Waarom zijn emoties zo belangrijk?

Emoties we hebben ze allemaal. Hoe we ermee omgaan en welke uitwerking ze hebben? Dat kan wel een groot verschil maken! Hoe wij handelen met onze emoties wordt voor een groot deel bepaalt door wat wij erover hebben geleerd. Dit wordt uiteindelijk het verhaal wat we ons zelf blijven vertellen. Misschien herken je het wel:

 • Ik kan gewoon niet met emoties omgaan
 • Emoties helpen toch niet
 • Straks kom ik niet meer uit mijn emotionele ‘bui’
 • Als ik emoties uit ben ik alleen maar lastig
 • Het maakt mij zwak als ik emoties uit

Dit zijn uitspraken die ik vaak langs hoor komen als coach. Telkens opnieuw raken deze uitspraken mij. Deze prachtige mensen hebben dit vaak geleerd door pijnlijke ervaringen, lessen en boodschappen die ze hebben ontvangen. Als ik dan naar de verhalen luister, dan lopen deze mensen al jaren met al hun gevoelens opgekropt. Deze werden niet gezien, gehoord en zeker niet afgerond. Daarom wil ik met jullie delen waarom emoties zo belangrijk zijn. Misschien voel je het al van binnen. 

Kijk naar deze klaprozen. Zo kwetsbaar, maar vol kleur en ondanks de kwetsbaarheid voluit groeien en bloeien. Dit verwonderd mij! Onze emoties kunnen kwetsbaar voelen maar hoeft ons niet tegen te houden. Het kan ook zorgen voor nog meer kleur, nog meer groei en bloei!
Kijk naar deze klaprozen. Zo kwetsbaar, maar vol kleur en ondanks de kwetsbaarheid voluit groeien en bloeien. Dit verwonderd mij! Onze emoties kunnen kwetsbaar voelen maar hoeft ons niet tegen te houden. Het kan ook zorgen voor nog meer kleur, nog meer groei en bloei!

Emoties zorgen dat je het leven kan beleven

Hoe zou je leven eruit zien als je niets zou voelen? Wanneer geen enkele emoties je hard kan bereiken dan voelt de wereld donker en ongrijpbaar. Alsof je leeft in dikke mist. Luister maar naar verhalen van mensen die een depressie hebben doorgemaakt. Het zijn juist emoties die zorgen voor kleur in je leven. Wanneer ze jouw hart mogen bereiken kunnen ze je hele ‘zijn’ beïnvloeden. 

 • Je manier van denken
 • Hoe jij ademhaalt
 • De kracht waarop je bloed stroomt
 • Wat jij uitstraalt
 • Hoe jij handelt

De mooiste dingen in het leven zijn niet zichtbaar of tastbaar, maar worden gevoeld! 

Wanneer je dat wat in je hart afspeelt durft te erkennen en te uiten kan je het leven gaan ervaren zoals het bedoeld is. Dan ben je jouw emoties aan het doorleven. Onze hersenen en onze gedachten kunnen dan ons gevoel gaan helpen. Niet langer het proces, het ‘zijn’ tegenhouden. We hebben namelijk onze hersenen en gedachten nodig om te kunnen leren. Ze mogen je laten zien hoe je veilig en verstandig om kan gaan met emoties. Op die manier kunnen je gevoel en je verstand gaan samenwerken. Want eigenlijk willen ze allebei hetzelfde! 

Je veilig door het leven leiden!

Hinkel niet verder op één been. Ik zie en hoor mensen die alleen nog varen op hun verstand. Daarnaast een andere groep mensen die om te overleven zijn gegaan naar alleen nog hun gevoelens ervaren en die volgen. Maar op beide benen loop je het fijnst en het helpt je om te kunnen genieten van wat er allemaal is. Door balans is er ruimte om te beleven wat zich allemaal op jouw pad bevindt.

In beweging brengen

Het woord emotie komt van: (e)movére dat staat voor bewegen. Als je kijkt naar wat emotie teweegbrengt dan kan je dit ook zien en voelen! Het maakt iets los bij jou en vaak ook nog bij anderen. Het kan zowel zorgen voor afstand als voor nabijheid! Al naar gelang wat voor emotie er omhoog komt.

Niet alleen de emotie zelf bepaalt hoe je in beweging komt. Je hersenen en jouw manier van denken over emoties op zich, of die ene emotie die opspeelt, bepalen ook hoe jij in beweging gaat. Deze combinatie zorgt er al dan niet voor dat emotie ook nut heeft voor jou. Wanneer jij emoties uit die je voelt, op een manier die passend is bij de situatie en die veilig is voor jezelf en anderen, kan het zorgen dat je opruim werk doet in jezelf. Dat je voelt dat er ruimte ontstaat en je weer lucht en adem krijgt. 

Want dat is direct nog iets dat in beweging gaat. Je ademhaling. Let maar eens op bij jezelf als jij geraakt wordt door een emotie. Ons systeem is nog zo ingesteld dat we kiezen voor: Vechten, vluchten of bevriezen. Of in andere woorden die we kunnen zien rondom emoties: Vermijden, bestrijden of overgave aan. Hierdoor gaat ons hart anders kloppen en onze ademhaling veranderd. Om zo snel en krachtig mogelijk in beweging te kunnen gaan komen.

Emoties zorgen voor beweging in je leven, in je lichaam en in relaties. Ze geven je kracht en sturen je in een richting om door te gaan.

Emoties willen je beschermen

Eigenlijk willen ze jouw veilig door je leven leiden. Elk vanuit een eigen perspectief! Ze horen allemaal bij jouw en willen laten horen en zien wat je waarneemt en opmerkt. Heel vaak gaan mensen zichzelf beschermen door emoties niet meer te voelen. Tijdelijk kan dit goed en helpend zijn. Omdat op het moment dat je iets doormaakt van je verwacht wordt dat je handelt, dat je iets doet, of mogelijk was je nog te klein om zelfstandig je verantwoordelijkheid op te pakken omdat je nog afhankelijk was van je ouders. Altijd komt er moment waarop dit omkeert. Dat het je dus niet meer die bescherming biedt. Het kan zelfs zo zijn dat het je extra kwetst dat je jouw emoties niet voelt, niet toelaat en er niet laat zijn.

Ze vertellen je hoe het met je gaat, waar jij behoefte aan hebt en ze geven je signalen om goed te kunnen zorgen voor jezelf. Eigenlijk willen ze telkens dat je in beweging komt om jezelf in veiligheid te brengen. De emotie kan stoppen met signaal afgeven wanneer het voelt dat het tot nut is geweest. Dat iets in jouw systeem, in jouw gedrag of het gedrag van anderen ervoor gezorgd heeft dat de nood situatie weer tot rust is gekomen. Emoties willen dus oplossen en laten je zien waar iets hapert en niet lekker loopt.

Emoties maken je mens, uniek, bijzonder

Emoties zorgen vaak ook voor kwetsbaarheid. Dit herken je wel: Juist daarom gaan we het zo makkelijk vermijden, bestrijden of geven we er ons totaal aan over en laten ons er in gaan. Het mooie hiervan is, dat in die kwetsbaarheid zo duidelijk zichtbaar wordt wie je bent. Je hart wordt erdoor zichtbaar. En mensen vormen graag verbinding van hart tot hart. Die diepgang is dus mogelijk wanneer emoties er mogen zijn. Als dat wat in je hart aanwezig is gehoord, gezien en geliefd wordt!

Wij mensen zijn gezegend met emoties. Luister maar wat ze jouw vertellen. Ze zorgen dat je juist kunt liefhebben, passie kan ervaren of diepe dankbaarheid kan voelen. 

Gebruik je verstand en…leer hoe je met jouw emoties om kunt gaan!

Speciaal voor jullie heb ik een gratis download gemaakt: Eerste hulp bij emoties. In deze handleiding deel ik 3 stappen die ik helder toelicht. Daarnaast heb ik geleerd dat alleen theorie niet altijd zorgt voor verandering. Het gaat niet alleen om lezen of horen. Veel meer om iets nieuws doen! Daarom deel ik in deze gratis download ook een oefening die je gemakkelijk kunt uitvoeren. Waar je ook bent! En die verschil kan gaan maken. Omdat ik graag wil helpen zodat jij ook emotioneel gezond kan gaan leven! 

Ja, ik wil eerste hulp bij emoties

 

4 Comments

 1. Wat een duidelijk en verhelderend blog voor mij, dank je wel.
  Ik heb emoties heel lang vervelende en moeilijke dingen gevonden maar God ging ermee aan de slag. Ik wil ze leren waarderen omdat ze eigenlijk een kodotje van onze Schepper zijn.

  1. Hoi Danielle,

   Wat mooi dat deze blog je dan weer daarin heeft kunnen helpen. Het is inderdaad echt een cadeau voor jou. Je mag ze elk op een eigen manier waardering schenken. Het kan best oefenen zijn om te leren luisteren.

   Dat is tegelijkertijd een mooi proces.
   Van: Er mogen zijn!

   Leuk je reactie, dat je dit deelt!

  2. Daniëlle, kun je mij daar wat meer van vertellen? Soms als er verdriet of blijdschap is, zie ik hoe anderen daar wel uiting aan lijken te geven. Iemand huilt bv. Of is vrolijk aan het lachen. Ik heb dat alleen maar een enkele keer. Ik wil graag het cadeau van onze Schepper ook ontdekken. En dicht bij Hem leven en voelen wat Hij voelt. Hij hweft notabene aan n kruis geleden om de straf op onze zonde te dragen. Mijn verstand zegt dat dit Hem alles gekost heeft. En ik neem het tot me en geloof het ook. Ik vind het een groot wonder en houd van Hem met heel mijn hart. Ik zie dat het mijn man raakt als het daar over gaat en dat bij hem de tranen in zijn ogen schieten. Maar mijn ogen blijven droog. Ik vind dat n beetje onnatuurlijk bij mezelf.

   1. Hoi Jeannette,

    Aan de ene kant is de één meer sensitief dan de ander. En dat is oké. Het mag dus zijn dat je partner meer, of juist, minder sensitief is.

    Als je vermoed dat je emoties en gevoelens wat afremt, verbergt of op afstand houdt dan kan daar wel met hartenwerk verschil gemaakt worden. Het is een proces waar God je soms inzichten geeft of levenslessen. Tegelijk brengt Hij daar ook de juiste mensen voor op je pad. Die je daarbij kunnen helpen.

    Goed dat je reageert op deze blog.
    Ik reageer even ook al schrijf je aan Danielle. Omdat ik niet weet of ze dit binnen krijgt als reactie.

    Wil je meer weten over emoties? Mail gerust naar:info@echt-leven.nl dan is het makkelijker om persoonlijk te schrijven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *