3 Tips om positieve gedachten over jezelf te vormen

Gedachten
de voedingsbron
voor jou leven
welke voeding geef jij
jezelf?

Welke gedachten heb jij over jezelf? En vormen deze gedachten een positieve voedingsbron voor jouw leven?

Sommige gedachten kan je zelfs koesteren. Je bent deze zo gaan geloven dat je zelfs alles eraan doet om die gedachten overeind te houden en te beschermen. Ja dit kan ook, zeker, bij gedachten die negatief en pijnlijk zijn. Ik zie dit wel vaker in mijn praktijk, juist bij KOPP volwassenen, terugkomen. Zelf heb ik dit ook ervaren. Hoe komt het toch dat juist KOPP volwassenen zo negatief, hard en veroordelend over zichzelf kunnen denken?

Omarm jouw kleur met liefde. Net zoals deze klaprozen zich niet laten kleuren door hun omgeving. Geef jezelf de ruimte om te mogen groeien!
Omarm jouw kleur met liefde. Net zoals deze klaprozen zich niet laten kleuren door hun omgeving. Geef jezelf de ruimte om te mogen groeien!

Het vormen van gedachten

Wanneer je geboren wordt dan ben je nog vrij van gedachten over jezelf. ‘Kleine kinderen zijn puur’ zeggen wij dan ook. Dat klopt zeker. Ze bezitten nog geen gedachten over de wereld of over zichzelf. Ze ‘zijn’ gewoon. Bij het opgroeien willen je hersenen je graag beschermen en zorgen dat je gelukkig bent. Nu is de wereld groot en vol met uitdagingen. Hierdoor gaan je hersenen informatie verzamelen voor jou over de wereld en jezelf, om zo orde en veiligheid te creëren. De informatie ontvangen je hersenen niet alleen door wat je hoort. Ja natuurlijk, als kind leren wij van onze ouders, door wat ze vertellen. Maar er is zoveel meer wat onze hersenen gebruiken om overtuigingen en gedachten te vormen. Zo letten wij ook op: Dingen die niet gezegd of gedaan worden, gezichtsuitdrukkingen, gewoontes in je gezin/familie/kerk/school, dingen die je vaak ziet gebeuren. Alles wat jij ervaart vormt je tot wie je denkt te zijn, of tot wie je wilt zijn.

Gedachten vormen als KOPP kind

Wanneer jij opgegroeid bent met ouders die worstelde met psychische problemen, dan loop je veel groter risico dat jij dingen meegemaakt hebt, gevoeld hebt of gehoord hebt die je hele wereld op z’n kop gooide. Je loopt als KOPP volwassene meer risico om negatieve gedachten over jezelf te koesteren. Wanneer je daar bovenstaande bij betrekt is dat niet zo vreemd als je beseft wat sommige KOPP volwassene als kind ervaren hebben.

In sommige KOPP gezinnen werd er veel kritiek geuit naar elkaar of over elkaar maar werden positieve dingen eigenlijk niet benoemd. Vergeet ook niet dat je als Kind van Ouders met Psychische Problemen het ook hebt kunnen ervaren als jouw schuld. Dat je jezelf de schuld gaf dat je ouder zo reageerde of handelde, wat eigenlijk veroorzaakt werd door het psychische probleem. Je kunt hierdoor ook gaan twijfelen aan jezelf. Juist veel eerder aan jezelf dan aan je ouder(s). Want zij zijn groot en weten veel meer dan jij.

Ook hoor ik vaak terug dat ouders door psychische problemen dingen doen of zeggen waardoor je als kind boodschappen over jezelf kreeg die pijnlijk en kwetsend is. Wanneer je ouders hier niet op terug komen, om uit te leggen dat ze dit niet hadden mogen doen of zeggen, kan dit je heel negatieve gedachten laten vormen over jezelf. Over hoe of wie jij bent.

Weet je wat alleen zo lastig is? De gedachten die jij hebt over jezelf? Je hersenen gaan daar bevestiging voor zoeken dat die ook kloppen. Hierdoor kan je zelfs al jaren lang je eigen negatieve gedachten in stand houden. Hoe hard je ook je best doet en telkens weer opnieuw een positief begin wilt maken? Je komt telkens weer terug op het punt dat je ….. bent! Vul op die puntjes maar in welke gedachten jij over jezelf koestert. (Bijvoorbeeld: Niet goed genoeg/ niet slim genoeg/ niet mooi genoeg/ waardeloos/ te dik/ te klein/ etc.. )

Hoe negatieve gedachten je kunnen vasthouden

Zie jij de cirkel die ontstaan is door jouw gedachten? Je hebt iets vaak gezien en gehoord en daardoor ben jij het gaan geloven. Nu je dit gelooft gaan je hersenen op zoek naar bevestiging. Tegelijkertijd gebeurt er nog iets anders. Jouw handelen, jouw gedrag, wordt ook aangestuurd door jouw gedachten. Jouw gedrag kan ook nog eens gaan bevestigen dat het waar is wat jij denkt. Zo kan je, net als ik zeven jaar geleden, vast komen te zitten in iets wat je denkt.

Van ongeveer mijn 12de tot mijn 23ste had ik voor mezelf de volgende gedachte gemaakt:

Ik ben niets, ik kan niets en ik zal nooit iets worden

Zolang ik dit dacht zat ik letterlijk vast in mijn leven. Niet alleen kon ik ook niets ik durfde ook niet meer. Wat als andere mensen zagen dat ik het niet kon? Of wat als ik het daardoor anderen alleen maar moeilijk zou maken? Ik was gaan geloven dat deze gedachten waarheid was. Ik ging kiezen voor veiligheid. Onderpresteren, doen wat ik kon, nee zeker niet van het VMBO naar de Havo en daarom maar slagen met een 10. Ik deed alleen dingen die ik al kon en ging dat perfectioneren. Hierin was ik ook nog eens heel hard en streng voor mezelf, waardoor ik ook flink kon bevestigen: Zie je nu Petrina…zelfs dit kan je niet. Mijn gedachten hield ik in stand. En flink ook.

Mijn gedachten zorgden dat ik niet meer verder durfde te ontwikkelen of ontplooien en mijn gedrag vloeide hieruit voort.

Je mag kiezen wat je denkt

Gelukkig mocht ik leren dat ik uiteindelijk zelf mag kiezen welke gedachten ik aanneem en geloof. Bijzondere hiervan is het volgende: Vanaf dat ik een andere gedachten over mezelf ging koesteren…veranderde mijn gedrag. Hoor jij ook weleens mensen zeggen dat veranderen zwaar is? Weet dat het te maken heeft met welke gedachten ze kiezen om te geloven. Je gedachten bepalen veel van je gedrag. Natuurlijk vormde het een proces om die nieuwe gedachten zo eigen te maken dat ik ze werkelijk als voedingsbron van mijn leven kon gebruiken. Het is echt zo:

Wat jij zaait in je gedachten…zal je gaan oogsten

Alleen niet direct dezelfde dag. Het heeft tijd, aandacht en liefde nodig! Wees waakzaam over wat je denkt over jezelf. Zeker wanneer je zelf kinderen hebt. Want ook die zijn gedachten aan het vormen over zichzelf. Daarbij kijken zij weer naar jou. Wanneer jij positief over jezelf ga denken zal dit zeker opgemerkt worden door hen. Mogelijk spiegelen zij op dit moment zelfs onbewust welke gedachten jij koestert over jezelf.

3 Tips voor positieve gedachten over jezelf

Wanneer jij nu herkent dat je negatieve gedachten over jezelf koestert deel ik speciaal voor jou hier 3 tips:

Tip 1: Begin elke dag met een positieve gedachte over jezelf door deze te denken of uit te spreken.

– Persoonlijk haalde ik die positieve omschrijvingen over mezelf uit de Bijbel, omdat ik geloof dat God mijn Maker is. Schrijf voor jezelf dus bijvoorbeeld eerst eens een hele lijst met positieve gedachten over jezelf. Zodat je in de ochtend heel gemakkelijk zo’n gedachte uit kan kiezen en daarover kan denken. Of wanneer dit lukt dat je die positieve gedachte kan uitspreken.

Tip 2: Ga een positiviteitsboek bijhouden.

– Zoveel positieve dingen over jezelf, of jouw leven, gaan verloren. Alleen maar doordat wij er eigenlijk veel minder aandacht aangeven. Negatieve dingen daar voelen wij ons ongemakkelijk door, dat gevoel is niet prettig en wil je niet meer hebben, daarom nemen wij die zo serieus. Hierdoor kunnen negatieve gedachten over jezelf ook makkelijk groeien. Zie het maar als onkruid. Door de oefening om positieve dingen bij te houden, ga je extra goed zorgen voor de mooie bloemen in het leven. Daardoor kan je er meer van genieten en krijgen ze meer ruimte om te mogen groeien. Schrijf dus op wat je blij heeft gemaakt of welke complimenten je hebt gekregen. Eigenlijk alle dingen die je deze dag een fijn gevoel gegeven hebben. Uiteindelijk zal je hierdoor inzicht gaan krijgen in jezelf.

Tip 3: Vraag eens aan mensen om je heen hoe zij jou omschrijven.

– Zeker wanneer je negatieve gedachten over jezelf koestert kan het heel verrassend zijn wat andere mensen in jou zien. Daarnaast kan het zo zijn dat je hierdoor positieve nieuwe woorden krijgt om over jezelf te denken. Persoonlijk heb ik deze oefening ook gedaan en de antwoorden die ik kreeg hebben mijn hart geraakt. Daardoor ontstond er ruimte. Wat nu als het waar is hoe deze mensen mij omschrijven? Ik ging er voor mezelf eens beter opletten, door die focus en aandacht…gingen die eigenschappen zelfs groeien en nog verder ontwikkelen.

Ik deel deze 3 tips met liefde voor jou. Omdat ik er allang van overtuigd ben dat, wat jij ook over jezelf hebt geleerd, je precies goed bent om het leven te kunnen leven waarvoor jij bedoeld bent!

Omdat ik weet dat je het meest verschil maakt door te doen heb ik speciaal voor jou ook nog een opdracht. Deel hieronder eens 3 woorden waarmee jij jezelf zou omschrijven. Uiteraard mag je die ook naar mij mailen! Dan kan je jouw bericht sturen naar: petrina@echt-leven.nl

Echt-leven
Waarbij je verleden je toekomst niet bepaalt

8 Comments

  1. Wow wat een goed rips, dank je.

    1. Wat leuk dat je dit deelt Eveline. Dank je wel! Ik hoop dat de tips verschil mogen maken…

    2. Wel interessant om te lezen. Ik weet dat er voor mij nog winst te behalen is op dit vlak. Ik herken ook het stuk dat ik anderen vaak hoger acht dan mijzelf. Hierin doe ik mijzelf weleens tekort. Ik had al een positiviteitsboekje aangeschaft en ben er niet mee door gegaan. Ik had zoveel inzichten gekregen dat ik een beetje overspoeld was met aandachtspunten. Nu is het alles een beetje neergedwarreld. Dus is er weer ruimte om mijzelf te drenken in positiviteit.

      1. Wat mooi Daniël dat je een reactie achterlaat, ook als reminder voor jezelf! Mooi om dan nu tot inzicht te komen dat alles wat je overspoelde, weer neergedwarreld is en er daardoor weer ruimte is ontstaan.

        Mooi en eerlijk wat je deelt over jezelf en anderen. Weet dat je het waard bent. Je ontvangt iedere ademhaling leven…omdat jij het leven mag. Net zoals alle anderen.

        Ik wens je een leven vanuit positieve gedachten.

  2. Bedankt voor je waardevolle blog! Het zet me aan tot nadenken…

    1. Wat leuk dat je dit schrijft. Ik heb vaak geen idee wat mijn tekst uiteindelijk met de lezer doet. Ik hoop dat het je positieve gedachten geeft om over na te denken! Dank je wel voor je reactie

  3. Bedankt voor je blog en uitleg! Ik herken het wel. Mijn moeder was psychisch niet sterk, eigenlijk zorgde ik voor haar.
    Nu ik er weer over nadenk, bedenk ik opeens waardoor het misschien komt dat ik altijd denk dat een ander belangrijker is dan ik. Omdat het welzijn van mijn moeder ook altijd het belangrijkste was. Al deed ze dit niet bewust of om ons tekort te doen hoor!

    1. Wat je schrijft is heel herkenbaar in mijn praktijk. Het altijd aan staan voor anderen mensen, makkelijk jezelf vergeten of ondergeschikt maken. Nooit vanuit verplichting, en er is ook niet een schuld, maar wel soms een gemis geweest. Onze ouders gaven ons wat ze konden op dat moment. Mooi dat deze blog je herkenning geeft, daar ontstaan de inzichten door! Hoe ga je net zoveel voor jezelf leren zorgen als voor anderen? Je bent het waard!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *