Boekentip 2: De keuze – Leven in vrijheid ~ Edith Eva Eger

“Ik zou je graag willen helpen ontdekken hoe je uit het concentratiekamp van je eigen gedachten kunt ontsnappen en de persoon kunt worden die je zou moeten zijn. Ik wil je graag helpen om je te bevrijden van het verleden, van mislukkingen en angsten, van woede en fouten, van spijt en onverwerkt verdriet, en ik wil dat je de vrijheid ervaart om van het volle, rijke feest van het leven te genieten.” ( p. 24)

“Mijn hart klopt snel. In de beschermende duisternis in mij hoor ik hoe de woorden van mijn moeder weer in mij opkomen alsof ze hier in deze kale ruimte is. Ze fluistert onder de muziek. Onthou dat niemand dat wat je in je eigen gedachten hebt van je af kan pakken.” ( p. 60)

De keuze – leven in vrijheid is een boek die mij heel diep heeft geraakt. In dit boek zitten zoveel levenslessen verweven dat het onmogelijk voelt om dit boek in deze blog volledig recht te doen. Maar toch wil ik hier een poging wagen, mogelijk als mooie start. Juist omdat het boek krachtig kan aansluiten bij het leven van een KOPP kind en helaas nog vele KOPP volwassenen. (KOPP staat voor Kind van Ouder met Psychische Problemen) Dit boek omschrijft dat je, zonder voorbereiding, opeens slachtoffer kan worden. En tegelijk dat er altijd keuzes zijn op weg naar vrijheid. Soms grote keuzes die we moeten maken of een voor het gevoel kleine keuze met een groot gevolg.

Een verhaal van keuzes (…) die ons kunnen leiden van trauma naar overwinning, van duisternis naar licht, van gevangenschap naar vrijheid. ( p. 25)

De keuze - Leven in vrijheid neemt je mee op reis van gevangenschap naar vrijheid.
De keuze – Leven in vrijheid neemt je mee op reis van gevangenschap naar vrijheid.

Over het boek De keuze – leven in vrijheid

Ik vind dit echt een aangrijpend boek dat gaat over de gruwelijkheden die Edith Eva Eger moest doorstaan in concentratiekampen en gevangenschap. Zij en andere overlevenden hebben afschuwelijke gebeurtenissen en diepe ellende moeten verduren. Niet alleen in de oorlog… In dit boek komt ook zo helder naar voren dat het niet stopt als de oorlog voorbij is of als je fysiek bevrijdt bent. Ze neemt ook de afschuwelijke periode na de oorlog mee, haar eigen persoonlijke ervaringen en ook van de vele mensen die ze mocht bijstaan. Waardoor je mee kan kijken in sessies rond de gevolgen van deze oorlog en hoe dat je daar vrij van kan worden. Dat is ook exact wat dit boek een diepte geeft aan levenslessen voor ons allemaal. Voor jou…

In dit boek word hoop gedeeld, ook voor jou. Want we maken allemaal moeilijke, pijnlijke zaken mee in ons leven. Wanneer jij bent opgegroeid als KOPP kind dan heb je kans dat je bent opgegroeid in een privé oorlog. Ook voor jou geld dat als je uit die gezinssituatie bent gestapt…je niet direct vrij bent. De dingen die je hebt meegemaakt die laat je niet achter in het concentratiekamp, huis waar je opgroeide en tegelijk zijn het ook niet de situaties alleen die je vast zetten. Het is ook het verhaal dat je jezelf verteld, dat wat jij blijft herhalen of denken. Wat er is gebeurd, dat hoef je niet te vergeten en tegelijk…kan je het niet meer veranderen. Je kunt wel kiezen hoe je reageert op jouw verleden.

Ze beschrijft ook heel beeldend, waardoor er in situaties gemakkelijk herkenning te vinden is. De kwetsbaarheid en openheid zorgt dat er gemakkelijk een verbinding gelegd kan worden, tussen de mensen, die in het boek hun verhaal delen, naar jezelf. Ook de diepte erin, welke gevoelens er opspelen, wordt levendig gemaakt. Het maakt dat je aan de ene kant je niet meer alleen voelt en aan een andere kant bepaald gedrag van jezelf beter kan gaan plaatsen.

Ook in dit boek wordt helder hoe het geheim houden, het in jezelf jouw verhaal vasthouden, juist kan zorgen voor gevangenschap. In mijn vorige boekentip blog kwam dit ook naar voren. Je kunt deze lezen via de volgende klikbare link: Boekentip 1: Niemandskinderen ~ Carolien Roodvoets Dit terwijl het juist ook een uitdaging kan zijn om woorden te vinden. Hoewel de beelden soms nog levendig op je netvlies kunnen staan is het uitspreken en delen ervan een proces. Waardoor dit boek ook hierin zo helpend kan zijn. Het geeft namelijk hele heldere woorden aan zaken die we als onbeschrijfelijk kunnen ervaren.

Wanneer wij onze waarheden en verhalen dwingen om zich te verstoppen, de geheimen hun eigen trauma, hun eigen gevangenis kunnen worden. In plaats van dat pijn minder wordt, wordt datgene wat we weigeren te accepteren net zo’n onontkoombare gevangenis als een echte gevangenis met stenen, muren en tralies. (p. 21)  Waarin we pijn levend kunnen houden, zelfs kunnen versterken en het telkens opnieuw beleven alsof het nu is. Door de eigen levenservaring van Edith Eva Eger kan je ook betekenis gaan geven aan je manier van reageren op verschillende situaties in je leven. Jezelf gaan leren begrijpen en ontdekken wat je werkelijk nodig hebt.

Edith Eva Eger neemt je mee op weg naar de vrijheid en laat, door haar eigen levensverhaal te delen, zien hoe je deze gevangenis kunt gaan afbreken. De reis naar vrijheid zit vol keuzes die kunnen gaan zorgen dat je kan gaan groeien en kunt gaan leven. Het maakt mij echt stil om zo te lezen hoe ze in staat is om haar ervaring te veranderen van: Blok aan haar been naar een geschenk.

Dat maakt je een held, en er zijn vele oorlogshelden, als je deze reis aandurft te gaan. Als je de keuze maakt naar een leven in vrijheid.

Indeling

Het boek is opgedeeld in 4 verschillende delen waardoor je mee kan reizen in het proces.

  1. Gevangenis
  2. Ontsnapping
  3. Vrijheid
  4. Genezing

Deze heeft ze opgedeeld in de volgende hoofdstukken:

Voorwoord – geschreven door Dr. Philip Zimbardo (psycholoog en professor aan Stanford-universiteit, schrijver van vele boeken en oprichter en voorzitter van het Heroic Imagination Project)

Deel I: Gevangenis

Inleiding: Mijn geheim hield me gevangen
1 De vier vragen
2 Wat je in je gedachten hebt
3 Dansen in de hel
4 Een radslag
5 De trap des doods
6 Een grassprietje kiezen

Deel II: Ontsnapping

7 Mijn bevrijder, mijn aanvaller
8 Naar binnen door een raam
9 Volgend jaar in Jeruzalem
10 De vlucht

Deel III: Vrijheid

11 Immigratiedag
12 Buitenlander
13 U was daar, toch?
14 Van de ene overlevende tot de andere
15 Wat het leven verwachtte
16 De keuze
17 Dan heeft Hitler gewonnen
18 Goebbel’s bed
19 Laat een steen achter

Deel IV: Genezing

20 De dans van de vrijheid
21 Het meisje zonder handen
22 De wateren scheiden zich
23 Bevrijdingsdag

Dankwoord
Register
Over de auteur

Conclusie

Dit boek heb ik meerdere keren gelezen en bevestigde mij nogmaals dat het mogelijk is… Echt-leven, waar je vandaan komt en wat je ook meegemaakt hebt. Soms is daar wel een weg voor nodig en vooral zal het gaan om heel veel keuzes. Het besef hoe gemakkelijk wij ons leed willen wegmoffelen, kleiner willen maken, ja dat herkende ik zelf ook heel goed. Ik zie dit ook in mijn praktijk langskomen. We doen dit vanuit automatisme en soms al heel wat jaren.

Er is moed voor nodig om een gevangenis uit te durven stappen, zelfs al staat de deur open. Voor mij vormde dit boek een steun in de rug. Door de aanmoediging die hierdoor heen klinkt. Het kwam niet bij mij binnen zo van: Kijk eens wat een drama ik doorgemaakt heb…

Ik hoorde: Kijk prachtig medemens…wat ik kan, dat kan jij ook!

Het is een levensverhaal dat gedeeld wordt en een verhaal dat we levend mogen houden. Laten we met elkaar niet vergeten wat de oorlog heeft gedaan. Zo kunnen wij er van leren in het nu. Dit geldt net zo voor jouw levensverhaal, de oorlog die woede in jouw leven. Geen wereld oorlog in de geschiedenis boeken op school… Maar wel een oorlog in jouw levensgeschiedenis. Vergeet niet wat er is gebeurd en tegelijk… klinkt er een oproep: Je kunt er van leren en je hoeft er niet in te blijven leven in het nu.

De vragen die gedeeld worden in de stukken waar Edith Eva Eger mensen helpt in haar praktijk als psycholoog kunnen bij jouw ook van alles in beweging brengen. Want uiteindelijk is dat altijd nodig…

Je kunt pas een keuze maken als je in beweging gaat.

Over de schrijfster

Edith Eva Eger is geboren in Hongarije. Als tiener is ze, samen met haar familie, naar Auschwitz gestuurd. Haar ouders kwamen daar om het leven. Tegenwoordig runt dr. Eger op negentig jarige leeftijd een drukke klinisch-psychologische praktijk in Californië. Ze bekleedt een faculteitspositie aan de universiteit van Californië in San Diego. Ze houdt lezingen in de Verenigde Staten en de rest van de wereld.

Daarnaast adviseert ze het Amerikaanse leger en de marine over weerbaarheidstrainingen en de behandeling van het posttraumatisch stresssyndroom.

Dr. Eger werd in 1972 psychologieleraar van het jaar en in 1987 tot vrouw van het jaar in El Paso, in 1992 mocht ze de California State Senate Humanitarian Award in ontvangst nemen. dr. Eger hield de thematoespraak op de International Conference of Logotherapy ter ere van Viktor Frankls negentigste verjaardag. De keuze – Leven in vrijheid is het eerste boek van dr. Eger.

Dit boek ook lezen?

Koop De keuze leven in vrijheid van Edith Eva Eger via Bol.com

Dit is een affiliate link. Als je via deze link koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Zonder dat jij daar extra voor hoeft te betalen. Dank je wel alvast!

4 Comments

  1. Bedankt voor dit goede boekverslag.
    Mooi geschreven. Misschien ga ik het lezen.

    1. Met heel mijn hart gedeeld Aritha. Fijn dat je het een goed boekverslag vindt en laat je het weten als (!) je het gaat lezen of hebt gelezen?

  2. Ok ben heel benieuwd naar het boek breken met je ouders.

    1. Hoi Eveline,

      Heel goed, hou de boekentips blogs in de gaten want daar ga ik zeker ook over delen. Ik probeer qua boeken ervaringsverhalen en zelfstudie boeken wat af te wisselen. Leuk dat je dit deelt. Ik neem die dus mee.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *