Persoonlijke grenzen

Het is heel belangrijk om te weten waar grenzen liggen. Want alleen daardoor weet je wie er eigenaar is van een bepaald gebied. De eigenaar is verantwoordelijk en mag met het gebied omgaan zoals hij/zij wenst.

Dit klinkt heel simpel. Toch is het op het gebied van persoonlijke grenzen vaak ingewikkeld en het gaat zo makkelijk over de grens van de ander of jezelf.

Foto afkomstig van Pixabay

Zeker als je bent opgegroeid in een gezin met een psychisch zieke, of een verslaafde, ouder dan kunnen grenzen een uitdaging vormen.

Hoe kan jij:

  • Je grenzen kennen
  • Je grenzen duidelijk maken
  • Je grenzen beschermen
  • De grenzen van anderen kennen
  • De grenzen van anderen in het oog houden
  • De grenzen van de ander respecteren

Welk voorbeeld heb je?

Was er iemand aanwezig die jou leerde hoe je met de grenzen van je persoonlijkheid mocht omgaan?

De rollen die er in een gezin met psychisch zieke, of verslaafde ouder, opgenomen worden zijn vaak op de ander gericht, of op ‘redding’ gericht. Zo kon je overleven in een wereld die onvoorspelbaar of onveilig was. Mogelijk ontbraken er alle grenzen, werden de grenzen steeds weer opgeschoven of zelfs heel vaak overschreden.

Vormen van persoonlijke grenzen

Grenzeloosheid:

Als de grens om jou persoonlijkheid afwezig is dan ben je grenzeloos. Eigenlijk kan je dit ook wel zien als opgegaan in de ander. Je praat makkelijk het gedrag van anderen goed, zelfs al schaad het jou. Het liefst vermijd je gedoe en ruzies. Als iemand jou iets vraagt om te doen en je kunt of wilt het niet doen, dan voel jij je schuldig. Je laat makkelijk over je heen lopen en ten diepste raak je langzaam kwijt wie je bent, wat je wilt en hoe jij denkt.

Muren:

Wanneer je niet toegankelijk bent en anderen niet toe laat dan heb je muren gebouwd. Vaak om jezelf te beschermen. Je weet wat je wilt en wat je kunt. Je doet het allemaal wel zelf. Je kan star en dominant overkomen. Je bent duidelijk en daarmee creƫer jij een veilige afstand. Je leeft als een eenling.

Flexibele grenzen:

Deze zullen het fijnst aanvoelen. Niet alleen voor jezelf maar ook voor andere mensen om je heen. Je weet dat je mag kiezen: Wat je toe laat en niet toe laat. Je bent niet gevoelig voor emotionele chantage en manipulatie. Je bent flexibel op een manier die goed doet aan jezelf en ook goed doet aan de ander.

Een celmembraan

Wanneer je flexibele grenzen hebt, dan werken die grenzen om jou persoonlijkheid als een celmembraan om de cellen in je lichaam. Het kan, wanneer het gezond is, alles binnen jouw grenzen beschermen. Dit doet het celmembraan door schadelijke stoffen af te stoten. Goede stoffen laat het celmembraan door tot in de cel.

Wanneer jij je grenzen niet kent, niet omarmt en niet beschermd? Dan kan je juist beschadigd raken of anderen beschadigen. Ook kan je hierdoor jezelf of de ander tekort doen.

Binnen jouw persoonlijke grens

Binnen jouw grens ben jij verantwoordelijk voor verschillende aspecten. Ik zet er speciaal voor jou wat op een rij:

  • Jouw gevoelens
  • Jouw gedrag
  • Jouw houding
  • Jouw gedachten
  • Jouw waarden
  • Jouw keuzes
  • Jouw lichaam
  • Jouw talenten

Niet altijd nemen wij zelf de verantwoordelijkheid. Tegelijk laten wij ook niet altijd de verantwoordelijkheid bij de ander. Dit kan gevolgen hebben. Het kan zelfs zo ver gaan dat je uiteindelijk niet meer voelt dat je eigenaar bent van je leven.

Wat is jouw ervaring met persoonlijke grenzen? Ik zou het leuk vinden als je dit wilt delen als een reactie hieronder of door te mailen naar: info@echt-leven.com

Ik gun het jou:

Echt-leven
Waarbij je verleden je toekomst niet bepaalt


5 Comments

  1. klinkt herkenbaar, maar moeilijk. Toevallig had ik het er vandaag over met de psycholoog.

    1. Het kan inderdaad lastig zijn. Het is ook zo dat hoe langer we onze grenzen niet goed bewaken hoe dieper de patronen inslijten. Zowel bij jezelf als bij de ander. Jij zelf went om op een bepaalde manier op vragen te reageren of om jezelf opzij te zetten telkens. En de ander die went eraan hoe jij op iets reageert.

      Het is het zeker waard om aan te werken. Dapper dat je het bespreekbaar hebt gemaakt!

  2. […] Vorige week deelde ik in mijn blog de verschillende manieren waarop je persoonlijke grenzen kunt hebben. Dit kun je nalezen via de volgende klikbare link: https://echt-leven.nl/persoonlijke-grenzen/ […]

  3. Duidelijk, ik steek hier wat van op, je zet me aan het denken.
    Dank je wel.

    1. Wat fijn Danielle dat dit je aan het denken zet. Met liefde gedeeld!

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *