent hoe te groeien. Vanaf al heel jong ben je het alleen gaan doen. Het is ook goed om te kijken naar: Wat heb ik nodig om te kunnen groeien. Of…wie heb ik nodig om verder te kunnen groeien?

In gesprek neem ik alle tijd voor jou
Want ik geloof dat jij alle tijd hebt, en krijgt, die je nodig hebt.

Wie jij bent en wat er bij jou past dat is juist zo belangrijk voor mij. Ik zal er zijn voor jou, voor jouw levensreis en wat jij daarop tegenkomt en graag zou willen. Ik zal dan ook, samen met jou, in het oog houden waar je naartoe wilt. En soms zal ik je laten zien waar je al bent, waar je vandaan komt of hoe je jezelf soms tegenhoudt om te komen waar je wilt…

Het mooist vind ik het als ik mee mag reizen en mag zien hoe jij groeit en de weg durft te gaan die voor jou bedoeld is.

Zullen we samen tijd maken voor jouw levensreis? Je kunt je inschrijven voor het Echt-leven traject 1 op 1 met mij. Je kunt hier meer over vinden via de volgende link: Echt-leven traject of stuur een mail naar: info@echt-leven.nl

Ik sta graag voor je klaar.

Welke kleine stappen kan jij maken? Vele kleine stappen maken een lange reis.

* Vanwege privacy redenen is deze naam fictief.

1 Comment

 1. It’s going to be end of mine day, but
  before finish I am reading this impressive paragraph
  to increase my knowledge.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *