Hoe doorbreek je patronen?

Als je doet wat je altijd deed,
krijg je wat je altijd kreeg.
Albert Einstein

In mijn vorige blog schreef ik over: https://echt-leven.nl/ontdek-jouw-familie-patronen/daar vindt je informatie op welke gebieden patronen zich kunnen bevinden en wat dit met je doet. Vandaag wil ik met jullie delen hoe je patronen kunt doorbreken.

Klaprozen die bloeien tegen een prachtige blauwe lucht. Het deed mij denken aan het opbloeien door het doorbreken van patronen
Afbeelding van Foto-Rabe via Pixabay

Uit de cirkel stappen

Patronen die je niet meer wilt, ik denk dat iedereen die wel herkent in zijn of haar leven. Juist wanneer je ze wilt veranderen…merk je hoe automatisch zo’n patroon werkt. Hoe langer je iets doet, hoe meer dit in je hele systeem wordt verweven. Dit zorgt ervoor dat je steeds meer automatisch kan doen. Wanneer dit niet zo zou werken, zou je over alle handelingen die je doet moeten nadenken. Patronen slijten in en laten ook sporen achter.

De patronen die je hebt vormen een cirkel, dwars door veel gebieden van je leven heen. Onzichtbaar, soms niet eens bewust gekozen, maar toch aanwezig.

Inzicht krijgen

Om je patronen te kunnen doorbreken is het nodig dat je inzichten krijgt over je patroon:

 • Ga eens onderzoeken waarom je dit patroon bent begonnen
 • Weet je ook wanneer je dit patroon bent gaan gebruiken?
 • Wat is de uitdaging waar je telkens weer tegen aanloopt?
 • Kun jij ontdekken door welke, bewuste of onbewuste, beloning je dit patroon in stand houdt?

Onderzoek dit eens voor jezelf, vraag het eens na bij mensen die je goed kennen. Ga deze uitdaging, van informatie verzamelen, aan.

Maak een keuze

Het kan zo zijn dat je meerdere patronen in je leven herkent. Dat je op verschillende gebieden dingen wilt veranderen. Het is belangrijk om niet alles tegelijk te doen, maak een keuze. Je kan dan denken aan bijvoorbeeld:

Het patroon waar jij het liefste af wilt? Of het patroon waar je het meeste last van ondervind.

Waarom één keuze zo belangrijk is zal ik met je delen. Jij wilt mogelijk wel je leven veranderen, maar het gebied dat zorgt voor gedrag en patronen? Die wil het lekker houden bij wat het is. Dit kent je brein je al en hier weet je brein al wat er gebeurd en wat het moet doen. Nieuwe dingen aanleren, dat kost tijd en energie. Gun jezelf daarnaast ook een ervaring dat het lukt. Je vergroot de kans van slagen als jij je richt op één patroon. Hierdoor zal een volgende patroon net makkelijker doorbroken worden. Dus maak je keuze! En….geef jezelf wat je hiervoor nodig hebt.

Geef jezelf wat je nodig hebt

Bij inzicht vroeg ik je al na te gaan welke beloning je ontvangt uit je patroon. Want heel onbewust ben je dit patroon gestart met een reden. Wanneer je in een negatief patroon zit…kan je dit misschien niet voorstellen. Maar je brein is heel creatief en wil het allerliefste dat jij veilig bent. Daardoor kan het zijn dat je een vorm van veiligheid, als beloning, ontvangt vanuit het patroon dat jou tegelijk ook schade doet.

Wanneer je weet wat jij uit dit negatieve patroon haalt, kan je mogelijk, die beloning ook creëren zonder in dit negatieve patroon te blijven zitten.

Zelf zat ik vast in onzichtbaar zijn. Iets waar ik absoluut mee wilde breken. Het lukte mij maar niet en ik snapte er niks van. Totdat ik erachter kwam dat ik onzichtbaarheid ben gaan gebruiken om veilig te zijn.

Ik wilde niet afgewezen worden, zocht naar goedkeuring en bestaansrecht. Mijn brein wilde mij veilig door een onveilig leven loodsen… Tegelijk met dit inzicht kwam ik er ook achter wat mijn grootste belemmering was om te veranderen. Dat was ik zelf.

Ik leerde zelf wat ik in mijn praktijk ook aan andere leer:

Zolang jij adem ontvangt, ben je gemaakt om jezelf met liefde te omarmen.

 

Petrina Haak

Verander uit liefde

Nu je weet dat veranderen van patronen energie en tijd vraagt, wil ik je nog iets belangrijks meegeven. Verander uit liefde. Niet vanuit moeten, frustratie en boosheid om waar jij nu bent. Waar je nu bent, is al goed. Ook hier mag je jezelf al omarmen met liefde. Omarm jezelf, ook dat wat je zo graag wilt veranderen.

Kies ervoor om te veranderen uit liefde voor jezelf. Waarom wil je dit patroon zo graag doorbreken? Uit ervaring weet ik dat het makkelijker is om te veranderen als je dit doet vanuit een innerlijke motivatie. Wanneer je het doet voor mensen om je heen, of iets buiten jezelf… Dan vindt je er voor jezelf, geen doel in. Daardoor wordt het nog moeilijker om te komen tot een verandering van een patroon.

Wanneer je, bij het veranderen van patronen, merkt dat je begeleiding nodig hebt, doe mij een berichtje. Je hoeft het niet alleen te doen!

Ik deel dit uit liefde voor jou, mijn lezer. Weet dat je niet alleen bent, niet raar bent! En tegelijk mag je weten: Het is mogelijk. Ik waardeer het heel erg als je een reactie achterlaat! Wat deed dit stuk met jou?

4 Comments

 1. Ik zocht op patronen doorbreken en kwam bij deze blog uit!
  Ben direct gaan schrijven en hou het nu op 1 patroon doorbreken! Jouw patroon wat je beschrijft kan ik een op een overnemen hahaha ook ik maak me onzichtbaar door, veilig voelen, niet afgewezen worden etc etc
  Ik heb voor het patroon eten gekozen.
  Ik eet elk moment van de dag, moe, onveilig, tegen vechten, verveling, gezelligheid, lekker momentje etc etc maar misschien ook wel om me wel zichtbaar te maken…. Daar ga ik mee aan het werk!
  Dank je wel, je blog maakt veel los!
  Fijne dag en veel liefs

 2. Hallo , het stuk raakt me omdat ik een fobie heb ontwikkeld voor overgeven (braken).
  Als iemand ziek is dan blijf ik daar heel lang uit de buurt, ik poets alles met chloor als ik er mee in aanraking ben gekomen. Het patroon dat heb zorgt ervoor dat ik veilig blijf, ik doe deze handelingen en ok blijf gezond. Ik wil niet meer obsessief bezig zijn , maar me overgeven aan het leven. Denk dat daar ook de sleutel ligt. Me overgeven aan het leven. Ik vind het heel moeilijk en heb verschillende therapieën gevolgd , het lijkt alleen maar erger te worden. Ik voel me heel onveilig, iedere dag.

  Liefs Patricia

 3. ik maak me ook altijd heel onzichtbaar. zonder dat ik het door heb. voel me dan veilig en meer op me gemak, maar geen gezond gedrag, het belemmerd mij.
  en vul dat aan met in eten of drinken.
  of zoek allerlei afleiding strategieën om maar niet te hoeven voelen

  1. Wat een mooie dingen zie je dus al in rond het onzichtbaar zijn. Je ziet hoe het je helpt. En ook welke gevolgen het heeft. Gevolgen die je belemmeren. Natuurlijk, als je dit al een lange periode zo doet, is je systeem hier meer veilig en vertrouwd mee.

   Oefen om veilig te zijn met en bij jezelf, zoals jij bent. De veiligheid die je denkt te ontvangen door onzichtbaar te blijven…geef die veiligheid aan jezelf.

   Niet omdat het vreselijk is wat je doet.
   Doe het…Omdat je het jezelf gunt.
   Gun het jezelf om te mogen zijn wie je bent. Begin klein. Bij jezelf. En voeg telkens wat veiligheid toe in iets dat onveilig voelt.

   Stapje voor stapje kan je dit uitbreiden.
   Je bent gemaakt om jezelf te zijn. Verschil te maken in de wereld. Dus ook: Om zichtbaar te zijn.

   Mooi dat je een reactie deelt, het opschrijft en echt dat is al een hele stap.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *