Grenzen aangeven om echt te leven…

Geef jezelf de ruimte om jouw grens aan te geven! Alleen jij weet waar die ligt…

Grenzen aangeven kan een behoorlijke uitdaging zijn. Zeker wanneer je dit niet geleerd hebt. Of doordat er mensen in je omgeving waren die er voortdurend overheen gingen. Waardoor je makkelijk je grens verschuift. Toch zijn jouw grenzen heel belangrijk!

Welke grenzen zijn er?

Grenzen ze zijn er op verschillende manieren. Allemaal maken ze iets duidelijk. Ze geven aan waar iemands verantwoordelijkheid begint, en waar het eindigt.  In de cirkel van jouw verantwoordelijkheid bevinden zich de volgende gebieden:

 • Gevoelens
 • Houding
 • Gedrag
 • Keuzes
 • Grenzen
 • Verlangens
 • Gedachten
 • Waarden
 • Talenten
 • Liefde

Op al die gebieden mag jij bepalen. De keuzes die je hierbij maakt, hebben invloed op jouw leven. Durf in je leven je eigen keuzes te maken, jouw gevoelens er te laten zijn, je talenten in te zetten zoals jij dat wilt en lief te hebben zoals het past bij jou. Weet je wat dan zo gaaf is? Dan zien mensen wie je bent doordat je leven uitstraalt wie jij bent.  Durf te staan voor jouw grenzen, jouw keuzes en geef gehoor aan jouw gevoelens. Je zal merken dat je daardoor completer word. Je bent het waard om in ieder geval achter jezelf te staan.

Ben jij eigenaar?

Ben jij eigenlijk nog eigenaar in jouw leven? Dit kan een confronterende vraag zijn. Er kunnen namelijk mensen in je leven komen die je eigenlijk niet wilt. Die eigenlijk zichzelf binnen dringen, dit kan op verschillende manieren. Als ze dan eenmaal binnen zijn gaan ze zelfs op jouw plaats staan. Of de plaats waar je grens lag kan langzaam opgeschoven worden. Vaak merk je dit dan als het al te laat is. Dat kan veel pijn veroorzaken en geeft problemen. Zolang heb je een bepaalde handeling gedoogd, niet opgemerkt of niet belangrijk gevonden en hoe pak je het dan aan wanneer het wel een probleem word?

Jij bent ervoor gemaakt!

Hoe langer dit duurt… Hoe moeilijker het wordt! Maar het is nooit te laat. Sta maar op voor jezelf op een manier waarbij je de ander respecteert, en tegelijkertijd ook jouw grens. Mensen die echt van jou houden die zullen uiteindelijk het alleen maar fijn vinden wanneer je duidelijk eigenaar bent van alle gebieden in jouw leven. Het zorgt dat ze leren zien wie jij bent! Dat ze de ware persoon mogen leren kennen wie jij bent. Niet langer meer zoals anderen voor jou bepalen.

Jij bent ervoor gemaakt om eigenaar van jouw leven te zijn! Alles wat je hiervoor nodig hebt bezit je al. Durf het te gebruiken. Dan zal het jouw leven verrijken. Mooier nog, ik weet zeker, dat je daardoor nog meer zal leven op en manier waarop het bedoelt is voor jou.

Wat is het antwoord van jou op de vraag: Ben jij eigenlijk nog eigenaar van jou leven? Je kunt hieronder een reactie achterlaten of reageren op de facebook pagina van Echt-leven: Facebook Echt-leven

 

 

1 Comment

 1. […] In mijn vorige blog schreef ik wat er allemaal binnen jouw verantwoordelijkheid valt. Waarover jij je grenzen mag bepalen. Je kunt deze hier aanklikken: Grenzen aangeven om echt te leven […]

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *