Welke bagage draag jij?

Het aantal KOPP gezinnen blijft stijgen. Gezinnen met veel bagage!

Steeds meer mensen kampen met psychische ziekte of problemen. Ik denk dat we het allemaal om ons heen ook waarnemen. Misschien dat jij ook wel  bent opgegroeid in een gezin met een psychisch zieke ouder.

Wat neem jij mee?

Niet alle KOPP kinderen worden gezien, Veel van de problemen spelen zich af achter de voordeur. Wanneer je volwassen bent geworden, en uit huis, wil dat helaas niet altijd zeggen dat alles dan voorbij is. Je hebt het overleefd! Je bent zover gekomen… maar dan beginnen er andere uitdagingen. Want het is zo lastig om gedragspatronen te herkennen, of te veranderen. Het overleven is niet meer nodig. Toch kunnen situaties nog steeds in jou systeem reacties oproepen van het vroegere gevaar. Door de dreiging waarin je hebt geleefd. Deze manier van overleven en de patronen die je hebt ontwikkelt neem je mee. Dat vormt bagage die je meeneemt.

Bagage in:

* Relaties aangaan en onderhouden. Je eerste relatie is een ouder-kind relatie, vaak is die in KOPP gezinnen scheef gegaan. Dat kan het tot een uitdaging maken om andere relaties gezond te kunnen houden.
* Assertief zijn. Op een respectvolle manier voor jezelf opkomen. Dat heeft alles te maken met weten waar je grenzen liggen. Ten diepste weten wie je bent. En daaraan trouw kunnen en mogen zijn. Iets waar in veel KOPP gezinnen niet echt de ruimte voor is om daarmee te kunnen, of te mogen, oefenen.
*Emoties reguleren. Het kunnen omgaan met emoties, die kunnen voelen en aankunnen om die op een gepaste manier te uiten. Kan ook door bedreiging die je voelt, door het opgroeien in een KOPP gezin, bemoeilijkt worden. Mocht je wel voelen wat je voelde vroeger? Werd je getroost?
*Zelfbeeld. Wanneer je opgegroeid bent in een KOPP gezin dan heb je ook meer riscio op een negatief of zelfs minderwaardig zelfbeeld. Onbewust haal je als kind boodschappen uit reacties die je verbaal, maar zeker ook non-verbaal, ontvangt. Ben ik oké?

Je kan merken dat je vastloopt in het leven… Of dat je er moe van wordt dat je telkens weer tegen dezelfde dingen aan loopt… Of je weet niet meer goed wie jij nu bent, doordat je altijd maar aanpaste aan wat er van jouw werd verwacht. (en daar was je ook nog eens heel goed in).

Check je bagage eens

Wat kan helpen is om voor jezelf eens heel concreet te maken: Waar loop je nu tegen aan? Wat zit er nu eigenlijk allemaal in jouw rugzak? Is die bagage nuttig en helpt het jouw in je leven? Dan is het goed om dat mee te nemen!

Maar helaas zijn er ook bagage artikelen die jouw belemmeren, die je energie wegzuigen of die je klein houden.

Door concreet te maken wat je meedraagt aan bagage, wordt het duidelijk met welke bagage jij moeite hebt. En daar zit vaak een boodschap achter. Waardoor het zo zwaar voelt, zo pijn kan doen of zo eng kan voelen als je er in het latere leven mee geconfronteerd wordt. Lukt het jou om de bagage die je niet meer nodig hebt voor je toekomst, maar die wel je verleden heeft bepaalt, achter je te laten? Kan je het neerzetten waar het hoort?

Want jij mag kiezen welke bagage jij meedraagt. Het is jouw reis!

Loop jij hier tegenaan? En lukt het jouw niet alleen? Ik wil je heel graag helpen. Schrijf je dan in bij mij via mijn contactformulier:

Neem vrijblijvend contact met mij op

5 Comments

 1. Goed geschreven en duidelijk uitgelegd.

  1. Dank je wel voor je reactie Aritha! Leuk om dit terug te lezen. Ik heb het met liefde gedeeld!

 2. Wat een duidelijk artikel Petrina. Ik denk dat de bagagepunten, die je noemt niet alleen voor KOPP kinderen hoeven op te gaan. Ik heb bijv. zelf ook aan al deze punten moeten werken (of doe dat soms nóg), maar ben geen KOPP kind. Was wel een heel verlegen kind, wat te weinig bevestiging kreeg.

  1. Hoi Anja,

   Zeker heb je gelijk dat je schrijft dat dit niet voor enkel en alleen KOPP kinderen geldt. Ook door andere dingen kan je voor deze uitdagingen komen te staan. Wat goed om te lezen hoeveel inzicht je daar voor jezelf in hebt. Dat je bevestiging nodig had en dat hebt gemist.

   Ik schrijf op mijn blog KOPP gerelateerd, en daar horen zeker ook deze uitdagingen bij. Omdat je met die achtergrond verhoogd risico hebt hierop.

   Succes Anja en waardevol dat je een reactie achterlaat!

   1. Dankjewel Petrina! en ja, gelukkig heb ik in de loop der tijd inzicht gekregen in wat ik gemist heb en tekort ben gekomen. Ik heb bovenal ervaren dat maar één ding echt helpt en dat is dicht bij het Vaderhart van God zijn. Zijn liefde werkt zo helend. Veel succes jij met je praktijk hoor, ik hoop dat je veel mensen mag helpen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *